نحوه طراحی سپتیک تانک چگونه است؟
سپتیک تانک وسیله ای است که در ورودی فاضلاب به سیستم های تصفیه نصب می شود. وظیفه آن این است که فاضلاب ورودی را تا حدی تصفیه کند تا در صورت ورود به چاه های تصفیه فاضلاب باعث گرفتگی نشود. حجم سپتیک تانک، بر حسب زمان ماند لازم جهت ته نشینی شدن مواد جامد معلق قابل ته نشینی محاسبه می گردد. حجم منطقه ته نشینی رابطه مستقیم با ظرفیت آن دارد و ظرفیت نیز در ارتباط با تعداد جمعیت تحت پوشش طراحی سپتیک تانک و میزان سرانه تولید فاضلاب دارد.
مقاله مرتبط: آشنایی با سپتیک تانک پلی اتیلن
فرمول طراحی سپتیک تانک
با استفاده از معادله زیر حجم منطقه مورد نیاز سپتیک تانک برای محاسبه می گردد:
VH = 10-3 * P *Q * th
در این معادله، P تعداد جمعیت تحت پوشش،q تولید سرانه فاضلاب انتهای دوره طرح بر حسب لیتر به ازا هر نفر در روز، th زمان لازم جهت ته نشینی (حداقل زمان ماند 5 ساعت توصیه شده است). علاوه براین، زمان ته نشینی از معادله زیر قابل محاسبه می باشد
Th = 1/5 – 0/31 Log P * q
در این معادله، P جمعیت تحت پوشش سال نهایی دوره طرح و q سرانه تولید فاضلاب سال انتهای دوره طرح بر حسب لیتر به ازای هر نفر در روز می باشد.
حجم منطقه هضم لجن در سپتیک تانک
حجم معمول، حجم لجن تازه تولیدی به ازا هر نفر حدود 0.5 تا یک لیتر در روز می باشد. حجم منطقه هضم لجن در سپتیک از معادله زیر قابل محاسبه می باشد
Vd = 0/5 * 10-3 * P * td
در این معادله، p جمعیت تحت پوشش و td زمان مورد نیاز برای هضم بی هوازی لجن بر حسب روز می باشد. زمان لازم برای هضم بی هوازی لجن td در مخزن سپتیک از معادله زیر به دست می آید:
Td = 30(1.35) 35-T
T، درجه حرارت مخزن بر حسب درجه سانتیگراد می باشد.
حجم منطقه ذخیره لجن هضم شده (r) و به مدت زمان برداشت لجن ( دوره تخلیه ) بستگی دارد.
مقادیر r برای دوره های مختلف برداشت لج (n) به شرح زیر می باشد:
برای n، بیش از 5 مقدار r برابر است با 0.06 متر مکعب به ازا هر نفر در سال،
برای n، بیش از 5 مقدار r برابر است با 0.04 متر مکعب به ازا هر نفر در سال.
با توجه به مباحث فوق، حجم منطقه ذخیره لجن (VSL) از طریق معادله زیر به دست می آید:
VSL = r * p * n
در این معادله، r میزان تجمع (تراکم) لجن هضم شده، p جمعیت تحت پوشش و n دوره تخلیه لجن بر حسب سال می باشد.
شرکت فرآب صنعت تولید کننده انواع تجهیزات تصفیه آب و فاضلاب و مواد شیمیایی می باشد. برای استعلام قیمت، مشاوره و خرید تجهیزات و مواد شیمیایی؛با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.
حجم سپتیک تانک
با توجه به موارد مذکور، کل حجم تانک برابر با مجموع حجم های مناطق مختلف از معادله زیر به دست می آید
V= Vh + Vd+ ¼ vsl
در طراحی سپتیک تانک سعی می شود، با توجه به میانگین فاضلاب تولیدی در شبانه روز زمان ماند بین 0.5 تا 3 روز انتخاب شود.
پارامتر های طراحی سپتیک تانک
هر چند که برای جریان های فاضلاب با دبی بیش از 400 متر مکعب در شبانه روز استفاده از ایمهاف تانک به جای مخازن سپتیک پیشنهاد گردیده است؛ ولی از سپتیک تانک های بزرگ نیز می توان استفاده نمود. عموما سپتیک تانک های بزرگ، همانند راکتور های با جریان نهر گونه طراحی و ساخته می شوند. نکته مهم در طراحی ظرفیت این تانک ها، رعایت حداقل حجم، 5 برابر متوسط جریان فاضلاب تولیدی می باشد. حجم مخازن سپتیک بزرگ متناسب با زمان برداشت لجن و ضریب پیک ساعتی توسط معادلات ارائه شده در جدول ذیل قابل محاسبه می باشد. شرکت فرآب صنعت به عنوان تولیدکننده تجهیزات آب و فاضلاب آماده ارائه مشاوره رایگان به شما عزیزان می باشد. در صورت نیاز به مشاوره با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.
دوره تخلیه لجن بر حسب حجم مخزندوره تخلیه لجن بر حسب حجم مخزن
در معادلات مزبور Qavg متوسط فاضلاب تولیدی بر حسب متر مکعب در روز و Pf ضریب ثابت می باشد. به طور معمول، ضریب Pf برای یک سپتیک بزرگ معادل 1.5 توصیه شده است. بنابراین، برای Pf معادل 1.5 و زمان تخلیه 2 تا 5 سال، حجم تانک در حدود 3.3 تا 6.8 برابر جریان متوسط در نظر گرفته می شود. شرکت فرآب صنعت به عنوان تولیدکننده تجهیزات آب و فاضلاب آماده ارائه مشاوره رایگان به شما عزیزان می باشد. در صورت نیاز به مشاوره با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.
راندمان حذف آلاینده ها در سپتیک تانک
راندمان حذف در مخازن سپتیک به خصوصیاتی همانند کیفت فاضلاب ورودی، ضوابط و مبانی منظور شده در طراحی و شرایط راهبری بستگی دارد و نمی توان برای آن راندمان ثابتی را منظور نمود. بررسی مراجع معتبر مقادیر مختلفی برای راندمان حذف سپتیک تانک ارائه نموده است.
مشخصات پساب خروجی از سپتیک تانکمشخصات پساب خروجی از سپتیک تانک
میزان تولید لجن در مخازن سپتیک به ازا هر نفر در روز به صورت موردی حدود 0.22 لیتر برآورد شده است. موقعیت استقرار مخازن سپتیک در اجتماعات کوچک (مناطق روستایی) با توجه به عرض کم معابر و وجود سایر تأسیسات زیر بنایی مانند خطوط انتقال و یا شبکه توزیع آب از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد. یکی از کاربرد های جالب سپتیک تانک نه در صنعت بلکه در مصارف خانگی و شهری است. از سپتیک تانک برای متعادل سازی فاضلاب انسانی و از خروجی آن برای آبیاری ریشه درختان از طربق لوله کشی زیر زمینی استفاده می کنند. فاضلاب انسانی بیشتر شامل فضولات می باشد که می توان آن را پس از انجام فرآیند های مربوطه به شکل کود انسانی برای گیاهان مورد استفاده قرار داد.
عمده سپتیک های پیشساخته به صورت مخازن مکعبی و استوانهای شکل میباشند که نوع استوانهای آن در ایران از مقبولیت بیشتری برخوردار میباشد. البته می توان سپتیک تانک ها را به شکل مخازن مکعبی نیز ساخت. جنس مخازن سپتیک نیز از پلی اتیلنی و فلزی تا بتنی متغیر است. از مخازن سپتیک استیل نیز استفاده می شود.
عوامل موثر در کاهش عمر سپتیک تانک
ریشه های درختان و بوته ها ممکن است بیرون مخزن یا اتصالات و لوله های منطقه زهکشی شده را مسدود و یا دچار پارگی و آسیب کند.یکی از علل ضعف سپتیک بتنی این است که درختانی که بطور مستقیم در مجاورت مخزن بتنی قرار دارند با افزایش سن سیستم قادر به نفوذ در آن هستند. در نتیجه بتن شروع به ایجاد ترک و نشت های کوچک می کند. ریشه های درختان هم به دلیل نفوذ و انسداد لوله های زهکشی می توانند باعث ایجاد مشکلات جدی در جریان شوند. بدلیل تأمین مواد مغذی از سیستم ، خود درختان تمایل به گسترش بسیار شدید دارند.
زمین های بازی و ساختمان های انبار ، ممکن است باعث ایجاد خسارت در مخزن و میدان زهکشی شده شوند. از این رو طراحی این مخازن با توجه به این موارد توسط تیم فنی بررسی خواهد شد. در صورت نیاز با در نظر گرفتن بار ترافیکی اعمال شده روی مخزن طراحی و تولید میشوند. طراحی به گونه ای است که در صورت دفن و عبور بار ترافیکی از روی مخازن هیچ گونه تغییر ظاهری در مخزن ایجاد نشود
موارد تاثیرگذار در آسیب به سپتیک تانک
پوشاندن منطقه زهکشی با مواد غیرقابل نفوذ ، مانند پارکینگ یا پیاده رو (با آسفالت یا سنگ فرش) به طور جدی بر کارایی سپتیکهای بتنی تأثیر خواهد گذاشت. این امر احتمالاً به مخزن و سیستم جذب و دفع و اتصالات آن آسیب می رساند. ورود بیش از اندازه آب به سیستم ممکن است باعث اضافه بار و سرریز شود و باعث شکستن سیستم بتنی شود که این امر در نوع پلی اتیلنی هیچ وقت اتفاق نخواهد افتاد.
بارندگی بسیار شدید باران ، بارش سریع برف و جاری شدن سیل از رودخانه ها یا دریا می تواند مانع از کارآیی یک منطقه زهکشی شده شود می تواند باعث پس زدن جریان آب به داخل سیستم شود و باعث ایجاد تداخل در عملکرد طبیعی مخزن می شود. بارندگی ها همچنین می تواند منجر به جاری شدن آب زیر زمینی به داخل مخزن شود. با گذشت زمان ، سلولهای میکروارگانیسمی که بیوفیلم یا زیست لایه نامیده میشوند روی لوله های میدان زهکشی گسترده می شوند. ورود زیست لایه می تواند باعث انسداد لوله ها و سوراخ ها شود.
منبع: فرآب صنعت