بلوار اصلی تهرانسر سال ۲۰۱۵ قبل از بازسازی کوچه چهاردهم
تهرانسر نام محلهای در غرب تهران است که از شمال به و محله و از جنوب به و از شرق به و محله شهرک آسمان و از غرب به و محله شهرک استقلال و شهرک دریا محدود شدهاست. محله تهرانسر قبلاً در محدودهٔ بود ولی از سال ۱۳۸۳ خورشیدی به بعد و در حال حاضر در واقع است.
در گذشته به خصوص در دوران سلطنت محدودهٔ تهرانسر کنونی و نواحی اطراف آن جزو شکارگاههای سلطنتی محسوب میشدهاست. همچنین وجود چشمهای در اطراف (بزرگراه مهدوی کنی) در نزدیکی شهرک فاطمة الزهرا کنونی باعث مهمتر شدن این منطقه بودهاست. در اوایل قرن سیزدهم و در زمان سلطنت شخصی بنام خواستار خرید چشمه میشود و با پرس و جو متوجه میشود که این چشمه به شخصی به نام فرمانفرما از نوادگان تعلق دارد، با پرداخت مبلغ حدود ۱۳ هزار تومان آن چشمه را از او خریده و با ساخت خانههایی در اطراف آن و ساکن کردن چندین خانواده از اهالی و در آنجا، آن ناحیه را تبدیل به روستایی به نام میکند. او با پرداخت حقوق به ساکنان روستا از آنها میخواهد که بر روی زمینهای اطراف کشاورزی کنند و با این کار خود را مالک تمام نواحی اطراف آن چشمه میکند.
لازم است ذکر شود در داخل سندهای قدیمی (منقوله دار) املاک تهرانسر جملهٔ: ” از اراضی ” نوشته شدهاست.
بعد از مدتی در حدود سال ۱۳۳۱ هجری خورشیدی کارمندان برای ساخت منازل مسکونی برای کارکنان این شرکت، این ناحیه را انتخاب کرده و بعد از مذاکره با حدود یک میلیون مترمربع از زمینها را خریداری و شروع به مینماید و نام این محدوده را تهرانسر میگذارد. و در آن تعدادی خانههای ویلایی (باغ ویلا) با متراژ حدود ۵۰۰–۶۰۰ متری و تعداد ۲۵ باب مغازه احداث میکند.
خیابان اصلی تهرانسر (بلوار تهرانسر فعلی) در دههٔ ۴۰ و ۵۰ خورشیدی در قسمت شمالی از سمت ( فعلی) دارای نگهبانی و گیت ورودی بودهاست.
در سال ۱۳۴۶ خورشیدی یک مدرسه در تهرانسر در خیابان اصلی (بلوار تهرانسر فعلی) ما بین خیابان بیستم (غریبان فعلی) و خیابان بیست و دوم (اسدی فعلی) احداث و تأسیس میشود که هماکنون نام آن: است.
در حدود سال ۱۳۴۹ خورشیدی بعد از محلهٔ ۱۳ آبان و نازیآباد، محدودهٔ اصلی تهرانسر {{به دلیل سكونت مدیران ارشد وزارت نفت در آن}} لولهکشی گاز شد و گاز دار شد.
و همچنین در سال ۱۳۵۲ خورشیدی در خیابان باشگاه نفت (شهید محمود خسرو پرویز فعلی) یک ورزشگاه با نام ” ” احداث و در روز جمعه ۲۵ آبان ماه ۱۳۵۲ خورشیدی توسط مدیر عامل یعنی خود افتتاح میشود و هماکنون نام آن ” (تهرانسر) است.
ضمناً در بلوار تهرانسر نبش خیابان هفدهم یک خانهٔ ویلایی بزرگ خالی از سکنه وجود دارد که قدیمیهای تهرانسر میگویند این خانه متعلق به بودهاست و خدا رو شکر فعلاً موجود است و تخریب نشدهاست.
محلههای تهرانسر:
– “”محلهٔ تهرانسر اصلی””: که همان محله ای است که در دههٔ ۳۰ خورشیدی توسط تعاونی کارکنان شرکت ملی نفت بنیانگذاری شد، البته بعدها تعدادی از هموطنان عرب زبان نیز در این محله سکونت پیدا کردند .”این محله از شمال به ( فعلی)، از جنوب به خیابان سی ام (عاشوری فعلی) و خیابان بیست و نهم (ترابی فعلی)، از غرب به خیابان باشگاه نفت (شهید محمود خسرو پرویز فعلی) و از شرق به خیابان نفت شمالی محدود میشود.”
– “”محلهٔ “” در سال ۱۳۵۳ خورشیدی توسط به عنوان خانههای سازمانی به صورت بلوکهای مسکونی ۴ طبقه در هر طبقه ۳ یا ۴ واحد (مجموعا حدود ۳۸۵ واحد مسکونی ۸۸ الی ۱۱۴ متری) بدون پارکینگ (دارای پارکینگ در محوطه) احداث شدند، این پروژه شامل ۲۴ مجتمع مسکونی (بلوک) و یک مجتمع تجاری بود. این شهرک از ۴ طرف محصور و محدود بود که سمت غربی و شرقی آن دیوار بتنی و سمت شمالی و جنوبی آن دیوار نصفه و نرده فلزی داشت و همچنین دو درب ورودی و نگهبانی در سمت شمال و جنوب قرار گرفته بود. ولی هرگز این آپارتمانها تحویل کارکنان نشد و بعد از انقلاب توسط توقیف و ضبط گردید و مدتی خالی از سکنه بودند و در اواسط دهه ۶۰ خورشیدی به تعاونی مسکن کارکنان واگذار شد و در اواخر دههٔ ۶۰ خورشیدی کارکنان در آن ساکن شدند. “این محله از شمال به خیابان ۳۵ متری (بلوار یاس فعلی)، از جنوب به ( فعلی)، از غرب به دیوار زمین و از شرق به خیابان فجر محدود میشود.” در حال حاضر مساحت کمی از این محله مربوط به شهرک هواپیمایی کشوری است که نام آن شدهاست و در دههٔ ۹۰ خورشیدی آپارتمانهای در این محدوده و در زمینهای خالی مربوط به شهرک هواپیمایی کشوری احداث شدند.
– “”محلهٔ تهرانسر شرقی”” از سال ۱۳۶۰ خورشیدی و به بعد در زمین بایر و خالی پایین تهرانسر (قسمت جنوبی و جنوب شرقی بلوار اصلی) زمینها توسط جهت ساخت خانههای به تعاونی مسکن شرکتهای مختلف از جمله کارخانههای ، ، ، ، الیاف، ، و و… اعطا گردید و در در آنها خانههای ویلایی حدوداً بین ۱۴۰ تا ۱۸۰ متری ساخته شد و به پرسنل واگذار شد. {{{برای مثال توسط تعاونی مسکن کارکنان شرکت زامیاد حدود 100 واحد خانه ویلایی 160 متری در 3 کوچه بنا نمود که نام کوچه ها در آن زمان تا چند سال پیش کوچه اول زامیاد و کوچه دوم زامیاد و کوچه سوم زامیاد بود و در حال حاضر نام آنها به کوچه شهید مقدسی (42) و کوچه چهل و چهارم و کوچه چهل و ششم تغییر یافته اند}}}. این محله شامل خیابانهایی از قبیل خیابان نفت جنوبی، خیابان گلناز (پارک سه گوش) و خیابان فجر (پایین دره) میشود. “این محله از شمال به خیابان سی ام (عاشوری فعلی) و خیابان بیست و نهم (ترابی فعلی)، از جنوب به خیابان ۳۵ متری (بلوار یاس فعلی) و کوچه هشتاد و پنجم، از غرب به بلوار مالک اشتر و دیوار شهرک هواپیمایی کشوری و از شرق به خیابان ارج (بلوار گلها فعلی) محدود میشود.” این محله در اوایل دههٔ ۷۰ خورشیدی گازرسانی گردید.
– “”محلهٔ بنیاد”” نیز در دههٔ ۶۰ خورشیدی توسط بنا شد و خانههای آن در ابتدا به افراد تحت پوشش بنیاد واگذار شد و هنوز خیلی از آنها سند ندارند. این محله اکنون با نام تهرانسر غربی شناخته میشود و در محدوده جنوب غربی تهرانسر واقع شده و “این محله از شمال به بلوار نیلوفر غربی (شاهد غربی فعلی)، از جنوب به خیابان ۳۵ متری (بلوار یاس فعلی)، از غرب به ( فعلی) و از شرق به بلوار مالک اشتر محدود میشود.”
– “”محلهٔ شهرک دریا”” در سال ۱۳۶۳ خورشیدی برای کارکنان شکل گرفت. “این محله در انتهای غربی بلوار یاس بنا شده و از شمال به خیابان ۳۵ متری (بلوار یاس فعلی)، از جنوب به جاده قدیم کرج (بزرگراه شهید احمد متوسلیان فعلی)، از غرب به ( فعلی) و از شرق به بلوار مروارید و دیوار زمین سازمان هواشناسی کشور محدود میشود.”
– “”محلهٔ شهرک پاسداران”” در اوایل دههٔ ۷۰ خورشیدی برای کارکنان شکل گرفت. “این محله از شمال به بلوار لاله، از جنوب به بلوار نیلوفر شرقی (شاهد شرقی فعلی)، از غرب به خیابان نفت شمالی و از شرق به خیابان ارج (بلوار گلها فعلی) محدود میشود.”
– “”محلهٔ “” برای کارکنان شکل گرفتهاست. “این محله از شمال به محدودهٔ ، از جنوب به ( فعلی)، از غرب به خیابان ارج (بلوار گلها فعلی) و مجتمعهای مسکونی گلها و از شرق به محدودهٔ محدود میشود.” نام جدید این شهرک به نام “” تغییر یافتهاست.
– “”محلهٔ مجتمعهای مسکونی گلها”” برای کارکنان سازمان غله و ادرات گمرک و … شکل گرفتهاست. این مجتمع شامل ۱۶ برج مسکونی میباشد.”این محله از شمال به محدوده ، از جنوب به و محدودهٔ ، از غرب به خیابان ارج (بلوار گلها فعلی) و از شرق به محدود میشود.”
– “”محلهٔ شهرک المهدی”” برای کارکنان سازمانهای دولتی شکل گرفتهاست. در قالب آپارتمانهای سه طبقه ساخته شدهاند. این پروژه شامل ۴ برج مسکونی میباشد. “این محله از شمال به محدودهٔ ، از جنوب به محدودهٔ ، از غرب به خیابان ارج (بلوار گلها فعلی) و از شرق به محدودهٔ محدود میشود.”
– “”محلهٔ شهرک کاظمیه”” در دههٔ ۷۰ خورشیدی برای ساکنین سابق (خیابان هلال احمر) شکل گرفت. “این محله از شمال به شهرک گلها، از جنوب به محدودهٔ ، از غرب به خیابان ارج (بلوار گلها فعلی) و از شرق به محدودهٔ محدود میشود.”
– “”محلهٔ شهرک بازرگانی”” برای کارکنان شکل گرفتهاست. “این محله از شمال به و ( فعلی)، از جنوب به خیابان نهم، از غرب به بلوار ششم و از شرق به خیابان ارج (بلوار گلها فعلی) محدود میشود.”
– “”محلهٔ شهرک گلها”” – “این محله از شمال به ( فعلی)، از جنوب به شهرک کاظمیه، از غرب به خیابان ارج (بلوار گلها فعلی) و از شرق به محدودهٔ محدود میشود.”
– “”محلهٔ شهرک شهید هاشمی نژاد”” در دههٔ ۹۰ خورشیدی برای کارکنان احداث گردید. این پروژه شامل ۱۸+۴ برج مسکونی میباشد. “این محله از شمال به بوستان قباد و ( فعلی)، از جنوب به کوچه دوم (جعفری فعلی)، از غرب به خیابان قباد شمالی و از شرق به بلوار ششم و شهرک بازرگانی محدود میشود.”
– “”محلهٔ “” در بین سال ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶ خورشیدی توسط دولت در قالب طرح ملی احداث گردید. این پروژه شامل ۲۳۱ بلوک (مجتمع) ۶ طبقه ۱۰ واحدی و در مجموع تعداد ۲۳۱۰ واحد ۱۰۵ متری مسکونی دو خوابه با پارکینگ و همچنین ۲۵ الی ۳۰ باب مغازه میباشد. “این محله در هر دو طرف ادامهٔ بلوار تهرانسر و از شمال به خیابان ۳۵ متری (بلوار یاس فعلی)، از جنوب به و ( فعلی)، از غرب به دیوار زمین و از شرق به خیابان فجر محدود میشود.”
– “”محلهٔ ساختمانهای مسکونی شهرداری”” در دههٔ ۹۰ خورشیدی توسط احداث گردید. “این محله از شمال به ( فعلی)، از جنوب به و خیابان یکم (راسخ مهر فعلی)، از غرب به ( فعلی) و از شرق به بلوار تهرانسر و فلکهٔ تهرانسر (میدان کمال الملک فعلی) محدود میشود.” قبلاً در این محدوده کارگاه یک شرکت تولید بتن مسقر بود.
وضعیت کنونی[]
جمعیت تهرانسر بیش از ۱۰۰ هزار نفر میباشد که به علت امکانات رفاهی و درمانی، دسترسی و … تهرانسر به یکی از محلههای مهاجرپذیر مبدل گشتهاست و جمعیت آن رو به افزایش است.
تهرانسر به عنوان یکی از برای اجرای انتخاب شدهاست و عملیات احداث ۲۳۱۰ واحد مسکن ویژه در بلوار یاس ضلع جنوبی این منطقه ازسال ۱۳۹۱ آغازشدهاست. و در حال حاضر تقریباً اکثر واحدهای مسکونی شهرک (از سال ۱۳۹۵ خورشیدی به بعد) در اختیار مالکین قرار گرفته و فاز دوم پروژه که مجموعه تفریحی و شهربازی و همچنین واحدهای تجاری و طرح انتقال بازار لاله زار را شامل میشود با سرعت خوبی در دست ساخت میباشد.
تهرانسر، خانه برخی از کارکنان مهم و کارمندان و کارگران شرکتهای تهران به مانند: ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، ، و است.
انتقال مترو به تهرانسر[]
در تاریخ ۱۹ تیر ۱۳۹۷ خورشیدی پی بازدید و رئیس از طی گفتگو رئیس وقت تهران از رسیدن خط ۴ از به تهرانسر خبر داد. اما بعد از رونمایی از چهار خط جدید مشخص شد که دو ایستگاه برای محلهٔ تهرانسر در خط ۱۱ در نظر گرفته شده. که از بلوار چوگان در شروع و با عبور از و دو ایستگاه در تهرانسر وارد خواهد شد.
مساجد و ابنیه فرهنگی[]
- مسجد جامع رسول اکرم (ص) – بلوار شاهد غربی، نبش خیابان رجایی
- مسجد صاحب الزمان – بلوار اصلی تهرانسر، خیابان دوم (خیابان دمیرچیلو فعلی)
- مسجد النبی – شهرک پاسداران، خیابان طالبی
- مسجد محسنی – بلوار یاس، خیابان فجر
- مسجد امام مهدی (عج) – بلوار یاس، خیابان نفت جنوبی
- مسجد الغدیر – شهرک دریا، بلوار اروند رود
- مسجد امام خمینی – شهرک هواپیمایی یاس
- گلزار شهدای گمنام – واقع در بوستان گلریز (بوستان شهدای گمنام فعلی) در بلوار نیلوفر شرقی (بلوار شاهد شرقی فعلی)
- اندیشه سرای ققنوس – تهرانسر شمالی
- خرید و فروش پروژه شهید تندگویان