مدیرعامل سازمان انتقال خون با بیان اینکه اگرچه هزینه توسعه و نگهداری بانک اطلاعاتی HLA (بانک اهداکنندگان سلولهای بنیادی غیرخویشاوند) گران است اما با جان انسانها سروکار دارد، اظهار کرد: با توجه به اهمیت بانک اطلاعاتی HLA، این بانک را جزو اولویتهای خود قرار دادهایم و آن را در برنامه هفتم توسعه گنجاندهایم.
دکتر مصطفی جمالی در گفتوگو با کردوار نیوز، با بیان اینکه تقویت بانک اطلاعاتی HLA سازمان انتقال خون یک امر ضروری است، اظهار کرد: استفاده از روشهای قدیمی برای گسترش بانک اطلاعاتی HLA منسوخ شده و کشورها از روش NGS که یک روش ژنتیکی است برای بانکهای اطلاعاتی HLA استفاده میکنند. اگرچه روش NGS جزو موارد تحریمی است، اما سازمان انتقال خون توانسته است این روش را در کشور راهاندازی کند.
وی با بیان اینکه استفاده از فناوری NGS یک روش گران است، گفت: براساس برنامهریزیهای انجام شده، ۱۰هزار تست با روش NGS در سال جاری انجام میشود. با توجه به اینکه استفاده از روش NGS گران است سازمان انتقال خون به حمایت همهجانبه دولت در این مسیر نیاز دارد. تقویت بانک اطلاعاتی HLA یک امر ضروری است؛ اگر بانک اطلاعاتی HLA را تقویت نکنیم، بیماری که نیازمند پیوند سلولهای بنیادی خونساز هستند، جان خود را از دست میدهند.
جمالی ادامه داد: ساختار ژنتیک ایرانیها با سایر کشورها متفاوت است. به همین دلیل به سختی میتوانیم نمونه مناسب پیوند برای بیماران نیازمند پیوند سلولهای بنیادی خونساز در بانکهای اطلاعاتی کشورها بیابیم. سالانه، چند صد نفر به دلیل فقدان نمونه مطابق سلولهای بنیادی خونساز جان خود را از دست میدهند.
مدیرعامل سازمان انتقال خون با اشاره به اهمیت و ضرورت تامین منابع مالی و اعتبار موردنیاز توسعه بانک اطلاعاتی HLA بیان کرد: با توجه به اینکه توسعه بانک اطلاعاتی HLA به عنوان یک تکلیف در برنامه هفتم توسعه لحاظ شده، از سازمان برنامه و بودجه انتظار داریم که اعتبار موردنیاز این موضوع را تامین کند.
وی درباره وضعیت بانک اطلاعاتی HLA در کشور گفت: متاسفانه از منظر بانک اطلاعاتی HLA در مقایسه با سایر کشورها عقب هستیم. کشور ترکیه مدعی است که حدود یک میلیون بانک اطلاعاتی HLA دارد. همچنین وضعیت بانک اطلاعاتی آلمان و ایالاتمتحده به ترتیب ۱۳ میلیون و ۲۳ میلیون است. وضعیت بانک اطلاعاتی سازمان انتقال خون ایران نیز حدود ۴۰ هزار و وضعیت بانک اطلاعاتی کشور نیز کمتر از ۱۰۰هزار است. اگر میزان بانک اطلاعاتی HLA کشور ۲ میلیون باشد، پاسخگوی ۷۵ تا ۸۰ درصدی بیماران نیازمند پیوند سلولهای بنیادی خونساز هستیم.
مدیرعامل سازمان انتقال خون توضیح داد: متاسفانه، بانک اطلاعاتی HLA کشور با استفاده از روش NGS نیست. اما همچنان این بانک کمککننده است و میبایست با روش NGS تقویت شود.
انتهای پیام