وجود مشکل در انجام تکالیف روزمره یکی از معضلاتی است که تقریبا هر کودکی در طول تحصیل خود با آن دست و پنجه نرم میکند؛ اما اگر یک حوزه خاص از یادگیری به طور مداوم برای کودک مشکلساز باشد، ممکن است نشاندهنده یک اختلال یادگیری باشد. آیا فرزند شما، با مدرسه مشکل دارد و از خواندن با صدای بلند، نوشتن یک متن یا پرداختن به ریاضیات میترسد؟ همه اینها میتواند نشانههایی از ناتوانی یادگیری باشد. برای درک بهتر این مشکل، با ما همراه باشید تا به طور کامل با بیماری اختلال یادگیری و و روشهای درمان آن آشنا شوید.
به گفته سایت ناتوانی یادگیری، یک بیماری عصبی است که بر توانایی مغز برای ارسال، دریافت و پردازش اطلاعات تأثیر میگذارد. کودک مبتلا به ناتوانی یادگیری در خواندن، نوشتن، صحبت کردن، گوش دادن، درک مفاهیم ریاضی و درک عمومی مشکل دارد. این موضوع سبب بروز مشکل در یادگیری اطلاعات و مهارتهای جدید در افراد مبتلا به این بیماری میشود.
به طور کلی تعریف دقیق اختلال یادگیری به این شرح است :” ناتوانی یادگیری به معنای اختلال در یک یا چند فرآیند روانشناختی اساسی است که در درک یا استفاده از زبان، گفتار یا نوشتار دخیل بوده و ممکن است خود را در توانایی گوش دادن، صحبت کردن، خواندن، املا یا انجام محاسبات ریاضی نشان دهد.”
اختلال یادگیری نوعی اختلال عصبی است که فرد مبتلا به آن در خواندن، نوشتن، صحبت کردن، گوش دادن و درک مفاهیم ریاضی و درک عمومی مسائل مشکل دارد. برای مشاهده و خرید لباس دختر کفشدوزکی ، فیگور، عروسک، لگو، ماشین، ماکت، کتاب و سایر ست لوازم شخصیت ها از دنیای هری پاتر، به فروشگاه ما مراجعه نمایید.
اختلال یادگیری با چه علائمی خود را نشان می دهد؟
عارضه اختلال یادگیری در سنین مختلف با نشانههای متفاوتی همراه است. در وهله اول تشخیص بیماری به عهده والدین است؛ اما تشخیص نهایی باید توسط روانشناس انجام شود. به طور کلی میتوان علائم اولیه این اختلال را به صورت زیر خلاصه کرد:
- فاصله توجه کوتاه و مشکل در تمرکز
- حافظه ضعیف
- مشکل در پیروی از دستورالعملها
- هماهنگی ضعیف دست و چشم یا بدن
- مشکل در خواندن و درک مطلب
- مشکل در درک مفاهیم جدید
- مشکل در یادگیری الفبا، روزهای هفته، اعداد و غیره
- دیرتر از اکثر بچهها صحبت میکند.
- رشد آهسته دایره واژگان
- توانایی ضعیف فرد در خواندن یا نوشتن یک متن.
علاوه بر موارد ذکر شده دکتر جیمز موریسون در کتاب DSM-5 توصیفات دقیقی از نحوه تشخیص اختلال LD عنوان کرده است.
عوامل اثرگذار بر بروز اختلالات یادگیری
به گفته سایت اختلال LD میتواند در اثر عوامل متعددی در کودکان و بزرگسالان بروز پیدا کند. این عوامل عبارتاند از:
- سابقه خانوادگی و ژنتیک: سابقه خانوادگی اختلالات یادگیری، خطر ابتلای کودک به این بیماری را افزایش میدهد.
- خطرات دوران بارداری و نوزادی: از عوامل تاثیر گذار در اختلال یادگیری میتوان به رشد ضعیف جنین در رحم، قرار گرفتن نوزاد در معرض الکل یا مواد مخدر قبل از تولد، زایمان زودرس و وزن بسیار کم کودک هنگام تولد اشاره کرد.
- آسیب روانی: آسیب روانی یا سوء استفاده در اوایل کودکی ممکن است بر رشد مغز تأثیر بگذارد و خطر اختلالات LD را افزایش دهد.
- ضربه جسمی: آسیبهای سر یا عفونتهای سیستم عصبی امکان دارد در ایجاد اختلالات یادگیری نقش داشته باشد.
- قرار گرفتن در معرض آلودگی زیست محیطی: قرار گرفتن در معرض سطوح بالایی از سموم، مانند سرب، با افزایش خطر اختلالات یادگیری مرتبط است.
عوامل روانی مانند آسیبهای روانی در سالهای اول کودکی، عوامل محیطی مانند آلودگیهای زیست محیطی و وراثت در ناتوانی یادگیری نقش دارند.
معرفی انواع اختلالات یادگیری رایج
در قسمت اختلال یادگیری چیست، به طور کلی در مورد همه انواع این اختلالات صحبت کردیم. در این بخش سعی داریم تا به طور جزئیتر در مورد انواع اختلال LD صحبت کنیم.
۱. نارسا خوانی
اختلال در خواندن که با نارساخوانی نیز شناخته میشود، از مهمترین انواع اختلالات یادگیری است. مشکلات اساسی خواندن زمانی رخ میدهد که درک رابطه بین صداها، حروف و کلمات مشکل باشد.
علائم مشکل در خواندن شامل مواردی مانند تشخیص حروف و کلمات، درک کلمات و ایدهها، سرعت خواندن و روانخوانی و مهارتهای عمومی واژگان است. اکثر افراد مبتلا به LD (حدود ۸۵%) دارای ناتوانی خواندن یا نارساخوانی هستند.
اصطلاحی است که به طیف وسیعی از مشکلات ریاضی از جمله ضعف در درک معنای اعداد و دشواری در به کارگیری اصول ریاضی برای حل مسائل اشاره دارد. اختلال ریاضی در کودکان معمولا دیر تشخیص داده میشود.
اختلال در نوشتن یا دیسگرافی نوعی ناتوانی یادگیری است که بر توانایی نوشتن تأثیر میگذارد. این اختلال میتواند خود را به صورت مشکلات املایی، دست خط ضعیف و مشکل در قرار دادن افکار روی کاغذ نشان دهد.
اختلال حرکتی از دیگر انواع اختلالات یادگیری است که به مشکلات حرکتی و هماهنگی اشاره دارد. علائمی که نشان میدهد کودک شما ناتوانی در هماهنگی حرکتی دارد شامل مشکلاتی در تواناییهای فیزیکی است که نیاز به هماهنگی دست و چشم دارد. مانند: بستن دکمههای پیراهن.
۵. مشکلات شنوایی و دیداری
چشمها و گوشها ابزار اصلی رساندن اطلاعات به مغز هستند. اگر چشمها یا گوشها به درستی کار نکنند، امکان دارد یادگیری آسیب ببیند.بسیاری از کودکان دارای اختلال یادگیری در خوانش مشکل دارند، برخی از آنها در درک مفاهیم ریاضی و اعداد، برخی در نوشتن مشکل دارند. تعدادی از این کودکان هم دارای اختلالات حرکتی و هماهنگی و حتی مشکلات دیداری و شنوایی هستند.
آفازی و دیس فازی چیست؟
دیس فازی وضعیتی است که بر توانایی افراد برای تولید کلمات و درک زبان گفتاری تأثیر میگذارد. دیس فازی و آفازی علل و علائم یکسانی دارند. برخی منابع نشان میدهند که آفازی شدیدتر است و شامل از دست دادن کامل تواناییهای گفتار و درک است.
از سوی دیگر، دیس فازی تنها شامل اختلالات زبانی است. این حالت به عنوان یکی از انواع اختلالات یادگیری در نظر گرفته میشود. البته این الفاظ برای شرایط دیگری مثل از دست دادن قدرت گفتار در زمان سکته مغزی نیز به کار برده میشوند. لباس دختر گربه سیاه و لباس کودک رنگی یکی از دوست داشتنی ترین، شیک ترین و در عین حال پرفروش ترین لباس های مربوط به شخصیت های کارتونی است.
آیا اختلال یادگیری تنها در کودکان است یا در بزرگسالان هم دیده می شود؟
آنچه که معمولا از تعریف این بیماری برداشت میشود، این است که این اختلال تنها در کودکان وجود دارد. اما باید عنوان کنیم که امکان دارد اختلال یادگیری در بزرگسالان نیز وجود داشته باشد. برای مثال، یک بزرگسال ممکن است ناتوانی جدی در خواندن داشته باشد،
در حالی که دیگری در خواندن خوب عمل میکند، اما قادر به انتقال افکار به صورت نوشتاری نیست یا در ریاضیات مشکل دارد. برخی از افراد مبتلا به اختلال LD در کنترل خود، درک مناسب موقعیتهای اجتماعی و کنار آمدن با افراد دیگر مشکل خواهند داشت.
تست و تشخیص اختلالات یادگیری
تنها با دانستن این که اختلال یادگیری چیست و شناخت علائم و نشانههای آن، نمیتوان این مشکل را در کودکان یا بزرگسالان تشخیص داد. تشخیص اصلی باید توسط یا انجام شود. یک اختلال LD خاص از طریق بررسی بالینی تاریخچه رشدی، پزشکی، آموزشی و خانوادگی فرد، گزارشهای نمرات آزمون و مشاهدات معلم و پاسخ به مداخلات تحصیلی تشخیص داده میشود. همه این عوامل در زمان تشخیص باید به خوبی مورد بررسی قرار گیرند تا بتوان نظر نهایی را عنوان کرد.
چگونه بفهمیم فرزندمان دچار اختلال یادگیری است؟
اختلالات یادگیری با انجام(یا IQ) و یک تست استاندارد شده (خواندن، نوشتن، حساب) قابل تشخیص است. اکثر کودکانی که دارای ناتوانی یادگیری هستند، هوش طبیعی یا بالاتر از حد طبیعی دارند، اما این پتانسیل را به طور کامل در آزمونهای پیشرفت نشان نمیدهند.اگر فکر میکنید فرزندتان علائم اختلال یادگیری را دارید، بهتر است برای بررسی بیشتر به روانشناس مراجعه کنید.
شیوه درمان اختلالات یادگیری
رایجترین روش درمان ناتوانی یادگیری، آموزش ویژه است. پیش از شروع کار مربیان آموزش دیده، یک ارزیابی آموزشی تشخیصی برای ارزیابی پتانسیل تحصیلی و فکری و سطح عملکرد تحصیلی کودک انجام میدهند. امکان دارد متخصصانی مانند کاردرمانگر، گفتار درمانگر و زبان درمانگر نیز درگیر باشند. علاوه بر این برخی از داروها با افزایش توجه و تمرکز در کمک به یادگیری کودک موثراند.
آیا اختلال یادگیری در کودکان قابل درمان است؟
این بیماری هیچ درمان قطعی ندارد، اما مداخله زودهنگام میتواند اثرات آن را کاهش دهد. افراد مبتلا به ناتوانیهای یادگیری میتوانند راههایی برای مقابله با ناتوانیهای خود را امتحان کنند. در دکترتو میتواند با ایجاد نقاط قوت کودک و یافتن راههایی برای جبران ضعفها، به یادگیری مهارتهای او کمک کند. این مداخلات بسته به ماهیت و میزان ناتوانی متفاوت است.
کمک به کودکان مبتلا به اختلال یادگیری
خوشبختانه راهکارهایی برای کمک به درمان این بیماری در کودکان وجود دارد. کافیست تا با آن آشنا باشید و سپس نکات لازم در آموزش به این کودکان را فرا بگیرید.
- از تکنیک تکه تکه کردن استفاده کنید: معلمان میتوانند با تقسیم کردن درسها به تکههای کوچک به دانش آموزان در فرآیند یادگیری کمک کنند.
- سازماندهی اطلاعات به صورت بصری: بسیاری از دانش آموزان با ناتوانی یادگیری، اطلاعات را به صورت دیداری پردازش میکنند. معلمان و والدین می توانند از این مهارتها برای درک دروس استفاده کنند.
- شخصی سازی درس و آموزش آنلاین: معلمان باید آموزش فردی و آنلاین را برای این کودکان در دستور کار قرار دهند.
درمان اختلال یادگیری در بزرگسالان
در مورد بزرگسالان نیز درمان قطعی برای اختلالات یادگیری وجود ندارد. استراتژیهای معمولی که ممکن است به بزرگسالان مبتلا به LD کمک کند، شامل مواردی مانند:
- خواندن با صدای بلند
- گوش دادن به متون صوتی
- کدگذاری رنگی
- استفاده از سازماندهندههای گرافیکی مثل نمودارها و غیره.
داروی موثر در درمان اختلال LD چیست؟
تحقیقات نشان داده است که برخی از داروهای ضد روانپریشی، بنزودیازپینها و داروهای ضد افسردگی میتوانند در درمان اختلال یادگیری موثر باشند. نکته قابل توجه این است که این داروها برای همه بیماران مناسب نیستند و امکان دارد عوارضی را برای آنها در پیش داشته باشد. با خرید لباس هالک کودکان را مدت ها میتوانید سرگرم کنید.
برخی از بیماران با مشکلات یادگیری شدید در زمان مصرف این داروها میزان بالایی از رفتارهای چالش برانگیز مانند اعمال پرخاشگرانه یا آسیب رساندن به خود را نشان میدهند. در این مواقع یا متخصص مغز و اعصاب تشخیص میدهد که چه نوع دارویی باید برای فرد مبتلا به این بیماری تجویز شود.