به چه دلیل از آهن در صنعت استفاده زیادی میشود

آهن و انواع آلیاژهای آن مانند چدن، فولاد و انواع محصولات تولید شده از فولاد،  جزو فلزات آهنی بشمار می‌روند. آهن به دلیل ویژگی‌هایی که دارد به‌صورت گسترده در صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرد. در ایران منایع سنگ آهن به وفور وجود دارد و به همین دلیل است که صنایع تولید آهن توانسته جایگاه خود را در صنعت به خوبی پیدا کند. سنگ آهن به دلیل نرم بودن و توان اکسیداسیون بالا امکان استفاده‌ی مستقیم در صنعت را ندارد و بنابراین آلیاژ‌های آن در صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرد. به‌منظور رسیدن به خواص مورد نظر آهن خالص را با کربن، نیکل، کرم، کبالت ترکیب کرده و انواع آلیاژ‌های آهن تولید می‌شود.

انواع فلزات آهنی پرکاربرد در صنعت ساختمان

در دنیای امروز ساخت و ساز بدون استفاده از فلزات آهنی و محصولات تولید شده از فولاد امکان پذیر نمی‌باشد. مصالح ساختمانی اکثرا از فلزات آهنی و آلیاژهای مربوط به آن‌ها تولید می‌شوند. مانند ، تیرآهن، انواع ورق و….. مقاومت بالای این مصالح ساختمانی باعث شده تا از آن در ساخت انواع سازه‌ها استفاده شود؛ بنابراین ساخت یک بنا بدون استفاده از فلز امکان‌پذیر نیست زیرا بنا از مقاومت لازم برخوردار نخواهد بود. امروزه با استفاده از فلزات آهنی و محصولات تولید شده از فولاد و  ساخت و ساز بسیار راحت‌تر و کم هزینه‌تر شده است. در ادامه مقاله سعی بر آن داریم در مورد فلزات پرکاربرد در صنعت ساختمان‌سازی بیشتر صحبت کنیم.

بررسی کاربرد فلزات آهنی در ساختمان

فلز یکی از مهم‌ترین سازه‌هایی می‌باشد که در بسیاری از صنایع ازجمله صنعت ساخت‌وساز مورداستفاده واقع‌شده است. فلزات آهنی بخش بزرگی از فلزات مور استفاده در صنایع مختلف را تشکیل می‌دهند. انواع فلزات آهنی برای ساخت آلیاژ‌های گوناگون مورد استفاده قرار می‌گیرند تا در صنعت ساختمان‌سازی مورداستفاده واقع شود. استفاده از فلز در صنعت ساختمان سازی منحصر به کاربرد فلزات آهنی در ساختمان نیست. بلکه انواع مختلف فلزات مانند فلز مس، فلز آهن، فلز آلومینیوم، فلز فولاد، فلز چدن در صنعت ساختمان سازی مورد استفاده قرار می‌گیرند. به‌طورکلی فلزات و محصولات تولید شده از فولاد به دلیل داشتن ویژگی‌های خاص در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. هرچند که وجود سازه‌های سنگی از باستان نشان دهنده‌ی ساخت و ساز بدون فلز است، اما استفاده از فلزات آهنی از دیرباز مورد توجه انسان قرار گرفته است.

فولاد ساختمانی چیست؟

این فولاد از جمله فلزات آهنی با کربن متوسط است. کاربرد فلزات آهنی در ساختمان مستلزم داشتن ویژگی‌های مناسب است که با افزودن کربن آلیاژ مناسب آهن به دست می‌آید. این نوع فولاد دارای پله تسلیم مشخص بوده و پروفیل‌های ساختمانی بر اساس آن ساخته شده‌اند. به طور کلی افزودن کربن به فلزات آهنی موجب بیشتر شدن استحکام و تنش تسلیم آن‌ها می‌شود. اما این مشکل نیز وجود دارد که در صورتی که مقدار کربن از ۰/۳ درصد تجاوز نماید عمل جوشکاری پر خرج شده و احتیاج به پیش گرمایش‌، پس گرمایش و الکترودهای خاص خواهد بود.  موارد و اشكال مصرف فولاد ساختمانی ورق و تسمه در ساخت قطعات مركب مانند تیرهای مركب، ستون‌های مركب و تقویت آن‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند و نقش عمده‌ای در ساخت سازه‌های فلزی دارند. ورق‌هایی كه عرض آن‌ها كمتر از ۱۶۰ میلی‌متر است، تسمه نامیده می‌شود. برای پوشش سقف‌های مركب و دیواره‌های فولادی استفاده می‌شود.

انواع میلگرد مصرفی از نظر تولید به دو گروه گرم نورد شده و سرد اصلاح شده، از نظر سطح به دو گروه ساده و آجدار، از نظر جوش‌پذیری به سه گروه جوش‌پذیر، جوش‌پذیر مشروط و جوش ناپذیر، از نظر شكل‌پذیری به سه گروه نرم، نیمه سخت و سخت تقسیم می‌شوند. مهم‌ترین نوع و شكل فولادهای ساختمانی از لحاظ نیمرخ‌های كه به روش نورد گرم یا سرد به دست می‌آیند به شرح زیر است. این نیمرخ از معمولی‌ترین نیمرخ‌های مصرفی در سازه‌های فلزی است و مقاومت آن در خمش زیاد است. انواع متداول آن شامل نیمرخ معمولی INP، نیمرخ بال پهن IPB و نیمرخ نیم پهن IPE است. ناودانی‌ها اگر ب صورت تنها مورد استفاده قرار بگیرند نمی‌توانند خمش را به خوبی تحمل کنند. در نتیجه برای تقویت آن‌ها را به صورت ترکیبی همراه با تیرها و یا صفحات مشبک مورد استفاده قرار می‌دهند.

این نوع نبشی به اشکال مختلف ساخته می‌شود. تفاوت اشکال مختلف نبشی در اندازه‌ی بال‌های آن می‌باشد. نبشی ‌ها در سازه‌های فلزی به‌خصوص در ساختن اشكال مورد استفاده قرار می‌گیرند.  این نیمرخ‌ها در دو نوع به شرح زیر هستند. در نوع اول قاعده آن‌ها دو برابر ارتفاعشان بوده و در نوع دوم ارتفاع و قاعده آن‌ها با هم برابر استفلز آهن جز یکی از پرمصرف‌ترین فلزات جهان است و به طور تقریبی 40 درصد از فلزات کره زمین متشکل از آهن است. قیمت خرید و فروش این فلز در سراسر دنیا مقرون به صرفه و ارزان می‌باشد و این دلیلی برای پرمصرف بودن آن به حساب می‌آید. همچنین مقاومت زیادی که فلز آهن در شرایط مختلف از خود نشان داده باعث شده که در صنایع مختلف کاربردهای زیادی داشته باشد.

ترکیبات مختلفی از این فلزات در صنعت یافت می‌شود که بخش اعظم این ترکیبات از آهن تشکیل می‌شود. با اشاره به این آمار و مزایای گفته شده، کاربرد آهن در صنایع مختلف روز به روز افزایش می‌یابد. ما نیز در این مطلب سعی داریم به کاربرد آهن در صنعت‎‌های گوناگون بپردازیم. در ابتدا به سراغ بررسی کاربرد آهن در صنعت می‌رویم و بخش‌های مختلف کاربرد آهن در صنعت‌های متفاوت را بررسی می‌کنیم. سپس به سراغ بررسی کاربرد آهن در ساختمان می‌رویم و بخش‌های مهم آن را در حوزه ساختمان‌سازی زیر ذره‌بین قرار می‌دهیم. کاربرد آهن در صنعت یکی دیگر از دلایل کاربرد آهن در صنعت‌های مختلف، وجود منابع زیاد برای استخراج آن است.

همچنین نحوه استخراج آهن نسبت به نحوه استخراج بقیه فلزات، راحت‌تر است. با وجود این که بیشتر مخازن آهن به صورت مذاب در هسته زمین وجود دارند و دسترسی به آن‌ها غیرممکن است، امّا باز هم بیشتر سطح خارجی پوسته زمین را این فلز در بر می‌گیرد. حال با توجه به این موضوع، بهتر است با کاربرد آهن در صنایع مختلف آشنا شویم و بفهمیم که چرا این فلز پرمصرف‌ترین فلز جهان شناخته شده است. در ادامه قیمت آنلاین آهن ، و چهار صنعت مهم در حوزه کاربرد آهن را برای شما به شکلی خلاصه و مفید بررسی می‌کنیم. این صنایع عبارتند از: پس اگر شما هم دوست دارید که کاربرد آهن در صنعت و کاربرد آهن در ساختمان را بدانید، ما در ادامه تا انتهای این مقاله جالب در سایت آهن آنلاین همراهی کنید.

جمع‌بندی

با توجه به تمامی موارد گفته شده در بالا، فهمیدیم که کاربرد آهن آن‌قدر گسترده است که فقط مختص به یک حیطه یا صنعت نمی‌شود. در نتیجه باید در حفظ و نگهداری آن‌ها بکوشیم و سعی کنیم از بازیافت این فلزات در صنعت بهره ببریم؛ به جای این‌که منابع جدیدی را از طبیعت استخراج کنیم! بسیار خرسندیم که ما را تا انتهای این مقاله در سایت آهن آنلاین همراهی نمودید و امیدواریم که از خواندن این مقاله لذت ببرید و در مواقع لزوم نیز از آن استفاده کنید. نظر شما در مورد کاربرد آهن در صنعت و ساختمان چیست؟ به نظر شما، آهن چه کاربردهای دیگری دارد که ما آن‌ها را بیان نکردیم؟ خوشحال می‌شویم اگر نظرات و پیشنهادات خود را با ما  و دیگر همراهان در بخش نظرات در میان بگذارید.

خروج از نسخه موبایل