حتماً این سخن را شنیدهاید که هر عمل خوبی ممکن است جنبهی بدی هم داشته باشد. جراحی بینی هم از این قاعده مستثنی نیست. در راینوپلاستی نیز (همانند هر نوع جراحی دیگری که به بیهوشی نیاز داشته باشد)، امکان به هوش نیامدن بعد از عمل بینی وجود دارد. بهعبارتی همیشه خطر مرگ بر اثر جراحی بینی در طول عمل وجود خواهد داشت. در این مقاله از دکتر شهریار یحیوی ضمن بررسی درصد مرگ در جراحی بینی، به این موضوع میپردازیم که عمل بینی برای چه کسانی خطرناک است.
عوامل افزایشدهندهی احتمال مرگ در عمل بینی
در حالیکه همیشه خطر مرگ وجود دارد، این خطر بین انواع جراحیها و بیماران بسیار متفاوت است. سابقهی سلامت شخصی (شامل دیابت، مشکلات تنفسی و سابقهی سیگار کشیدن)، سن، وزن، سابقهی سلامت خانوادگی و وضعیت سلامت عمومی مستقیماً بر احتمال مرگ در عمل بینی تأثیر میگذارد.
مهمترین دلایل مرگ جراحی بینی چیست؟
خطر مرگ در جراحی بینی برای یک فرد سالم نسبت به یک فرد ناسالم کمتر است. یک فرد مبتلاء به عفونت بیشتر از افرادی که عفونت ندارند در معرض خطر است. خطر مرگ بر اثر جراحی بینی در افراد سیگاری بیشتر از افراد غیرسیگاری است. در حالیکه از کمتحرکی میتوان بهعنوان یکی از دلایل مهم مرگ بر اثر جراحی بینی نام برد.
علاوه بر این، سابقهی بروز مشکل در هنگام بیهوشی در گذشته، احتمال ایجاد عوارض در بیهوشیهای بعدی را افزایش میدهد. حتی در برخی موارد، اگر یکی از اعضای نزدیک خانواده مشکلاتی در این زمینه داشته باشد، ممکن است این مشکل در افراد دیگر هم بروز دهد. یکی از واکنشهای جدی به داروهای بیهوشی، هایپرترمی بدخیم (malignant hyperthermia) است که باعث میشود بیمار در هنگام قرار گرفتن در معرض بیهوشی، تب بسیار بالایی را بروز دهد. در این موارد مهارت متخصص بیهوشی میتواند احتمال مرگ بر اثر جراحی بینی را کاهش دهد.
اگرچه به این نکته هم باید دقت کنید که مرگ بر اثر جراحی در حین و بلافاصله پس از آن معمولاً در نتیجهی واکنش به بیهوشی است. با توجه به همهی مواردی که ذکر کردیم، معمولاً مرگ بر اثر جراحی بینی نادر است و هنگامی رخ میدهد، که بدن واکنش نامطلوب به داروهای بیهوشی یا بعد از عمل میدهد. هر چند که عفونت نیز میتواند یکی از عوامل مهم باشد. به عبارت دیگر، خطرات تهدید کنندهی زندگی در جراحی بینی، ناچیز است، بهویژه زمانی که عمل بینی را به یک پزشک فوق تخصص با تجربه بسپارید.
چه اقداماتی باعث میشوند پس از عمل بینی به هوش نیایید؟!
سیگار کشیدن و مصرف دخانیات قبل از عمل بینی، خوردن غذا بلافاصله قبل از عمل بینی ، مصرف داروهای خاص، همچنین داشتن سابقه بیماری های زمینه ای مثل دیابت شانس ایجاد مشکل در عمل بینی یا حتی به هوش نیامدن در عمل بینی را افزایش میدهند. اما نگران نباشید، شما چند روز قبل از عمل با انجام آزمایشات خاص و با تحت نظر قرار گرفتن پزشک بیهوشی، اگر کوچکترین مشکلی برای عمل بینی داشته باشید، به شما اطلاع خواهند داد و راه های جلوگیری را به شما خواهند گفت.
تکنیک پریزرویشن، از کم عوارض ترین و کم خطر ترین تکنیک های عمل بینی در دنیا
فکر می کنم جای مطرح کردن همچین سبک عملی، دقیقا در همین مقاله، برای شمایی که دغدغه عمل بینی کم خطر و کم عوارض را دارید است. سبک پریزرویشن نوعی تکنیک عمل بینی است که کمترین آسیب ممکن به بافت ها ، عصب و عروق بینی وارد میشود. در این روش علاوه بر ایجاد تغییرات ظاهری بسیار مناسب، خیالتان هم از تنفس ، عوارض و خطرات عمل بینی راحت تر خواهد بود. همچنین با این روش پس از عمل، کمترین درد، خونریزی، ورم و کبودی را خواهید داشت. به علاوه اینکه این روش عمل بینی، بدون تامپون است که بلافاصله پس از عمل لذت تنفس با بینی را تجربه خواهید کرد.
عوارض جراحی بینی چیست؟
عمل زیبایی بینی با وجود همهی خوبیها و حُسنهایی که دارد، عوارض و خطراتی هم برای شما دارد. عوارض و خطراتی که ممکن است سلامت جسمی و روانی شما را تحت تاثیر قرار دهد. اما راه حل چیست؟ اصلا به سراغ عمل بینی نرویم و با چهره خودمان کنار بیایم؟ خیر! انتخاب پزشک متعهد و باتجربه و مرکز درمانی معتبر و جدی گرفتن مراقبتهای قبل و بعد از عمل تا حد زیادی میتواند شما را از عوارض جانبی مصون نگه دارند.
در ادامه به ده تا از شایعترین و مهمترین عوارض جراحی بینی اشاره کردهایم:
اگر دغدغه هزینه جراحی بینی را دارید یا اگر کنجکاو هستید از هزینه های عمل بینی بصورت دقیق اطلاع یابید حتما یک سر به مقاله اختصاصی هزینه عمل بینی در تهران بزنید.
کاهش حس بویایی از عوارض عمل بینی:
این عارضه موقتی است و معمولا با گذشت زمان برطرف میشود. علت آن ورم و افزایش ترشحات بینی بعد از عمل میباشد.
صدمه به مجرای اشکی بعد از عمل بینی:
در صورتی که جراح، حین عمل استخوان بینی را بیش از اندازه برش دهد، این اتفاق رخ میدهد.
اشکال در تنفس پس از عمل بینی:
اگر جراح شما حین عمل، فقط به بُعد زیبایی بینی توجه کند، دور از انتظار نیست که بعد از عمل دچار مشکلات تنفسی شوید.
عدم تناسب بینی با صورت بعد از عمل بینی:
یکی از عوارض بعد از عمل بینی که از نظر زیبایی شناختی و بُعد روانی مطرح است، عدم تناسب بینی با چهره فرد است. در این مورد، معمولا بینی بسیار کوچک و غیر طبیعی، چهره فرد را از تعادل خارج میکند.
عفونت از عوارض جراحی بینی:
عفونت عارضه احتمالی همه اعمال جراحی میباشد. تب، قرمزی، التهاب و … از علائم عفونت میباشد که در صورت مشاهده باید پزشک را مطلع کنید.
خونریزی پس از جراحی بینی:
به علت درگیر شدن عروق بینی حین عمل، بعد از عمل به صورت طبیعی ممکن است تا حدی خونریزی وجود داشته باشد. اگر این خونریزی متوقف نشود و به میزان زیاد باشد، غیر طبیعی است. رعایت مراقبتهای قبل و بعد از عمل تاثیر مستقیمی بر این عارضه دارد.
واکنش به بیهوشی:
این عارضه خطرناکترین مورد میباشد که میتواند حتی جان زیباجو را هم به خطر بیندازد. در صورت حساسیت و واکنش به داروهای بیهوشی این اتفاق رخ میدهد.
عدم تقارن سوراخ های بینی:
گاهی عدم تقارن سوراخهای بینی بعد از عمل، جزئی میباشد که در این مواقع باید از آن چشمپوشی کرد. اگر این عدم تقارن، به میزان زیاد باشد نیاز به جراحی ترمیمی بینی مطرح میشود.
نکروز شدن بافت بینی:
شاید بتوان گفت از بدترین عوارض احتمالی پس از عمل بینی، نکروز یا سیاه شدن پوست است. تخریب بافت بینی حین عمل، ایجاد عفونتهای شدید بعد از عمل و … ممکن است علت به وجود آمدن نکروز باشد.
سوراخ شدن سپتوم:
یکی دیگر از عوارض احتمالی، آسیب دیدن یا سوراخ شدن دیوارهی میانی بینی میباشد.
نکات مهمی که برای کاهش عوارض عمل بینی باید به آن ها توجه کنید
همان طور که اشاره کردیم، جدی گرفتن مراقبتهای قبل و بعد از عمل بینی توسط شما، میتواند عوارض احتمالی عمل را بسیار کم کند. ادامه مهمترین مراقبتهای قبل و بعد از عمل بینی را برای شما آوردهایم. توجه داشته باشید که قدم اول در داشتن یک جراحی موفق و رضایت بخش، انتخاب پزشک مناسب است و قدم دوم، متعهد بودن خود شما به مراقبتها میباشد.
مراقبت های قبل از عمل بینی:
- حداقل از دو هفته قبل از عمل بینی، از مصرف دخانیات پرهیز کنید.
- حداقل از دو هفته قبل از عمل از مصرف داروهایی که بر روی رقیق شدن خون تاثیر دارند (مانند آسپرین)، خوداری کنید.
- روزهای قبل از عمل سعی کنید به میزان بیشتری آب و مایعات مصرف کنید.
- هشت ساعت قبل از عمل، از خوردن و آشامیدن بپرهیزید. هنگام بیهوشی، معده باید کاملا خالی باشد.
مراقبت های بعد از عمل بینی :
- تا 24 ساعت پس از عمل، برای کاهش ورم و کبودی در ناحیه صورت، از کمپرس سرد زیر چشم و اطراف بینی استفاده کنید.
- روزهای اول پس از عمل، رژیم غدایی مایعات و غذاهای نرم که نیاز به جویدن ندارند داشته باشید.
- از انجام هرکاری که باعث ایجاد فشار به بینی میشود مانند فین کردن، بلند کردن اجسام سنگین و … خودداری کنید.
- هفتههای اول پس از عمل، با پوزیشن مناسب بخوابید. حالتی که چند بالش زیر سر است و سر بالاتر از بدن قرار میگیرد مناسبترین حالت است.
- از خمیازه کشیدن، خندیدن و صحبت کردن زیاد در ماه اول بپرهیزید.
- در صورت عطسه و سرفه، سعی کنید با دهان باز باشید تا از ایجاد فشار بر روی بینی جلوگیری شود.