آلودگیهای مختلفی در آشپزخانههای صنعتی وجود دارد که تنها راه خلاصی از آنها استفاده از انواع هود آشپزخانه صنعتی است. تهویه در هر مکانی خیلی مهم است ولی این موضوع در رستورانهای صنعتی اهمیت خیلی بالاتری دارد. دود و بخارات زیادی که بر اساس پخت و پز غذاهای مختلف خصوصا در آشپزخانههای صنعتی به وجود میآیند میتوانند کارکنان و افراد حاضر در آشپزخانه را دچار مشکل کرده و اذیت نمایند. مطمئن باشید این بو فقط در آشپزخانه رستوران شما باقی نمیماند و اگر تهویه مناسبی نداشته باشید، مشتریان شما در سالن نیز میتوانند آن را احساس کنند.
به دلیل حجم زیاد بو و غذاهایی که در آشپزخانههای رستورانها پخته میشوند، طبیعتا هودهای این مکان نیز باید خاص بوده و قدرت زیادی داشته باشند. در این آشپزخانهها ابزار و وسایل زیادی مانند وجود دارند که برای خارج کردن بو و بخار ناشی از آنها، باید از هود آشپزخانه صنعتی استفاده کنید. در این مطلب در رابطه با انواع هود آشپزخانه صنعتی صحبت خواهیم کرد. با مطالعه این مقاله میتوانید انتخاب درستی برای خرید هود صنعتی داشته باشید.
آشنایی با هود آشپزخانه صنعتی
طراحی سیستم تهویه آشپزخانههای صنعتی یکی از مهمترین کارهایی است که میتوانید برای به دام انداختن آلودگیهای این فضا انجام دهید و است. موفق بودن این سیستم کاملا به هود صنعتی بستگی دارد.
این هود باید به قدری توانایی داشته باشد که بتواند تمامی آلودگیهای موجود در فضای رستوران را جذب کرده و به بیرون منتقل کند. یکی از مهمترین موضوعات تاثیرگذار در طراحی هود، شکل هندسی آن است. علاوه بر این، موقعیت قرار گیری هود نسبت به تمامی ابزارهای تولید کننده آلودگی در فضا، باید به درستی انتخاب شود.
میزان هواگذری که از هود آشپزخانه صنعتی عبور میکند، سومین عاملی است که تاثیر خیلی بالایی در کارایی هود دارد. اگر بتوانید به خوبی این سه عامل را رعایت کنید، مطمئن باشید سیستم تهویه عالی را برای آشپزخانه و رستوران خواهید داشت.
هر آشپزخانهای با توجه به کارایی که دارد، میتواند از نوع خاصی هود استفاده نماید. در ادامه در رابطه با انواع هود آشپزخانه صنعتی صحبت خواهیم کرد:
هود محصور کننده (Enclosing Hoods)
این نوع از هود به شرایطی اشاره دارد که در آن هود به صورت کامل منبع آلودگی را در بر داشته باشد. یعنی آشپزخانه صنعتی با همه تجهیزاتی که دارد داخلی این هود قرار میگیرد. در این نوع، تمامی آلودگی درون هود رها میشود. برای مثال بخار برنجی که با استفاده از پخته میشود، کامل داخل فضای این هود خواهد بود. این نوع یکی از بهترین و پرکاربردترین انواع هود آشپزخانه صنعتی است چرا که تمامی این آلودگیها را در خود نگه داشته و به کنترل آلودگی آزاد شده کمک خواهد کرد. البته در شرایطی، از تصویه کننده در این نوع استفاده میشود تا از بی ضرر بودن آلودگیهای خارج شده اطمینان حاصل کنند.
هر پروسهای که نیاز است انجام شود، داخل هود محصور کننده انجام خواهد شد و به دلیل گستردگی که دارد، میتواند به خوبی تمامی آلودگیها را جذب کرده و به بهترین شکل ممکن از سلامت کارکنان مراقبت کند. مهمترین کاربرد این نوع از هود آشپزخانه صنعتی برای آشپزخانهای است که آلودگی ایجاد شده بسیار زیاد و یا خطرناک و سمی باشد. در این شرایط، همانطور که گفتیم از سیستم تصویه استفاده میشود تا حالت سمی آلودگیها حذف شوند.
هود شکاف دار (Slot Hood)
یکی دیگر از انواع هود آشپزخانه صنعتی که جز اصلی هم به حساب میآید، هود شکاف دار است که شکلی شبیه به دریچه کولر آبی دارد. شیارهای موازی که روی این هود قرار دارد، باعث این شده که این هود بتواند به خوبی تمامی آلودگی ایجاد شده را از اطراف محل آن کشیده و کمترین محدودیت در حین کار وجود داشته باشد.
البته این را باید در نظر داشته باشید که شکافهای موجود در هود باعث افت فشار شده و باید در طراحی سیستم تهویه، این افت فشار را حساب کنید. در معرفی هود فلنجی باید بگوییم که این هود دارای سطح مقطح دایرهای یا چهارگوش است که با فلنج ادامه داده شده است. این شکل طراحی کارایی این نوع را بالا برده و آن را به یکی از پراستفادهترین انواع هود آشپزخانه صنعتی تبدیل کرده است.
تمرکز مکش در هود فلنجی روی نقطه رو به رو بوده و مانع ورود هوای پشت و اطراف به هود خواهد بود. این بزرگترین مزیت این نوع از هود است. همچنین باید به این نکته اشاره کنیم که این هود به دلیل داشتن فلنج بسیار محکم میباشد.
آخرین نوع از انواع هود آشپزخانه صنعتی، هود چتری یا هود کنوپی نام دارد. در این نوع، هود به صورت یک چتر روی تمامی آلودگیها قرار گرفته و آنها را خارج میکند. بیشترین کارکرد این هود در جایی است که آلایندههای داغ بسیار زیادی به وجود میآیند چرا که هوای داغ با سرعت بالایی به سمت بالایا بلوئر حلقه ای ، که به آن کمپسور ساید چنل نیز گفته می شود، به عنوان یک کمپرسور هوا یا پمب وکیوم تک محورشناخته می شود ، که می توان از آن به صورت یک دمنده با فشار کم استفاده نمود . ساید چنل در سایز ها مختلف موجود می باشد . که بسته به عملکرد و موارد نیاز کاربران تولید و عرضه می شود. از می توان بعنوان پمپ هوای فشرده (کمپرسور ) و پمپ وکیوم جهت مکش (وکیوم) مورد استفاده قرار داد.
ازدیگر مشخصات می توان به توان الکترو موتور و میزان خلا تولید شده توسط ساید چنل اشاره نمود
از یک طرف هوا را دریافت کرده (عمل مکش) و از طرف دیگر با سرعت بالا به بیرون می راند (عمل دمش) بر این مبنا دارای یک ورودی و یک خروجی است .
در عمل یک شامل یک الکترو موتور است که به یک پروانه با پره های شعاعی ، کوپل شده است . جنس این پروانه ها باتوجه به دور پروانه و فشار خروجی از جنس آلمینیوم ،استنلس استیل ، یا آلیاژهای آلمینیوم و تیتانیوم می باشد. این پروانه داخل یک محفظه حلقه ای شکل است . که در یک سمت آن حفره ای برای ورود هوا تعبیه شده و سمت دیگر آن حفره ای برای خروج هوا با فشار بیشتر وجود دارد . که هر دوی این ورودی و خروجی دارای صدا خفه کن یا silencer است .
از امتیازات مهم می توان به موارد زیر اشاره نمود :
قیمت مناسب و کاربرد آسان و بسیار گسترده
هزینه تعمیر و نگهداری کم به دلیل کم بودن تعداد قطعات متحرک
فشار کار نسبتا بالا و متوسط با توجه به دبی بالا در مقایسه با سایر کمپسور ها
طول عمر بالا و طولانی در صورت بهره برداری مناسب
صدا نسبتا کم در مقایسه با سایر کمپسور های محوری
مصرف کم انرژی الکتریکی و عم نیاز به روغن کاری
تولید هوای کاملا تازه و بدون افزودن آلودگی
بلوئر سایدچنل بر اساس تعداد طبقات در سه نوع تولید و عرضه می شوند که بر این اساس دارای کارکرد متنوع و مختلفی هستند .
بلوئر یک طبقه یا تک پره
بلوئر دو طبقه یا دوپره
بلوئر سه طبقه یا سه پره
بسته به اینکه از برای چه منظوری استفاده شود برای نصب و بهره برداری از ساید چنل به لوازم وتجهیزات زیر ممکن است نیاز شود.
و الکترو موتور
فیلتر هوای ورودی
گیج فشار
شیر اطمینان فشار بالا
شیر یکطرفه
مبدل خروجی
به این موارد می توان انواع لوله و اتصالات و تبدیل های مربوطه به علاوه تنوعی از فیلتر ها اضافه نمود . برای کاربرد های مختلف شکل نصب و مدار ورودی و خروجی به شکل های مختلف به اجرا در می آید. در ادامه چند نمونه از آنها آمده است
کار برد در حالت مکش
در مواردی که به حجم بالای هوا یا میزان هوادهی بالا نیاز باشد می توان ها را به شکل موازی به هم متصل کرد که در این حالت دبی سیستم افزایش پیدا کرده و دبی کل برابر مجموع دبی هر یک از ها خواهد بود . فشار خروجی در حالت موازی ثابت می ماند .
ها را می توان برای افزایش فشار به شکل سری به یکدیگر متصل نمود در این حالت فشار کل سیستم برابر مجموع فشار هر دو خواهد بود . ولی دبی کل برابر یکی از ها خواهد بود . که این حالت برای افزایش دبی سیستم کار برد دارد .
کاربرد های ساید چنل
از می توان به دو منظور مکش و دمش در کاربرد ها و فرآیند های مختلف استفاده نمود . در مواردی برای ایجادد فشار مثبت یا فشار بالا که فشاری تا ماکزیمم یک بار مورد نیاز باشد . به عنوان کمپرسور استفاده می شود . و در مواردی که از برای ایجاد مکش یا وکیوم استفاده می شود که به آن وکیوم پمپ گفته می شود .
سیستم تهویه :
اتاق ها می توانند به طور طبیعی توسط باز کردن پنجره ها و درها تهویه مناسب تهیه شوند یا با استفاده از وسایلی که دارای موتور الکتریکی هستند مانند هود آشپزخانه. سطح مناسبی از تبادل هوا به ویژه در مورد آشپزخانه ها سطح دود و بخار در هنگام پختن آزاد می شود افزایش یافته است ضروری است. استفاده از پنجره های باز به عنوان ابزار تهویه و تخلیه باعث نتیجه غیر قابل اعتماد می شود این شکل از تهویه به دما و شرایط باد بستگی دارد. تفاوت دما بزرگتر بین داخل و خارج از منزل نیروی بالابر بزرگتر، مبادله هوا بیشتر تبادل هوا توسط باد قوی یا توسط باز کردن پنجره ها یا درب های اضافی می تواند افزایش می یابد
این شکل از تخلیه و تهویه محیط کاملا کنترل نشده است با این حال، مبادله هوا باعث از دست دادن انرژی و گرما می شود. علاوه بر این،استفاده ازپنجره ها به عنوان ابزار تهویه نا کارآمدی برای تخلیه ذرات روغن و چربی است. تنها راه برای اطمینان از درست بودن کنترل مناسب بر روی مبادله هوا از طریق تهویه وتخلیه در آشپزخانه است.
هود آشپزخانه توسط موتور الکتریکی کار می کنند برای تهویه و تخلیه از آن ها استفاده می شودابزارهایی هستند که می توانید توسط آنهاهوا را از آشپزخانه بیرون بکشید.هود آشپزخانه می تواند سرعت مبادله هوا در داخل آشپزخانه را افزایش دهد و همچنین دارای فیلتر هایی برای فیلتر کردن ذرات چربی وخنثی کردن بوی ناشی از پخت و پز است . هنگام کار درحالت تخلیه رطوبت نیز به خارج از آشپزخانه انتقال می یابد.
کیفیت آب و هوا اتاق
علاوه بر مخلوطی از رطوبت،روغن و بو ها، به طور کل به عنوان بخار به آنها اشاره شده است پخت و پز باعث تولید گرما و گرد و غبار نیز می شود.
همه این عوامل متفاوت می تواند اثرات منفی بر هوا، محیط زیست و لوازم منزل داشته باشد .
رطوبت:
در هنگام پخت غذا هایی مانند برنج، ماکارونی یا سوپ بر روی اجاق مقدار زیادی از آب مورد استفاده قرار می گیرد. آب در دما یی حدود 100 درجه سانتی گراد به حالت جوش در می آید و سپس مقدار زیادی بخار را آزاد می کند. این حدودا بیش از 1.5 لیتر رطوبت طی یک روزدر آشپزخانه را منتشر می کند.
هنگامی که هوا ی محیط اتاق با بخار آب اشباع شد بخاربرروی دیوارها پنجره ها و لوازم منزل به شکل قطرات آب میعان می کند .
اگر این رطوبت موجود در اتاق باقی بماند، می تواند منجر رطوبت بالا و به همین ترتیب به شکل گیری آسیب ساختاری و متورم شدن ، تخریب چوب( آشپزخانه اتصالات) و همچنین ایجاد یک آب و هوای اتاق ناخوشایند و ناسالم شود. در خانه های با راندمن انرژی کارآمد، به خصوص برای ارائه یک روش مناسب برای بهبود هوا اتاق و تبدیل به هوای دلپذیر و جلوگیری از ایجاد کپک و قارچ ها مضر ،حذف رطوبت مهم است. رطوبت بیش از حد می تواند تنها از طریق تهویه کافی و صحیح حذف شود. به همین منظور، مهم است که رطوبت در نقطه منشاء و زمان مناسب حذف یا کاهش یابد .
بیشتر مردم برای لذت بخش بودن محیط رطوبت هوا بین40٪ و 60٪ ترجیح می دهند. این سطح که در آن هوا احساس “خیلی خشک”یا “خیلی مرطوب” نیز توسط دمای اتاق تعیین می شود
چربی
هنگام پخت و پز با چربی یا روغن، ذرات کوچک چربی درهوا آزاد می شوند که باعث ایجاد یک لایه یا فیلم نازک در لوازم و دیوارها می شود .
این روغن و چربی نه تنها باعث تجمع کثیفی می شود ، بلکه باعث ایجاد زمینه های رشد برای باکتری ها یی که به عنوان خطر بهداشتی
محسوب می شود خواهد شد . در نتیجه نیاز به کارهای وقت گیر تمیز کردن است.
بو
پخت و پز معمولا همراه آزاد شدن عطر لذت بخش و اشتها آور است. پس از سرد شدن با این حال، این عطرها شروع به تبدیل شدن به بو های ناخوشایند می کنند. گسترش بوی به اتاق های مجاور (اتاق نشیمن، اتاق خواب) معمولا نامطلوب است .
اگراین مواد نا مرئی از خانه یا از هوا تخلیه یا فیلتر نشوند آنها می توانند در بسیاری از محیط به دام افتاده باشند (به ویژه در منسوجات) و انتشار بوی ناخوشایند در سراسر خانه شوند .
حرارت
اکثر مردم دمای اتاق را بین 18 تا 23 درجه سانتی گراد باشد را خوشایند دانسته و ترجیح می دهند. اگر درجه حرارت در آشپزخانه به دلیل گرما تولید بو سیله لوازم خانگی (اجاق گاز، آشپزخانه،یخچال و فریزر)، افزایش یابد سبب می شود تا به سرعت تبدیل وضعیت ناخوشایند شود به ویژه هنگامی که با رطوبت ترکیب شده باشد . اینها شرایط محیط را ایده آل برای باکتری ها و قارچ ها ایجاد می کنند.
ذرات جامد
در آشپزخانه ذرات گرد و غبار وجود دارد در ابتدا هنگام پختن ایجاد می شوند. آرد،شکر آسیاب شده و پودر کاکائو به خصوص مشکل ساز هستند . گرد و غبار های خانگی به آرامی می توانند بدل به یک عامل آزاردهنده در منزل شوند . این ذرات جامد هنگامی که ترکیب با بخار موجوددر هوا تولید یک محلول غلیظ می کنند. که بر روی دیوار ها و سطوح مختلف باعث تجمع بیشتر گرد غبار خواهد شد .در نتیجه نیاز به تمیز کاری های وقت گیر بیشتری خواهد بود همچنین این شرایط برای افراد مبتلا به انواع آلرژی و بیماری های تنفسی اصلا مناسب نیست.
منبع: پویان گسترش