احداث باغ گردو یکی از بهترین سرمایهگذاریها برای افرادی است که به دنبال سرمایهگذاری کمریسک و بلندمدت هستند. باغ به دلیل مزایا و تقاضای زیاد گردو، قیمت گردو و کاشت و پروش کمدردسر آن یکی از پرطرفدارترین نهالها برای کاشت است. برای احداث باغ گردو باید هزینه احداث یک هکتار باغ گردو و اصول احداث باغ گردو را در نظر گرفت. تعداد درخت گردو در هکتار یکی از نکات مهمی است که در باغداری مدرن گردو بسیار مورد توجه است.
به تمام اصول باغداری گردو و همچنین صفر تا صد احداث باغ گردو در این مطلب از نهالستان ارغوان نهال خواهیم پرداخت.
احداث باغ گردو مدرن
باغداری مدرن گردو نیازمند توجه به عواملی است که باید در زمان احداث باغ گردو و برآورد هزینه احداث یک هکتار باغ گردو به آنها توجه شود. تک تک این عوامل در باردهی و سودآوری باغ گردو بسیار مؤثر هستند. مراحل احداث باغ گردو نیز از مهم ترین مواردی است که باید به آن توجه کنید.
در یک هکتار چند درخت گردو می توان کاشت
یکی از عواملی که در زمان احداث باغ گردو بسیار حائز اهمیت است، فاصله کاشت درخت گردو است. عوامل زیادی در زمان تصمیم گیری برای فاصله کاشت درخت گردو وجود دارد که در ادامه بررسی می کنیم.
- درخت گردو بعد از 15 تا 20 سال فضای معینی را اشغال می کند و چون در مراحل اولیه رشد به آن فضا احتیاجی نیست برخی افراد کم تجربه آن را در نظر نمی گیرند. بهتر است در سال های اولیه که درختان رشد کمتری دارند، بین آن ها نهال هلو کاشت تا بیشترین بهرهبرداری را از باغ گردو داشته باشید.
- نکته بدیهی این است که مقدار محصول با تعداد درختان رابطه مستقیم دارد. بنابراین خصوصا در سال های اولیه، هرچه تعداد درختان بیشتر باشد محصول بیشتری خواهید داشت.
- از عملیات هرس و حذف درختان اضافی غافل نشوید که کشت متراکم را ممکن می سازد.
فاصله کاشت نهال گردو به رقمی که انتخاب می کنید بستگی دارد. رشد و قدرت رشد نهالها نقش مهمی در تعیین فاصله کاشت درخت گردو دارند. درختانی مثل هارتلی که رشد قوی دارند و جوانه های آن ها بارور می شوند فاصله کاشت 15 تا 20 متر نیاز دارند ولی فاصله کاشت چندلر معمولا 7*5 است.
درختان گرده دهنده را طوری در زمان کاشت درخت گردو قرار دهید که در معرض وزش باد باشند.
تعداد درخت گردو در هکتار
تعداد درخت گردو در هکتار بستگی به نوع درخت گردو دارد. برخی از ارقام نهال گردو ارتفاع زیادی دارند و به همین علت لازم است تا با فواصل بیشتری کاشته شوند که فاصله پیشنهادی 10*10 است.
برخی دیگر از ارقام نهال گردو مانند ارغوان، نهال گردو ژنوتیپ ارغوان، نهال گردو چندلر و فرنور پیوندی به فواصل کمتری برای کاشت نیاز دارند و می توان آن ها را با فواصل 6*6 یا 6*7 کاشت.
طبیعی است که تعداد درخت گردو در هکتار با انتخاب و کاشت بهترین انواع نهال گردو بیشتر می شود که این موضوع سود بیشتری را از باغ گردو برای شما خواهد داشت.
اصول باغداری گردو ؛ مکانیابی
با توجه به اینکه ایران در عرض جغرافیایی 20 تا 49 درجه شمالی قرار دارد و درختان گردو در عرض جغرافیایی 30 تا 55 درجه شمالی رشد میکنند میتوان گفت که اکثر مناطق ایران برای کاشت درخت گردو و پرورش باغ گردو مناسب است.
در مناطقی با ارتفاع 800 تا 2500 متر میتوان به کاشت و پرورش درخت گردو پرداخت.
گردو به آبوهوای مدیترانهای نیاز دارد به این معنا که باید تابستانها معتدل و زمستانها سرد باشد. گردو به سرمای بهاره حساس است و لازم است از سرمای ناگهانی بهار در امان باشد.
- دمای مناسب برای محصول دهی مناسب بهطور میانگین ۲۲-۱۸ درجه سانتیگراد و حداکثر ۳۵ درجه سانتیگراد است.
- درجه حرارت مناسب برای گردهافشانی ۲۵-۱۵ درجه سانتیگراد است.
- در دامنههای مشرف به جنوب، گلدهی سریعتر اتفاق میافتد اما خطر سرمازدگی بهاره را افزایش میدهد.
- از کاشت گردو در مناطقی با رطوبت نسبی بالاي ۷۰-۶۰ درصد باید خودداری کرد، همچنین رطوبت نسبی کمتر از ۲۵ درجه نیز نباید باشد.
اصول باغداری مدرن ؛ خاک مناسب
درخت گردو باید در خاک نیمه سنگین کاشته شود تا بهترین عملکرد را داشته باشد. گردو در خاکهای سنگین و مرطوب نمیتواند بهخوبی رشد کند. خاک لومی ازآنجهت که رطوبت را حفظ میکند و حاصلخیزتر است، نسبت به خاک شنی بهتر است.
حداكثر شوری براي درخت گردو ۴ میلی موس بر سانتیمتر باید باشد. حداقل اسیدیته مناسب (pH) برای پرورش گردو ۵/۶ و حداکثر آن ۵/۷ باشد.
ازآنجاییکه در خاکهای ایران ph بالا است، باید آن را کاهش داد تا جذب مواد غذایی راحتتر باشد.
درختان گردو در خاکهای لومی یکدست و عمیق بهترین عملکرد را خواهند داشت.
اصول باغداری گردو ؛ آبیاری
گردو سالانه به 8 تا 10 هزار مترمکعب آب نیاز دارد که مقدار دقیق آن به منطقه و نوع رقم وابسته است. اگر سیستم آبیاری قطرهای را برای آبیاری باغ درخت گردو انتخاب کردهاید این مقدار به 6 تا 8 هزار برای هر هکتار کاهش پیدا میکند.
اصول باغداری مدرن ؛ شیب باغ گردو
در زمان احداث باغ گردو توجه داشته باشید که درشیبهای جنوبی درختان زودتر گلدهی میکنند و به همان نسبت خطر سرمازدگی بهاره افزایش مییابد.
اصول باغداری مدرن ؛ ارتفاع مناسب
همانطور که پیشتر بیان کردیم ارتفاع مناسب کاشت نهال گردو از سطح دریا 800 تا 2500 متر است.
باغ درخت گردو ؛ الگوی کاشت صحیح
درختان گردو اگر نور کافی دریافت کنند، میتوانند بیشترین رشد و تولید محصول را داشته باشند. با رعایت فاصله مناسب بین درختان این امکان فراهم میشود که درختان نور کافی دریافت کنند و همچنین فضای کافی در اختیار ریشهها قرار بگیرد.
توجه کنید فاصله بین درختان باید بهگونهای باشد که فضای کافی برای عبور وسایل نقلیه در مراحل کاشت تا برداشت فراهم باشد. اگر این فاصله مناسب نیست برخی از درختان را خشک کنید تا باقی درختان در معرض خطر قرار نگیرند.
اصول باغداری گردو ؛ مبارزه با آفات شیمیایی
در زمان احداث باغ گردو باید روش های مبارزه با آفات شیمیایی نیز پیش بینی شود تا درخت گردو به سلامت بتواند محصولات پرباری را به ارمغان آورد.
برخی از مهمترین آفت هایی که به درخت گردو آسیب می رسانند عبارتند از: کرم سیب، کرم خراط، شته، باکتریوز و….
قبل از احداث باغ گردو به یک مشاور خوب برای احداث باغ گردو مراجعه کنید تا با استفاده از راهنمایی آن ها بتوانید به باغی پرمحصول برسید و با مشکلاتی که در هنگام احداث باغ گردو با آنها مواجه میشوید به راحتی مقابله کنید.
هزینه احداث یک هکتار باغ گردو
در نظر گرفتن هزینه احداث یک هکتار باغ گردو در ابتدای سرمایهگذاری بسیار مهم است تا بتوان میزان سودآوری و ارتقای کسبوکار را پس از چند سال متوجه شد.
برای احداث باغ گردو انتخاب بهترین نهالهای گردو ضروری است تا باغ پرباری داشته باشیم. در ادامه به بررسی انواع هزینه احداث باغ گردو میپردازیم تا دید کلی بهتری از این جریان داشته باشید.
انواع هزینههای احداث باغ گردو
- هزینه احداث باغ گردو؛ هزینه خرید باغ
برای احداث باغ گردو باید بهترین زمین را شرایط مناسب برای کاشت نهال گردو دارد را انتخاب کرد. هزینهای که بابت خرید نهال گردو یا زمین گردو پرداخت میشود بستگی به شهر و منطقه متفاوت است و از بحث ما در این مطلب خارج است. بهطورکلی هزینه خرید باغ را بهعنوان یکی از مهمترین هزینهها در نظر داشته باشید.
یکی دیگر از عواملی که در هزینه احداث یک هکتار باغ گردو مؤثر است، نوع نهال گردو است. برای اینکه بتوانید بیشترین محصول را در کمترین زمان به دست آورید باید از ارقام مناسب و پربازده برای کاشت نهال گردو استفاده کنید.
بهترین ارقام نهال گردو در سال 1400 قیمتی بین 150 هزار تومان تا 300 هزار تومان دارند که با مشاهده صفحه نهال گردو میتوانید به بهترین آنها دسترسی داشته باشید و بهطور کامل بررسی نمایید.
این هزینهها در زمان احداث باغ گردو شامل تجهیزات موردنیاز برای آبیاری، تأسیسات گرمایشی و سرمایشی، وسایل حمل و نقال، کود دهی و آبیاری میشود.
- هزینههای موردنیاز برای تأمین انرژی
هزینههایی که بابت آب، برق و سوخت پرداخت میکنیم یکی دیگر از انواع هزینه احداث باغ گردو است که در این دسته قرار میگیرند.
- هزینههای تأمین نیروی انسانی
استفاده از نیروهای متخصص در زمان احداث باغ گردو کمک خواهد کرد تا بتوانید باغی پر از محصول داشته باشید. تمام هزینههایی که برای نیروهای انسانی پرداخت میکنید در این بخش قرار میگیرد.
- هزینههای نگهداری از نهالها
بعد از احداث باغ گردو باید از آن رسیدگی کنید و اینطور نیست که آن را به حال خود رها کنید. این هزینهها شامل خرید کود و سم، کنترل کردن آفات درختان گردو است که برای یک نهالستان ضروری است و باید در زمان برآورد هزینه احداث یک هکتار باغ گردو آنها را محاسبه کرد.
برداشت گردو به وسایل و تجهیزات خاصی نیاز دارد تا برداشت و بستهبندی گردو در سریعترین زمان و با بازدهی بالا انجام گیرد.
حال که با انواع هزینه احداث باغ گردو آشنا شدید، کافی است دستبهکار شوید و همکان یابی:
ایران در عرض جغرافیایی ۴۰ – ۲۵ درجه شمالی واقع شده است . اصولاً مناطق گردو کاری در دنیا در عرض ۵۵-۳۰ درجه شمالی واقع گردیده اند. بعبارتی بغیر از استانهای جنوبی کشور(حاشیه خلیج فارس و دریای عمان) سایر مناطق کشور در صورت فراهم گردیدن ساير فاکتورهای آب و هوائی می توانند به کشت گردو اختصاص یابند.
توصیه بر حسب ارتفاع جهت بهبود عملکرد:
از ارتفاع ۰ تا ۱۲۰۰ متر از سطح دریا (گردوی محلی ویژه – گردوی چندلر – گردوی فرانکوت – پدرو – هارتلی – گردوی اسراییلی ) ارتفاع ۱۲۰۰ متر تا ۲۰۰۰ متر فقط گردوی فرنور و وارتیه ویژه
اقلیم:
گردو درختی است که در شرایط آب و هوای مدیترانه ای در نواحی که دارای تابستانهای معتدل و زمستان سرد باشند به خوبی رشد میکند. نیاز سرمايي گردو حدود۱۵۰۰ -۳۰۰ ساعت دمای صفر تا ۷ درجه سانتیگراد بسته به رقم می باشد. درجه حرارت لازم برای رشد و تکامل ۱۲-۹ درجه سانتیگراد و حداکثر ۳۷ درجه سانتیگراد و اپتیمم ۲۰-۱۵ درجه سانتیگراد می باشد. دمای مناسب برای محصول دهی مناسب بطور میانگین ۲۲-۱۸ درجه سانتیگراد و حداکثر ۳۵ درجه سانتیگراد می باشد.
درجه حرارت لازم برای آغاز فعالیت درخت و بیدار شدن از خواب زمستانی ۷-۵ درجه سانتیگراد می باشد، حداقل دمائی که درخت گردو می تواند در زمستان تحمل کند ۲۰- درجه سانتیگراد می باشد.
گردو به سرمای دیروقت بهاره حساس است لذا مصون بودن نسبی منطقه از سرمای بهاره دیروقت الزامی است. برودت ۵- تا ۷- درجه سانتیگراد باعث سرمازدگی گل باز شده می گردد. برودت ۷- تا ۱۰- درجه سانتیگراد باعث سرمازدگی جوانه هاي زايشي می شود. درجه حرارت مناسب برای گرده افشانی ۲۵-۱۵ درجه سانتیگراد می باشد.
در دامنه های مشرف به جنوب گلدهی سریعتر اتفاق می افتد اما خطر سرمازدگی بهاره را افزایش میدهد. از کشت و پرورش گردو در مناطقی با رطوبت نسبی بالاي ۷۰-۶۰ درصد باید خودداری کرد ،اما رطوبت نسبی کمتر از ۲۵ درصد نيز مناسب نمي باشد.
خاک:
گردو در خاکهای رسی سنگین و مرطوب رشد مناسبی ندارد ، وجود خاکهای نیمه سنگین از نوع شنی رسی و لومي برای پرورش گردو مناسب است و عمق خاک باید حداقل ۳ متر باشد. درختان گردو در خاکهائی با بافت لومی یکدست و با عمق زیاد بیشترین محصول را تولید می کنند. این خاک ها ترکیبی بهینه از نفوذپذیری همراه با حفظ آب و تهویه اطراف دارند.
خاکهای لومی نسبت به خاکهای شنی به دلیل ویژگی حاصلخیزی آنها و حفظ بهتر رطوبت ارجح بوده و امکان مدیریت بهتر آبیاری را دارند. همچنین نسبت به خاکهای رسی ـ لومی و خاکهای سیلتی رسی، لومی و خاکهای رسی برتری دارند. زیرا امکان زهکشی و تهویه در این گونه خاکها به رطوبت بیشتر از خاکهای ریز بافت است.
حداكثر شوری براي گردو ۴ میلی موس بر سانتی متر است. اسیدیته مناسب ( pH ) برای پرورش گردو حداقل ۵/۶ و حداکثر ۵/۷ باشد. خاکهای ایران غالباً دارای pH بالا بوده که کاهش آن یکی از اساسی ترین راهکارها برای برطرف کردن نیازهای غذائی گیاهان به منظورتسهیل در جذب مواد غذائی می باشد.