بررسی انواع دستگاه چاپ روی پارچه و منسوجات
شاید در گذشته یکی از دشوارترین مراحل تولید در صنعت نساجی استفاده از طرح ها و رنگ های مختلف بود که این مشکل در اواخر دهه ۱۹۸۰ متحول گردید. در واقع در این دوره چاپ روی پارچه و یا بهتر است بگوییم انواع دستگاه چاپ روی پارچه دچار تحول گردیده و از حالت آنالوگ به صورت دیجیتالی تغییر پیدا کرد. چاپ روی پارچه تا پیش از این به شکل مستقیم بود و رنگ بر روی کاغذی که کاغذ انتقال دهنده قرار می گرفت و پس از بهره گیری از پرس گرم مراحل چاپ عکس روی پارچه تکمیل می شد. ولی با ورود انواع چاپگرهای دیجیتالی یا دستگاه چاپ پارچه دیجیتال صنعتی به صنایع نساجی و قرار گیری هدهای پیشرفته تر از قبیل هد چاپگر g5 این صنعت نیز متحول گردید.
چاپ پارچه با نقوش و تصاویر یا طرح های مختلف توسط انواع دستگاه چاپ روی پارچه به روش های مختلفی صورت می گیرد از قبیل چاپ مستقیم ،چاپ مقاوم، چاپ رنگدانه ای، چاپ اسیدی، چاپ پراکنده و چاپ تبلیغاتی. دستگاه چاپ پارچه دیجیتال صنعتی همچنین توانایی چاپ انواع نقوش و رنگ یا چاپ عکس روی پارچه را بر پارچه های پلی استری از قبیل پرچم یا لباس های ورزشی را نیز دارد.
انواع دستگاه چاپ روی پارچه و منسوجات
اغلب دستگاه های موجود یا دستگاه چاپ پارچه دیجیتال صنعتی در نساجی پیشرفته دارای ویژگیهای مشترکی از قبیل تنظیم دیجیتالی، علائم هشدار دهنده صوتی اتوماتیک، باز شدن پرس به صورت خودکار و یا میز کشویی هستند. به طور کلی انواع دستگاه طراحی و چاپ روی پارچه و همچنین چاپ عکس روی پارچه در ۳ دسته تقسیم بندی می شوند.
دستگاه چاپ روی پارچه یا پرینترهای سابلیمیشن و ظرفیت کم
دستگاه چاپ روی پارچه یا پرینترهایی دارای ظرفیت متوسط و سایز و فونت بزرگتر
دستگاه چاپ پارچه دیجیتال صنعتی یا پرینترهای رنگی صنعتی دارای ظرفیت حداکثر
امروزه لزوم تبلیغات تجاری راه را برای جایگزینی این صنعت و دستگاه چاپ روی پارچه در صنایع نساجی باز کرده است. امید می رود همزمان با روزآمد کردن انواع دستگاه چاپ پارچه دیجیتال صنعتی پیشرفته هر روز شاهد تحولات چشمگیری در زمینه نساجی و چاپ عکس روی پارچه با سبک ها و متدهای مختلفی باشیم.
اغلب دستگاه های موجود یا دستگاه چاپ پارچه دیجیتال صنعتی در نساجی پیشرفته دارای ویژگیهای مشترکی از قبیل تنظیم دیجیتالی، علائم هشدار دهنده صوتی اتوماتیک، باز شدن پرس به صورت خودکار و یا میز کشویی هستند
آشنایی با رشته تحصیلی طراحی پارچه
رشته تحصیلی طراحی پارچه یکی از رشته های جدید در بین رشته های دانشگاهی ایران محسوب می شود. این رشته در واقع با سه گرایش طراحی لباس، طراحی چاپ پارچه و طراحی بافت پارچه تدریس می شود. از معروفترین دانشگاه هایی که این رشته در آنها تدریس می شود غیر از دانشگاه آزاد می توان به دانشگاه الزهرا، دانشگاه سمنان اشاره کرد.
در این رشته به خصوص دروس تخصصی طراحی پارچه تخصصی و یا کارگاه های بافت تاروپود نیز تدریس می شود. این رشته همچنین از دروس کلی و عمومی طراحی و مبانی هنرهای تجسمی نیز برخوردار بوده و دانشجویان در پایان موفق به اخذ مدرک کارشناسی طراحی پارچه خواهند شد. همچنین در آینده نیز می توانند به عنوان سرپرست کارگاه های طراحی پارچه و مزون ها مشغول به کار شده یا در این زمینه به فعالیت بپردازند. رشته طراحی لباس با سه گرایش طراحی لباس، طراحی چاپ پارچه و طراحی بافت پارچه تدریس می شود.
نرم افزارهای طراحی پارچه
در زمینه طراحی پارچه و لباس یا چاپ عکس روی پارچه نرم افزارهای مختلفی وجود دارند که مهم ترین نرم افزارهای مربوطه عبارتند از:
نرم افزار کورل و نرم افزار فری هند. نرم افزار کورل تا حدودی حرفه ای تر و پیچیده تر بوده ولی نرم افزار فری هند برای افراد مبتدی گزینه بهتری است.
پیش بینی می شود روند تغییر و تحولات در عرصه نساجی و ارتقا انواع دستگاه چاپ پارچه دیجیتال صنعتی شاهد پیشرفت های چشمگیری در سال های پیش رو باشیم.
چاپ قالبی روی پارچه
چاپ قالبی روی پارچه، روشی است که برای اجرای یک طرح روی پارچه اعم از تیشرت، هودی و… .شابلونهایی به شکل طرح مورد نظر ساخته میشود و از این شابلونها برای ایجاد طرح مذکور استفاده میشود. شابلونهای مورد استفاده در این روش چاپ پارچه میتوانند از جنسهای فلز، چوب، کاغذ یا پلاستیک باشند.
این روش چاپ پارچه بسیار آسان است و اجرای آن نیازی به توانایی خاصی ندارد، اما روش چاپ قالبی بسیار زمانبر بوده و بیشتر برای طرحهای خاص و تکی مناسب است.
چاپ اسپری روی پارچه
چاپ اسپری، یکی از روشهای چاپ پارچه است که همانطور که نام آن نشان میدهد با استفاده از اسپری صورت میگیرد. در این روش از چاپ روی پارچه، از اسپری رنگ به صورت کنترل شده و روی شابلون استفاده میشود تا بتوان طرح مورد نظر را به مرحله اجرا رساند. چاپ اسپری یکی از روشهایی است که بیشتر در لباسهای آبرنگی مورد استفاده قرار میگیرد.
چاپ باسمه
روش چاپ باسمه برای ایجاد طرحهای اسلامی-ایرانی مورد استفاده قرار میگیرد. در چاپ روی پارچه به روش باسمه، نقش مورد نظر روی قالبهایی از جنس چوبی یا مسی کندهکاری میشود و در بخشهای مربوط به طرح از رنگ استفاده میشود، سپس برای ایجاد طرح مورد نظر روی پارچه، قالبها به پارچه فشرده میشوند.
قالبهای مورد استفاده در این روش چاپی چندبار مصرف هستند و با استفاده از آنها میتوان چندین بار طرح مورد نظر را روی پارچه استفاده کرد.
چاپ دیجیتالی
همانطور که از نام این روش چاپ روی پارچه میتوان حدس زد، در این روش توسط یک دستگاه، طرح مورد نظر روی پارچه چاپ میشود. در این روش چاپ پارچه، طرح مذکور توسط کامپیوتر طراحی شده و به پرینتر داده میشود و پرینتر به طور مستقیم طرح را روی پارچه چاپ میکند. پس از چاپ تصویر مربوطه روی پارچه، به آن در یک تونل حرارتی، گرما داده میشود تا طرح مورد نظر خشک و ثابت شود.
استفاده از این روش چاپی برای ایجاد طرحهای خاص و فانتزی بسیار مناسب است و چاپ دیجیتالی روی پارچه از سرعت بالایی نیز برخوردار است و در مدت زمان کم میتوان البسه زیادی با طرح مورد نظر به چاپ رساند. کیفیت چاپ پرینترهای DTG بسیار بالا است و حتی میتوانید برای طرحهای موجود سایه نیز ایجاد کنید و در چاپ هیچ رنگی در این روش محدودیتی نخواهید داشت. هزینه چاپ روی پارچه با استفاده از روش چاپ دیجیتالی جدا از خرید دستگاه پرینتر آن، نسبت به روشهای دیگر پایینتر است که البته در این روش چاپ، در تیراژ بالا هزینه چاپ به صورت تصاعدی بالا میرود.
از معایب این روش چاپ روی پارچه میتوان به احتمال از بین رفتن طرح چاپی در شستوشوهای مکرر البسه اشاره کرد و دیگر عیب آن، عدم امکان استفاده از این روش برای تمامی پارچههای موجود است. همچنین باید در نظر داشته باشید استفاده از این روش در پارچههای تیره انتخاب مناسبی نخواهد بود.
چاپ سیلک اسکرین
چاپ اسکرین یکی از روشهای چاپ روی پارچه است که از صفحههای تحت فشار برای چاپ رنگ بر روی پارچه استفاده میشود. در این روش چاپی، برای هر رنگ از یک صفحه جداگانه استفاده میشود، این بدان معناست که اگر طرحی که قصد چاپ آن را روی تیشرت دارید از ۸ رنگ برخوردار است، برای چاپ آن طرح به روش اسکرین به ۸ صفحه نیاز خواهید داشت.
استفاده از این روش برای سفارشهای در تعداد و تیراژ بالا مقرون به صرفه است و در زمانی که تعداد سفارشات زیاد است، استفاده از این روش هزینه چاپ روی پارچه را پایین میآورد. طرحهای چاپ شده با استفاده از روش چاپ اسکرین بسیار با دواماند.
روشهای چاپ پارچه ذکر شده هر یک نیاز به شرایط و فضای خود را دارند و بسته به سرعت و سختی کار آنها، نیازمند به کار گرفتن نیروی متخصص یا ساده خواهند بود. این روشها میتوانند روی انواع پارچهها اعم از تیشرت، هودی، شال و… مورد استفاده قرار بگیرند و لباس ساده شما را به یک لباس بسیار خاص و منحصر به فرد تبدیل کنند.
استفاده از چاپ روی پارچه میتواند ایدهی یک کسب و کار کوچک و خانگی نیز باشد، با استفاده از چاپ پارچه میتوانید تیشرتهای ساده خریداری و طرحدار کنید و آنها را به قیمتی بالاتر به فروش برسانید.
چاپ خیس روی پارچه
چاپ خیس روی پارچه (چاپ مستقیم روی پارچه) یکی از روش ها و مدل های چاپ روی پارچه میباشد. در چاپ خیس روی پارچه طرح به طور مستقیم به وسیله جوهر های مخصوص با دستگاه جوهر افشان منتقل میشود. قبل از انجام چاپ، لباس با مواد شیمیایی خاصی برای انتقال بهتر طرح خیس میشود، به همین علت به آن چاپ خیس روی پارچه گفته می شود. در چاپ خیس روی پارچه طرح با کیفیت و جزییات بالا چاپ میشود و میتوان حتی از این روش چاپ برای سطح های وسیع هم استفاده کرد.
بهترین مدل پارچه برای این چاپ خیس پارچه های نخ پنبه و یا پنبه میباشد. برای چاپ بهتر و انتقال بهتر طرح باید از پارچه های سبک و لطیف استفاده شود.