کردوار نیوز/خوزستان ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان از مرمت سرای تاریخی «دادرس» اهواز و آمادگی این اداره کل برای بهرهبرداری از این بنا اطلاع داد.
به گزارش کردوار نیوز، منزل دادرس یکی از بناهای تاریخی ارزشمند شهرستان اهواز واقع در خیابان نظامی (عبدالحمید) است که دیوارههای آن به دلیل فرسودگی، دچار تخریبها و ترکهای بزرگی شده بودند.
ادارهکل میراث فرهنگی خوزستان بهمنظور مرمت اضطراری، استحکامبخشی و جلوگیری از هر گونه تخریب در راستای حفظ این اثر ارزشمند، با تامین مبلغی درحدود یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان از محل اعتبارات استانی به عقد قرارداد با پیمانکار ذیصلاح اقدام کرد.
استحکامبخشی و مقاومسازی منزل دادرس شامل مرمت طاق کنار راهپله بام، برداشت ایوان طبقه اول و تعویض چوبها و اجرای دوباره آن، برداشت مرحله به مرحله سقف بام و اجرای دوباره آن، ایزوگام سقف، برداشت سقف فرسوده در اتاق ورودی به طبقه اول و اجرای سقف قمشی پوش، ساماندهی به طاقها و بازشوها توسط میکروپایلها (میلههای گالوانیزه ضدرنگ)، مرمت و جازنی آجرهای فرسوده، بندکشی دیوارههای ضلع شرقی و شمالی و دوخت و دوز ترک سرتاسری در دیواره شمالی بود که با پایان یافتن عملیات، اقدامات مرمتی صورتگرفته در این بنای تاریخی به مالک آن ابلاغ و تاکید شد که در راستای حفظ و نگهداری اثر توجه بیشتری صورت گیرد.
سرای تاریخی دادرس در جبهههای دیگر نیز به مرمت نیاز دارد و اداره کل میراث فرهنگی خوزستان درصدد تامین اعتبار برای استحکامبخشی و ساماندهی محوطه این بنای تاریخی است.
همچنین طبق اعلام اداره کل میراث فرهنگی خوزستان، چنانچه مالک این بنای تاریخی، قصد اجرای هرگونه طرح فرهنگی در راستای حفظ و نگهداری بنا و نیز توسعه گردشگری را داشته باشد این اداره آمادگی هرگونه همکاری را در این خصوص دارد.
سرای دادرس بنایی بازمانده از دوره قاجاری است که در سال ۱۳۸۲ به شماره ۹۷۶۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این بنا در مرکز شهر اهواز، در خیابان عبدالحمید (خیابان نظامی یا شهید نظریپور) ساخته شد. در خیابان عبدالحمید و مرکز شهر اهواز خانههای متعددی از دورههای قاجار و پهلوی به جا مانده است.
این بنا ساختمانی ۲ طبقه است که در طبقه همکف آن پنج اتاق و در طبقه دوم سه اتاق وجود دارد. سرداب موجود در بنا نیز مساحت حدود ۴×۵ متر مربع دارد. خانه دادرس ابتدا محل سرا بود، بعد میدان ترهبار شد و سپس به بازار خواربارفروشان مبدل شد. افزون بر سرداب، این بنا دارای آثاری از حجاری، آجرچینی، ستون و درب و پنجره چوبی و از ویژگیهای منحصربهفرد آن سنگچینیهای بسیار زیبای آن است.
در این زمینه ببینید:
گزارش تصویری «دادی برای دادرس»
انتهای پیام