سرطان استخوان چیست؟ از علائم تا راههای درمان را بشناسید!
به نقل از دکتر فوق تخصص عمل توتال هیپ اصفهان؛ سرطان استخوان از انواع سرطانهایی است که دردناک است و معمولا اولین علامتی که ما را متوجه آن میکند، درد است. این سرطان درمان دارد و اثربخشی روشهای درمانی به میزان پیشرفت بیماری و خوشخیمی و بدخیمی آن دارد.
بیماری سرطان استخوان از زمان تکثیر سلولهای استخوانی به سرعت رشد کرده و شروع به تجزیه کردن استخوان میکند. سلولهای سرطانی همچنین میتوانند از استخوان جدا شده و به استخوانهای دیگر یا سایر ارگانهای بدن سفر کنند و به عنوان تومورهای ثانویه به رشد خود ادامه دهند. بیشتر اوقات، مبتلایان به این این سرطان در مکان دیگری از بدنشان به ثانویه مبتلا میشوند. در این مطلب به تفصیل دربار بیماری سرطان استخوان و نحوه تعویض مفصل لگن به روش غیر تهاجمی صحبت خواهیم کرد؛ با ما همراه باشید. برای تشخیص و درمان سرطان باید به و مراجعه کنید.
بیماری سرطان استخوان یا تومور استخوانی چیست؟
سرطان استخوان به انگلیسی osteosarcoma یا Bone Cancer اصطلاحی برای چندین عارضه مختلف است که در استخوانها ایجاد میشود. هنگامی که سلولهای سرطانی در استخوان رشد میکنند، میتواند به بافت طبیعی استخوان آسیب برساند. نوع سلول و بافتی که سرطان در آن شروع میشود، نوع سرطان استخوان را تعیین میکند.
سرطانهای استخوان چندان رایج نیستند. در واقع کمتر از ۲% از جمعبت کل مبتلایان به سرطانها در جهان به سرطان استخوان مبتلا هستند. درحالیکه بیماری سرطان استخوان در هر سنی میتواند ایجاد میشود، اما در کودکان، نوجوانان و جوانان بیشتر از میانسالان و کهن سالان شایع است. سرطان استخوان زمانی ایجاد میشود که سلولهای استخوانی شروع به رشد و تقسیم کنترل نشده میکنند و در برخی از بیماران نیاز به جراحی تعویض مفصل ران در اصفهان خواهد بود.
سرطان استخوان چطور به وجود می آید؟
سرطانهایی که در استخوان تشکیل میشوند، سرطان استخوان اولیه نامیده میشوند. علاوه بر سرطان اولیه استخوان، بسیاری از تومورها و سرطانهای قسمتهای مختلف بدن هم میتوانند به استخوانها گسترش یابند. این نوع سرطان در استخوانها را تومورهای استخوانی ثانویه یا متاستاتیک مینامند. تومورهای استخوانی میتوانند در هر استخوانی از بدن تشکیل شوند و در هر قسمتی از استخوان رشد کنند، یعنی از سطح استخوان تا مرکز استخوان که مغز استخوان نامیده میشود. یک تومور در حال رشد (حتی یک تومور خوش خیم) بافت سالم استخوان را از بین میبرد و استخوان را تضعیف میکند. این استخوان تضعیفشده نسبت به شکستگی آسیب پذیرتر است. وقتی یک تومور استخوانی سرطانی است، دو حالت رخ میدهد؛
یک سرطان استخوان اولیه از استخوان شروع شده است در حالی که سرطان استخوان ثانویه از نقطه دیگری در بدن شروع شده است و سپس با متاستاز دادن به استخوان منتشر میشود. مثلا آن را سرطان استخوان ثانویه مینامیم. به سرطان ثانویه استخوان، بیماری متاستاتیک استخوان هم گفته میشود. برخی از سرطانهایی که از جای دیگر شروع شده و به استخوان هم منتشر می شوند شامل موارد زیر هستند:
عوامل خطر ابتلا سرطان استخوان
عامل خطر یا ریسک فاکتور در علم پزشکی، عاملی است که احتمال ابتلا به سرطان را افزایش میدهد. اغلب عوامل تحریککننده میتوانند بهصورت مستقیم بر رشد سلولهای سرطانی تأثیر بگذارند، اما به خودی خود باعث ابتلا به سرطان نمیشود. از جمله مواردی که خطر ابتلا به سرطان استخوان را تشدید میکند، میتوان موارد زیر را نام برد:
یکی از نشانههای اولیه سرطان استخوان ایجاد تودههایی در استخوان و درد استخوان است.
بهترین پزشک برای تشخیص سرطان استخوان کیست؟
مراجعه به پزشک اولین و بهترین راه برای تشخیص دقیق بیماری و انتخاب بهترین روش درمان است. برای درمان سرطان استخوان به کمک گروهی از پزشکان نیاز دارید. این گروه شامل پزشکان متخصص انکولوژی و انکولوژیستهای پرتونگاری و متخصص ارتوپدی است. پزشک معمولاً ابتدا بررسی سوابق پزشکی و درمانی فرد را انجام داده و سپس معاینه فیزیکی را آغاز میکند. در صورت مشاهده علائم، برای تشخیص بهتر معمولاً یکی از آزمایشهای مخصوص را تجویز کرده تا نوع سرطان مشخص شود. در ادامه مراحل تشخیص سرطان استخوان را مرور میکنیم:
۱. معاینه پزشکی
عفونت، شکستگی در اثر فشار و دیگر بیماریهای غیر توموری می توانند بسیار مشابه تومور باشند و آن را تداعی کنند. برای اطمینان از وجود تومور استخوانی ، پزشک یک ارزیابی کامل را انجام خواهد داد و تعدادی آزمایش را درخواست خواهد کرد.
۲. سابقه پزشکی
بهعنوان بخشی از معاینه، پزشک از شما یک سابقه پزشکی کامل خواهد گرفت. او از شما درباره سلامت کلی بدنتان، داروهایی که مصرف میکنید و علائم حال حاضر شما خواهد پرسید. پزشک شما همچنین از شما خواهد پرسید که آیا شما یا اعضای خانواده شما سابقه ای از تومور یا سرطان داشته اید یا خیر.
۳. معاینه بالینی
پزشک شما با تمرکز بر روی تومور معاینات بالینی را انجام خواهد داد. او به دنبال موارد زیر خواهد گشت:
در برخی موارد، پزشک شما دیگر اعضای بدنتان را هم بررسی می کند تا وجود دیگر تومورهایی که میتوانند به استخوان گسترش یابند را بررسی کند.
۴. عکس رادیولوژی و سایر عکسبرداری ها
عکس رادیولوژی یک عکس از بافتهای متراکم همچون استخوانها به پزشک میدهد. در بیشتر موارد، پزشک شما عکس رادیولوژی را برای کمک به تشخیص تومور استخوانی تجویز میکند. انواع مختلف تومور ممکن است در عکس رادیولوژی متفاوت به نظر برسند. برخی از تومورها استخوان را از بین میبرند و برخی در استخوان یک حفره ایجاد میکنند. برخی دیگر باعث تشکیل استخوان اضافی می شوند. برخی ممکن است هر دو کار را انجام دهند. تمامی این موارد در عکس رادیولوژی مشخص میشود. تومور فمور (استخوان ران) یکی از انواع سرطان استخوان است که با رادیولوژی مشخص میشود.
برای تشخیص بهتر و دقیقتر پزشک ممکن است یا هم برای شما تجویز کند. این کار کمک شایانی بهبررسی کامل استخوانهای بدن و تشخیص وجود سرطان خواهد کرد.
۵. نمونه برداری
به نقل از ، برای اطمینان از ابتلا به سرطان و تشخیص نوع آن، پزشک گاهی انجام نمونهبرداری را هم تجویز میکند. نمونهبرداری معمولا به دو روش زیر انجام میشود:
پس از اتمام این آزمایشات، پزشکان باید در مورد گِرِید (درجه) و مرحله پیشرفت سرطان اطلاعات تکمیلی را ارائه دهند. پس از آن بهترین روش درمان انتخاب میشود.
نمونهبرداری از استخوان سرطانی به دو روش نیدلینگ یا جراحی باز انجام میشود.
مراحل پیشرفت سرطان استخوان
اغلب افراد مبتلا به سرطان استخوان در مرحله یک و دو بوده و خوشبختانه تعداد مبتلایان به سرطان بدخیم استخوان بسیار پایین است. افراد در گرید یک و دو شانس خوبی برای درمان دارند. اما درمان سرطان استخوان پیشرفته سختتر درمان میشود و در مواردی کشنده است. درمان سرطان بدخیم استخوان بیشتر بر مبنای کاهش علائم، تسکین دردها و کاهش سرعت گسترش سرطان است.
منظور از گرید بیماری سرطان استخوان چیست؟
پزشکان برای تعریف شدت این نوع از سرطان از عبارت «گرید» (Grade) یا درجه استفاده میکنند. گرید بیماری معیاری برای مقایسه سلامت بافتهای سرطانی و سالم با یکدیگر است. در یک بافت سالم سلولهای بهصورت منظم و نرمال در کنار هم قرار میگیرند. اما بافت دچار سلولهای سرطانی اغلب دچار اختلال مانند رشد غیرعادی یا رنگهای متفاوت و غیره هستند. بسته به میزان این تفاوت، گرید یا درجه بیماری مشخص میشود.
اگر بافت سرطانی از بافت سالم بسیار متفاوت باشد، به آن «بد تمایز یافته» یا «تومور گرید بالا» گفته میشود. درجه سرطان ممکن است به پزشک در پیش ینی سرعت گسترش بیماری به سایر بافتها کمک کند. به طور کلی، هرچه گرید تومور پایینتر باشد، بهتر میتوان شرایط آن را در آینده پیشبینی کرد. برای تشخیص و درمان سرطان باید به مراجعه کنید. در دکترتو میتوانید با بهترین انکولوژیست آشنا شوید، بهصورت آنلاین یا تلفنی با آنها مشورت کنید و در صورت نیاز برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
انواع سرطان استخوان
هر چند که بروز سرطان استخوان نوع اول چندان رایج نیست. اما این سرطان به چهار دسته اصلی تقسیم میشود:
۱. مالتیپل میلوما (Multiple myeloma)
مالتیپل میلوما است. این سرطان، یک است. مغز استخوان بافت نرم در مرکز بسیاری از استخوانهاست که سلولهای خونی را تولید میکند. هر استخوانی در بدن میتواند دچار این سرطان بشود. مالتیپل میلوما در هر سال تقریباً شش نفر از هر صد هزار نفر را درگیر میکند. طبق آمار مؤسسه ملی سرطان، تقریبا نود هزار نفر در هر سال با این بیماری زندگی میکنند. بیشتر بیماران در سنین بین 50 تا 70 سالگی هستند. مالتیپل میلوما به طور معمول با شیمیدرمانی، رادیوتراپی و در برخی موارد با جراحی درمان میشود.
۲. استئوسارکوم (Osteosarcoma)
شایعترین نوع بیماری سرطان استخوان، استئوسارکوم است. این نوع سرطان در سلولهایی ایجاد میشود که در آن بافت استخوان جدید به وجود آمده است. این بیماری ممکن است در هر استخوانی در بدن ایجاد شود، اما معمولاً در انتهای استخوانهای بزرگ مانند پاها و بازوها ایجاد میشود. پزشکان اغلب استئوسارکوم را در کودکان و نوجوانان تشخیص میدهند.
۳. سارکوم یوئینگ (Ewing sarcoma)
این نوع سرطان استخوان به نام پزشکی که برای اولین بار آن را کشف کرد نامگذاری شده است. سارکوم یوئینگ شامل بسیاری از تومورهای مختلف است که خصوصیات مشابهی دارند. این تومورها میتوانند در استخوانها و بافت نرم اطرافشان ایجاد شوند. سارکوم یوینگ بیشتر در باسن، دندهها و استخوان کتف یا روی استخوانهای بلند مانند پاها رشد میکند.
۴. کندروسارکوم (Chondrosarcoma)
این نوع سرطان استخوان از بافتی به نام غضروف شروع میشود. غضروف یک بافت همبند نرم است که امکان حرکت بین استخوان و مفاصل را فراهم میکند. برخی از غضروفها وقتی کلسیم جذب میکنند به استخوان تبدیل میشوند. این سرطان به طور معمول در استخوانهای بازو، پا یا لگن شکل میگیرد. برخلاف استئوسارکوم و سارکوم یوئینگ، کندروسارکوم بیشتر در بزرگسالان شایع است.