علیرضا زالی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، اظهار کرد: مراکز ملی سلامت روانی و اجتماعی جامعه (سراج) نماد انسجام و ساختاریافته مداخلات عمیق پیشگیری، درمان و توابخشی در حوزه بهداشت روانی هستند.
وی به نظام ادغام خدمات اجتماعی در در حوزه مراقبتهای بهداشت روان در کشور اشاره کرد و گفت: یکی از نقاط بارز و متمایز نظام سلامت در کشور، ادغام حوزه بهداشت و درمان با حوزه سلامت و اجتماعی است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به بازدیدهای میدانی نمایندگان سازمان بهداشت جهانی از سیستم بهداشت و درمان کشورمان اشاره کرد و نظام ادغام یافته روان در مراقبتهای اولیه را که با نظر کارشناسی و تخصصی در کشور شکل گرفته، نظامی کاربردی و مترقی در کشور توصیف کرد.
زالی بهداشت روان را حوزهای چند وجهی دانست و ضرورت انجام کارهای گروهی و بین بخشی را در این حوزه مورد توجه قرار داد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تعامل مراکز سراج با فرمانداریها را به عنوان مراجع ذیصلاح ارایه خدمت به مردم نشانه دغدغه متولیان کشور نسبت به ارتقای سلامت اجتماعی و روانی جامعه دانست.
زالی به ساختار چند وجهی اهداف مراکز ملی سراج اشاره کرد و افزود: تنها حوزه بهداشت تولیت بهداشت روان را برعهده ندارد و سایر دستگاهها مثل فرمانداری، بهزیستی، استانداری و سایر دستگاهها برای ارایه خدمات باکیفیتتر به مردم در اجرای اهداف طرح مذکور همکاری دارند.
وی صنعتی شدن جامعه وشتابشهرنشینی را دوعامل مهم در افزایش بروز اختلالات روان در دنیا دانست و ضروت مداخلات پیشگیرانه، بهداشتی، درمانی وتوانبخشی در زمینه روان را یادآور شد.
رئیس دانشگاه به تغییرات ساختاری اختلالات روان بعد از کرونا اشاره کرد و گفت: تغییر در ساختار بیماریهای روان بعد از پاندمی کرونا مسئلهای جهانی است.
وی با اشاره به اینکه مطالعات بیانگر این موضوع است که از هر سه نفر تا هفت نفر، مبتلا به کرونا بدون در نظرگرفتن تعداد ابتلا، دچار اختلالات روان شناختی شدهاند اضافه کرد: شایعترین اختلال، اختلال مربوط به خواب، عدم خواب عمیق و مطلوب، افسردگی، اختلال ترس و اضطراب پس از سانحه و کماکان گوشهگیری است.
زالی به مطالعات عمیق وکاربردی دانشگاه در رابطه با عوارض کرونا اشاره کرد و افزود: بر اساس نتایج این مطالعات چنانچه فردی بعد از ابتلا به کرونا پس از چهار ماه از گذشت بیماری همچنان عارضههای بیماری با او همراه باشد، طبق تعریف دچار کرونای مزمن است.
رئیس دانشگاه با بیان اینکه بین ۳۵ تا ۴۵ درصد مبتلایان به کوید طولانی یا مزمن با اختلالات روانی آن دست و پنجه نرم میکنند خاطرنشان کرد: افسردگی، کاهش اعتمادبنفس اجتماعی، اختلال شناختی و حافظه، و اختلال در خواب از مهمترین عوارض روانی کرونای مزمن است.
وی به تحقیقات دانشگاه و انتشار اولین مقالات علمی در دنیا با سرفصل ارتباط سکته مغزی با کرونا اشاره کرد و گفت: افزایش مراکز ملی سراج راهکار مناسبی برای ارتقای بهداشت روان در مبتلایان به کرونای مزمن است.
زالی عنوان کرد: ایجاد و افزایش مراکز سراج بستر مناسبی برای غربالگری، ارتقای سطح دانش و آگاهی مردم است.
رئیس دانشگاه یکی از مهمترین دلایل کماظهاری و عدم مراجعه مردم برای درمان بیماری روان را بحث انگ یا برچسبزدن در جامعه عنوان کرد و افرود: یکی از اهداف ما برای ایجاد مراکز سراج انگزدایی و ایجاد زمینه مطلوب درمان با حفظ محرمانگی پروندههاست.
به گفته وی طرح ملی سراج ارجاعات مجموعه بهداشت و درمان و نهادهای حمایتی مثل فرمانداری و بهزیستی را بههمراه دارد.
وی به ایجاد ۱۰ مرکز ملی سراج در دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی اشاره کرد و افزود: به طور کلی با توجه به ترسیم برنامههای ملی ایجاد ۱۰۰ مرکز سراج در کل کشور دستور کار است، امروز پنجمین و ششمین مرکز ملی سراج توسط دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در شهرستان دماوند و فیروزکوه به بهرهبرداری رسید و در ماههای آتی چهار مرکز دیگر نیز وارد چرخه مدار ارایه خدمت خواهند شد.
رئیس دانشگاه به تاکیدات رییس جمهور با محوریت توسعه زیرساختهای بهداشتی و درمانی شرق تهران اشاره کرد و جذب نیروی انسانی، تامین تجهیزات و تقویت زیرساختهای عمرانی را راهکار تحقق این مهم دانست.
وی با بیان اینکه منطقه دماوند با وجود دو جاده مواصلاتی استان مازندران به تهران، مرکزی مهم در ارجاعات تروماست اضافه کرد: بدون تردید با تلاش بیشتر شاهد تحقق و رشد رو به تزاید شاخصهای بهداشتی و درمانی در منطقه دماوند و فیروزکوه خواهیم بود.