تن دادن به آتشبس غزه آن هم بدون دستیابی به اهداف اعلامی ازجمله نابودی حماس، اولین تصمیم دردناک نخستوزیر اسرائیل بود حال آنکه احتمال دارد وی به زودی تصمیم دردناک دیگری را هم اتخاذ کند.
به گزارش خبرگزاری آنا، «یوآو گالانت» وزیر جنگ سابق رژیم اشغالگر قدس زمانی که هنوز در کابینه ائتلافی تلآویو حضور داشت، بارها تاکید کرد معادله جنگ در غزه پیچیدهتر از حد تصور افرادی مانند «بن گویر» وزیر امنیت داخلی سابق و «اسموتریچ» وزیر دارایی است و نتانیاهو جهت آزادی اسرای صهیونیست، ناچار به اتخاذ تصمیمات دردناک خواهد شد.
نتانیاهو ناچار شد بر اساس جبر میدان و وقایع فرامتنی جاری در منطقه و نظام بینالملل به آتشبس غزه تن بدهد
منظور گالانت از این تصمیمات دردناک، پذیرش خواستههای حماس در مسیر انعقاد پیمان آتش بس بود. به عبارتی گویاتر، گالانت در میانه نبرد و نسل کشی غزه دریافت که نابودی مقاومت فلسطین، اشغال کامل غزه و آزادی اسرای صهیونیست بدون انعقاد پیمان آتش بس، اهداف ناممکنی هستند که تکیه بر آنها صرفا منجر به افزایش تصاعدی هزینههای شکست تل آویو در جنگ خواهد شد.
اکنون نتانیاهو ناچار شده است بر اساس جبر میدان و وقایع فرامتنی جاری در منطقه و نظام بینالملل، به چنین تصمیم دردناکی (به قول گالانت) تن دهد!
اما دومین تصمیم دردناک علیه نتانیاهو نیز به زودی محقق خواهد شد و آن، انحلال کابینه است.
قدر متیقن تحولات سیاسی اخیر در اراضی اشغالی، شکست رسمی صهیونیستها در میدان نبرد با مقاومت فلسطین است. اکنون حماس در نوار غزه حضور دارد و حتی در صدد ترسیم ابعاد حکمرانی جدید خود در این حوزه جغرافیایی و استراتژیک است.
حتی کار به جایی رسیده که هم حزبیهای نتانیاهو (در حزب لیکود) نیز معتقدند دیگر جایی برای تبدیل شکست اخیر رژیم اشغالگر قدس به پیروزی در غزه وجود ندارد و آنها باید با مختصات دوران پساجنگ غز، هر چند هم که برای صهیونیستها تلخ باش، کنار بیایند.
دومین تصمیم دردناک علیه نتانیاهو نیز به زودی محقق خواهد شد و آن، انحلال کابینه است
البته به نظر میرسد بخشی از اعضای حزب لیکود نیز با توجه به پایان جنگ در صدد جایگزینی نتانیاهو با فرد دیگری در حزب متبوعشان برآیند که این به معنای کودتای سیاسی در حزب حاکم رژیم صهیونیستی خواهد بود.
در طرف مقابل، افرادی مانند «بنی گانتس» و «یائیر لاپید» به عنوان مخالفان نتانیاهو معتقدند اگر وی میخواست چنین توافقی را (توافق آتش بس غزه) با سبک و سیاق کنونی بپذیرد، میتوانست هفت ماه قبل به آن تمکین کند و تا این اندازه، هزینههای نظامی و میدانی نبرد در غزه را بالا نبرد.
مثلث اسموتریچ-بن گویر-نتانیاهو ماهها قبل، زمانی که مذاکرات آتش بس در دوحه و قاهره در جریان بود با انعقاد این توافق مخالفت کردند، زیرا معتقد بودند در صحنه نبرد، به اهداف اصلی خود از جمله نابودی مطلق حماس دست خواهند یافت. اما اکنون این هدف محقق نشده و با شکست مواجه شده است.
از سوی دیگر، چشماندازی نیز جهت رسیدن به این هدف اعلامی (به واسطه چند مرحلهای بودن و پیچیدگی توافق نهایی) و باقی ماندن تعدادی از اسرا جهت تضمین نهایی پیشبرد مراحل زمانی سه گانه ترسیم شده، وجود ندارد.
بنابراین، نتانیاهو با بحرانی پیچیده مواجه شده که در راستای خروج از آن، چارهای جز استعفا و اعلام سقوط رسمی کابینه نخواهد داشت. این بدترین سناریوی ممکن و قابل تصور برای نخست وزیر رژیم صهیونیستی محسوب میشود.
باید توجه داشت که حذف فرامتنی به نام «جنگ غزه»، بسیاری از معادلات جاری د راراضی اشغالی را تغییر خواهد داد و قدرت ریسک پذیری مخالفان نتانیاهو را پس از ۱۶ ماه سکوت به بهانه قرار داشتن تل آویو در وضعیت اضطراری، تغییر میدهد.