مشکلات مملکت با هجمه به کانون وکلا حل می شود؟
اولین کانون وکلای دادگستری در سال 1302 در فرانسه با نام کانون وکلا تأسیس شد و بعداً در سال 1790 به دستور ناپلئون.همزمان با لغو کانون وکلا، اشتغال به وکالت نیز ممنوع استدر فرمان ناپلئون آمده است که «هر شهروندی می تواند در دادگاه از شهروند خود دفاع کند».
چنین دستوری نه تنها وکلا را از حضور در دادگاه منع کرد، بلکه منجر به سوء استفاده از افرادی شد که هرج و مرج در دادگاه ها را منبع سود برای شهروندان خود می دانستند و به طور غیرمنطقی سعی در ایجاد اختلاف بین مردم داشتند.
این میزان خویشتن داری باعث شده است که وکلای قوه قضائیه به عنوان مدافعان واقعی حقوق مردم در جلسات شبانه به صورت پنهانی تدابیری برای حفظ حقوق شهروندان اندیشیده باشند. تلاش وکلا برای دفاع از حقوق مردم در پاسخ به اعتراض قضات به هرج و مرج در دادگاه ها باعث شد که ناپلئون سرانجام در سال 1810 لایحه ای را در مورد حرفه وکالت امضا کند، اما او همچنان با این نهاد به اصطلاح مخالف بود. تا سال 1822، انجمن وکلا، چارلز اول. او پیش نویس لایحه ای برای ایجاد یک کانون وکلا مستقل تهیه کرد.
این لایحه به تصویب وزیر دادگستری وقت، یکی از مشهورترین وکلای بوردو فرانسه رسید.
وی در سالهای پایانی حکومت مظفرالدین شاه در ایران به طور حرفه ای به عنوان وکیل وارد ادبیات قضایی ایران شد.
حمایت مرحوم داور از حرفه وکالت موجب شد تا مقدمات تشکیل کمیسیونی از وکلا را بر اساس ماده 150 قانون اصول فعالیت قضایی فراهم کند. کمیسیون شش نفره که در تیرماه 1300 تشکیل شد، باید در پنج ماده درخواستی به وکلا ارائه دهد: جلال الدین نهاوندی / علی عسگر گرگانی / نقیب زاده مشایخ / احمد شریعت زاده / سید هاشم وکیل و قوام الدین مجیدی. وزیر دادگستری بود.
تیرماه 1300 آغاز فعالیت کانون وکلا در مسیر پرتلاطم استقلال نهاد حقوقی است و در روز شنبه 20 آنلاین 1309 به دستور علی اکبر داور اولین کانون وکلای دادگستری ایران در تهران تأسیس شد.
این مقدمه کوتاه نقل می شود اما توجه کسانی را که به بهانه رفع مشکلات موسسه حقوقی از صبح تا شب در صدد تهیه طرح و ایده (شما فراخوان و حمله) برای موسسه حقوقی هستند می رساند. ( فروپاشی نهاد قانونی را بخوانید ) به قول بنده خدا …. چه خبر !
طرح جامع وکالت، طرح تغییر رگولاتوری وکالت، منشور اجرایی، طرح تسهیلگری و ده ها طرح و ایده از بین رفته در موسسه وکالت! تنها نهاد مستقل ، این تنها نماد تمدن جامعه چه چیزی است که با وجود هجمه ها و فراخوان های یک حکومت مستقل و مقتدر، بیش از یک قرن بدون کمترین حمایتی به زندگی شرافتمندانه خود ادامه می دهد؟
کانون وکلا که سالانه هزاران شغل برای جوانان این منطقه بدون بودجه دولتی ایجاد می کند! این همان چیزی است که همه دستگاه های دولتی بودجه چند میلیارد دلاری جذب می کنند و نمی توانند آن را ایجاد کنند!
کانون وکلای دادگستری علاوه بر انجام کارهایی که نمی توانید به موازات زندگی شرافتمندانه خود انجام دهید، برای تربیت و پرورش وکلای جوان بدون کوچکترین حمایت و بودجه قیام می کند! آیا نهاد مدنی را سراغ دارید که چهل سال است که حتی یک ریال از دولت نگرفته باشد و در کنار انجام وظایف حرفه ای خود در خدمات عمومی جامعه پیشتاز باشد؟ کدام نهاد مدنی، حتی دولتی، می توانید نام ببرید که به عنوان کانون وکلا در خط مقدم خدمات عمومی بوده و با وجود همه سختی ها لحظه ای از خدمت بازمانده است؟
کافی است به اتفاقات این سال ها نگاهی بیندازید تا ببینید کانون وکلا چگونه در وضعیت تاج گذاری، سیل، زلزله و تعطیلی و… قرار دارد (البته اگر می خواهید ببینید). جامعه مدنی هر از گاهی به حملات پاسخ نمیدهد، سکوت آنها برای آگاه شدن از روی صراحت یا ارعاب نیست، بلکه از سر شرمندگی و آگاهی از شرایط حساس جامعه است. اما این گروه قول دادند که تنها دغدغه آنها دفاع است حقوق و اجرای عدالت. نگرانی اولویت اصلی است.
آیا واقعاً تا به حال به اطراف نگاه کرده اید؟ زمانی از خود پرسیدید که نقش این نهاد مدنی در جامعه چیست و به عنوان تنها نماد استقلال و دموکراسی در جامعه مدنی چه باید بکند، اما نه؟ در این طرح ها و لوایح به دنبال چه چیزی هستید، در نظر دارید چه گزینه هایی را برای نهاد حقوقی در این طرح ها و لوایح پوشش دهید؟
همانطور که اعلام شد با این طرح ها و قبض ها نمی توانید بار را ترک کنید! مؤسسه ای که ریشه در فرهنگ و تاریخ این سرزمین دارد آنقدر اصیل است که با این طرح ها و اسکناس های خالی وارد ستون های محکم این خانه دوست داشتنی نمی شود و یاد گرفته است که همزمان با هر چالشی زندگی سربلندی داشته باشد. حمله کنید تا مانند فولاد پایدار به زندگی پرافتخار خود ادامه دهید.
آنهایی که با جان خود خشت این بنای پرافتخار را ساختند، آبروی خود را ضامن حق و عدالت کردند، به دفاع از خانه صنفی برخاستند و از این رو پای کار ایستادند. اگر فکر می کنید با همان طرح و قبوض نمی توانید مختصات بار را تغییر دهید، با اصالت آن چه می کنید؟ وجود آن جدایی ناپذیر است زیرا حیات و موجودیت انجمن بر اساس چند نوشته و نظر نیست، پایه و اساس این بنای غرور آفرین بر مداری از حق و عدالت است که با هیچ نوشته و نظری ویران نخواهد شد، پس لطفا کانون وکلا را رها کن برو و اگر واقعا برای تغییر نهاد حقوقی کشور، این حوزه و این حوزه تلاش کنید.
از وکلا، وکلای دادگستری، اساتید دانشگاه و سایر فعالان جامعه دعوت کنید تا بر اساس نیازهای جامعه، نه همه افراد با دیدگاه مدیریتی، صرف نظر از تاریخچه یا دلیل، طرحی جامع ایجاد کنند که مطابق با استانداردهای امروزی باشد. با داشتن یک نوار مستقل، نسخه بنویسید، می دانید که این نسخه های بی فایده برای درمان نیست، بلکه برای درد پیشانی است.
* وکیل