تشخیص طلای اصل از طریق خاصیت آهنربایی

15 روش کاربردی تشخیص طلای اصل از بدل

جواهرات و طلای بدل (مصنوعی)، سال‌های زیادی است که طرفداران زیادی دارد. به همین دلیل باید برای تشخیص طلای اصل از بدل  اطلاعات کافی داشته باشید تا سرتان کلاه نرود. آیا واقعا طلای اصل به شما می‌فروشند؟ اگر جواهرات مصنوعی و فیک باشند، اما پول طلای اصل را به فروشنده بدهید و ضرر کنید؟ بنابراین مهم است که هنگام خرید انگشتر، دستبند، گردنبند، گوشواره، سرویس طلا، و یا هر زیورآلات دیگری، بتوانید اصل یا تقلبی بودن آن را متوجه شوید. در این مطلب از گالری طلای حقانی من به شما کمک می‌کنم تا تشخیص طلای تقلبی را مثل آب خوردن انجام دهید و با خیال راحت خرید مطمئنی داشته باشید.

ساده‌ترین روش‌های تشخیص طلای اصل از فیک

از این روش‌های پیشنهادی می‌‌توانید در خانه و یا مغازه طلافروشی برای تشخیص طلا از بدلیجات استفاده کنید:

روش اول:  تشخیص طلای اصل از بدل با کدهای حک شده داخل آن

قبل از هر چیز باید این نکته را در نظر بگیرید که اعداد حک شده روی طلای موردنظرتان، دقیق و خوانا باشد؛ در غیر این صورت برای خرید آن ریسک نکنید. در واقع این کدها اطلاعات کاملی درباره آن قطعه طلا، در اختیار خریدار و فروشنده قرار می‌دهد و روش خوبی برای تشخیص طلای اصلا از فیک است.

راهنمای بررسی اصل بودن با کدهای طلا

نمایش عیار طلا به صورت عدد واحد:

کدهای طلای اصل:  375, 500, 583, 585, 750, 916, 958, 999

کدهای زیورآلات نقره: 800, 830, 875, 925, 960, 999

کدهای زیورآلات پلاتین (طلا سفید): 850, 900, 950, 999

روی هر قطعه طلا فقط یکی از این کدها نوشته می‌شود. عیار طلا حک شده روی زیورآلات نیز توسط دستگاه تشخیص عیار طلا مشخص می‌شود؛ می‌توانید با عیار حک شده روی آن مقایسه کنید و صحت آن را بررسی نمایید.

نمایش عیار طلا به صورت عدد + K:

عیار، نشان‌دهنده میزان خلوص طلای استفاده شده در زیورآلات است؛ هر چه این عدد بزرگ‌تر باشد، یعنی طلا خالص‌تر است و مسلماً قیمت آن نیز بیشتر است.

انواع عیار طلا:

طلای 24 عیار (24k): طلای خالص است و هیچ فلز دیگری در ترکیب آن وجود ندارد (خلوص 100 درصد).

طلای 18 عیار (18k): از ۱۸ واحد طلا و ۶ واحد فلزات دیگر تشکیل شده است (خلوص 75 درصد).

طلای 14 عیار (14k): از ۱۴ واحد طلا و ۱۰ واحد فلزات دیگر تشکیل شده است (خلوص ۵۸.۳ درصد).

طلای 12 عیار (12k): از ۱۲ واحد طلا و ۱۲ واحد فلزات دیگر تشکیل شده است (خلوص ۵۰ درصد).

طلای 10 عیار (10k): از ۱۰ واحد طلا و ۱۴ واحد فلزات دیگر تشکیل شده است (خلوص  ۴۱.۷ درصد).

حروف اختصاری حک شده روی طلا:

GP یا  HGP یعنی آن زیورآلات روکش طلا دارد. حرف G به معنی GOLD (طلا) است و حرف P به معنی Plate  یا PLATED (روکش) است. پلاتین اصل دارای نشان PLAT یا PT است

نوشته‌ای مثل 14k G.F 1/20 یعنی یک بیستم از وزن نهایی این جواهر را طلای 14 عیار تشکیل داده است.

کد تشخیص طلای ایرانی و خارجی:

    حرف T  یعنی در تهران ساخته شده است.

    حرف E  یعنی در اصفهان ساخته شده است.

    حرف M  یعنی در مشهد ساخته شده است.

کد مربوط به رنگ طلا:

    W یعنی طلای سفید

    Y یعنی طلای زرد

    P یعنی طلای صورتی

به طور مثال، کد WT24K یعنی: طلای 24 عیار سفید ساخت تهران

نکته مهم: اگر طلای شما قدیمی باشد ممکن است این اعداد روی آن حک نشده باشند و دلیل بر تقلبی بودن ان نیست. در چنین حالتی بهتر است روش های دیگر را که در ادامه با آن‌ها آشنا می‌شوید را امتحان ‌کنید.

روش دوم:  تشخیص طلا با استفاده از آهنربا

برای شناخت طلای اصل که در واقع روکش طلا ندارد، می‌توانید از آهنربا استفاده کنید. طلا واقعی جذب آهنربا نمی‌شود؛ در واقع اگر قطعه طلا مورد نظرتان به آهنربا بچسبد یعنی فیک است و ناخالصی دارد. حتی با اصل بودن طلا ممکن است برای تزیینات آن از فلزاتی استفاده شود که خاصیت آهنربایی دارند و همین باعث شود که قسمتی از طلا به آهنربا بچسبد؛ پس این روش نمی‌تواند راه حل مطمئنی باشد.

روش سوم: تشخیص طلا و بررسی آسیب دیدن آن

همانطور که می‌دانید نقره و پلاتین ( طلای سفید) از لحاظ ظاهری بسیار شبیه هم هستند. ممکن است برخی افراد سودجو، نقره را به جای پلاتین به شما بفروشند ( قیمت پلاتین بسیار بیشتر از نقره است). تفاوت اصلی و مهم نقره و طلا سفید این است که با گذشت زمان نقره تیره می‌شود و انعطاف‌پذیری بیشتری نسبت به پلاتین دارد.

روش چهارم: با کشیدن آن روی سکه و سطوح سرامیکی

کشیدن طلا روی سکه ، سگک کمربند یا هر سطح سرامیکی، یکی از روش‌های شخیص طلای اصل از فیک است. اگر رد طلایی به جا گذارد، در نتیجه اصل است؛ در حالی که طلای تقلبی رد سیاه و خاکستری دارد؛ یا اگر از جنس برنج ساخته شده باشد، اصلا ردی بر جای نمی گذارد. در واقع یکی از روش‌هایی است که می‌توانید برای تشخیص طلا از برنج انجام دهید.

نکته مهم: هنگام استفاده از این روش دقت کنید که این کار را به آرامی انجام دهید تا طلا آسیب نبیند، در غیر این صورت بهتر است از روش‌های دیگر استفاده کنید.

روش پنجم: استفاده از گچ

این روش ساده برای تشخیص نقره کاربردی‌تر است. فقط کافیست قطعه مورد نظرتان را روی یک تکه گچ (مثل دیوار یا هر سطح گچی دیگر) بکشید؛ اگر شروع  به تیره شدن کرد یعنی نقره است. در واقع این روش جایگزین برای تشخیص طلا با حرارت است.

روش ششم: استفاده از آب

آب یکی از ساده‌ترین روش‌ها برای تشخیص طلای تقلبی است. یک ظرف یا لیوان را پر از آب کنید؛ قطعه مورد نظرتان را داخل آن بیاندازید، اگر مصنوعی باشد، روی آب شناور می‌ماند.

روش هفتم: استفاده از یخ

این روش بیشتر برای تشخیص نقره اصل کاربرد دارد. از آنجایی که نقره رسانای گرما است، در نتیجه وقتی روی آن یخ می‌ریزید، یخ زودتر از حالتی که در دمای اتاق است باید آب شود.

روش هشتم: رنگ و ظاهر طلا برای تشخیص اصل بودن

طلای واقعی تغییر رنگ نمی‌دهد و سیاه نمی‌شود؛ اما ممکن است برای تزیینات روی آن از فلزات دیگری استفاده شده باشد، که آن‌ها به مرور زمان تغییر رنگ دهند. بعد از استفاده از بدل‌ها، پوست شما سبز می‌شود و تغییر رنگ می‌دهد و یا حساسیت و خارش ایجاد می‌کنند. طلا و نقره اصل عکس‌العملی روی پوست ندارند.

ظاهر طلا را به دقت بررسی کنید؛ به دنبال چیزهای غیر طبیعی مثل فرو رفتگی یا تغییر رنگ روی زیورآلات بگردید. اگر قسمتی از طلا رنگ غیر طبیعی دارد (مثلا تیره‌تر است) احتمالاً تقلبی است و تنها با پوشش یا روکشی از طلا آبکاری شده است.

روش نهم: صدای طلا

یکی از روش‌های دیگر برای تشخص طلا از استیل، صدای ظریف زنگ مانندی است که از طلا می‌شنوید. در غیر این صورت یعنی اگر صدایی شنیده نشد و یا صدا ظریف نبود، به فیک بودن آن شک کنید.

روش دهم: گاز گرفتن طلا

طلا اصل بسیار نرم است. وقتی طلا را گاز می‌گیرید، جای دندان روی آن می‌ماند. اغلب ورزشکاران هنگام دریافت مدال طلا این کار را برای تشخیص طلای اصل از فیک انجام می‌دهند .

آیا استفاده از مواد شیمیایی برای تشخیص طلای اصل به آن آسیب می‌زند؟

روش‌هایی که در بخش قبل به آن‌ها اشاره کردیم، بسیار ساده هستند و به راحتی می‌توانید آن‌ها را در خانه انجام دهید. راه‌حل‌هایی که در این قسمت درباره آن‌ها صحبت می‌کنیم، استفاده از مواد شیمیایی است. این مواد ممکن است به طلای شما آسیب برسانند. اگر ترجیح می‌دهید از این روش‌ها استفاده کنید، بهتر است نکات زیر را در نظر بگیرید:

روش یازدهم: استفاده از ید

گوش پاک کن را به مقداری ید آغشته کنید و روی قسمت کوچکی از طلا مورد نظر تان بکشید. اگر روی آن لکه ایجاد شد یعنی طلا شما تقلبی است. تاثیر ید روی پلاتین نیز همین طور است و لکه باقی می‌گذارد؛  هرچه درصد پلاتین بیشتر باشد، رد ید روی آن بیشتر خواهد بود.

روش دوازدهم: استفاده از سرکه

قطعه طلای موردنظرتان را به مدت ۵ دقیقه داخل یک لیوان یا ظرف سرکه قرار دهید؛ اگر رنگ آن تیره شد  یعنی طلا مصنوعی است.

روش سیزدهم: استفاده از آمونیاک یا پماد سولفوریک

این روش فقط برای تشخیص تشخیص طلای سفید از استیل کاربرد دارد. اگر با قرار دادن مقدار کمی آمونیاک یا پماد سولفوریک روی قسمتی از زیورالات مورد نظرتان رنگ آن تغییری نکرد و تیره نشد، یعنی پلاتین است و نقره نیست. تاثیر آمونیاک روی بقیه فلزات این است که آن‌ها را تیره می‌کند.

روش چهاردهم: استفاده از وایتکس

برای تشخیص طلا با وایتکس، چند قطره وایتکس را روی قسمت کوچکی از طلا بریزید. اگر تغییر رنگ داد و سیاه شد یعنی بدل است؛ اما اگر تغییر رنگ آن سبز، قهوه ای یا قرمز شد یعنی اصل است.

روش پانزدهم: استفاده از اسید نیتریک (تیزآب)

تشخیص طلا با اسید، دقیقا مثل روش تست وایتکس است؛ با این تفاوت که احتمال آسیب رسیدن به طلا کمتر خواهد بود.

روش‌های تشخیص اصل بودن جواهرات قیمتی

بازدم یکی از روش‌هایی است که می‌توانید به کمک آن تقلبی و اصل بودن جواهرات را تشخیص دهید. سنگ‌های گرانبهای روی زیورآلات نباید هنگام بازدم و نفس کشیدن نزدیک آن‌ها، بخار بگیرند.

زمرد اصل

برای تشخیص اصل بودن زمرد، باید ساختار آن را مورد بررسی قرار داد. برای این کار می‌توانید از ذره‌بین استفاده کنید. روی زمرد الگوها و خطوط لوله‌ای و مارپیچی وجود ندارد؛ علاوه بر آن، همیشه وقتی زمرد را لمس می کنید سرد است.

مروارید اصل

طلای مروارید اصل بسیار گران است. برای تشخیص اصل بودن، کافیست آن را به آرامی دندان بگیرید و این احساس را خواهید داشت که شن یا ماسه را  دندان گرفته‌اید.

کهربا اصل

داخل لیوان آب، ۴ قاشق غذاخوری نمک بریزید و کهربا را داخل آن بگذارید؛ اگر کهربا شما روی آب شناور ماند یعنی اصل است.

سخن آخر

در این مطلب با روش‌های زیادی برای تشخیص طلای اصل و تقلبی آشنا شده‌اید. بعضی از این راه‌حل‌ها بسیار ساده هستند و می‌توانید آن‌ها را در خانه هم انجام دهید و آسیبی به زیورآلات شما نمی‌زنند. برای بعضی دیگر از این روش‌های پیشنهادی باید از مواد شیمیایی استفاده کنید. بهترین روش از نظر من، خرید طلا از طلافروشی‌های معتبر و کمک گرفتن از افراد متخصصی است که در این زمینه تجربه کافی دارند. با این کار دیگر نگران این نیستید که از شما کلاهبرداری شود و ضرر کنید. دیجی‌زرگر به شما کمک می‌کند تا در شهر خودتان از طلافروشان معتبر خرید کنید و برای تشخیص اصل بودن زیورآلات‌تان از آن‌ها کمک بگیرید.

منبع: جواهر فروشی مشهد

خروج از نسخه موبایل