در روزهای اخیر، مؤسسات مالی ایالات متحده آمریکا با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم میکنند و این وضعیت بیثبات بانکها باعث شده است که مردم به خرید ارزهای دیجیتال و در رأس آن بیتکوین روی بیاورند. اکنون برای بسیاری این سؤال به وجود آمده است که نقش بیتکوین در این بحران چیست، این اتفاق قطعاً باعث افزایش قیمت بیت کوین و بازگشت توجهها به این ارز دیجیتال شده است، اما باید دید که در درازمدت چه اتفاقی خواهد افتاد و واکنش فدرال رزرو جه خواهد بود.
بیتکوین چیست و چگونه عمل میکند؟
بیت کوین یک ارز دیجیتال است که از کلید عمومی رمزنگاری شده استفاده میکند. این ارز دیجیتال در واقع یک شبکهی همتا به همتا (P2P) است که از الگوریتم اجماع اثبات کار (PoW) استفاده میکند و با استفاده از آن تراکنشها را تائید و پردازش میکند. به زبان سادهتر، بیتکوین از یک آدرس به آدرس دیگر ارسال میشود و در ازای این انتقالها از کاربران کارمزد دریافت میشود. هر کاربر به طور بالقوه میتواند تعداد زیادی آدرس برای نقل و انتقال داشته باشد.
هر تراکنش پرداختی به کل اعضای شبکه اعلام میشود تا بیتکوینهای خرج شده مجدد در یک تراکنش دیگر خرج نشوند. تراکنشها بعد از تائید توسط نودهای شبکه، اطلاعات کاملشان شامل تاریخ انجام تراکنش، مقدار، آدرس کیف پول و دیگر موارد در بلاکچین ذخیره میشود. هر تراکنش برای ثبت شدن در شبکه، به قدرت کامپیوتری و پردازشی بالایی نیاز دارد که این قدرت توسط ماینرها یا استخراجکنندگان تأمین میشود. با استفاده قدرت پردازش ماینرها، بیتکوین یک شبکهی پرداخت سریع و قابل اعتماد ایجاد میکند که هر کسی میتواند از آن استفاده کند.
همچنین لازم به ذکر است که شبکه برای قدرت و وقتی که ماینرها در اختیار شبکه قرار میدهند و تراکنشها را پردازش و تائید میکنند، از کارمزدهای دریافتی برای هر تراکنش به ماینرها پاداش داده میشود. با این حال به عنوان کاربر تازه کار، شما عملاً به این اطلاعات نیاز ندارید، زیرا تنها استفادهی شما از بیتکوین، استفاده از توکن آن و انتقال آن به کیف پولهای کاربرانی است که شما میخواهید بیتکوین به آنها انتقال دهید. همچنین بسیاری با هدف افزایش دارایی یا حفظ ارزش آن، به سراغ خرید بیت کوین میروند.
خالق بیتکوین چه کسی است؟
در حال حاضر، ارزش پول کشورها بر اساس توان اقتصادی و سیاسی هر کشور مشخص میشود؛ بنابراین بحرانهای اقتصادی میتوانند بسیار بر ارزش پول هر کشور تأثیر بگذارند. تاریخچه بیت کوین نشان میدهد که این ارز نوعی پول دیجیتال است که بعد از بحران مالی سال ۲۰۰۸ میلادی آمریکا به وجود آمد. بحرانی که یکی از عمیقترین بحرانهای اقتصادی آمریکا و جهان در طول تاریخ بود. ارزی که فارغ از بانکها و بحرانهای اقتصادی، تلاش میکند که ارزش پول کاربرانش را حفظ کند و حتی آن را افزایش دهد.
ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto)، وایت پیپر بیتکوین را در سایتی با دامنهی bitcoin.org منتشر کرد. او در ۳ ژانویه سال ۲۰۰۹ اولین بلوک بلاکچین بیتکوین را پردازش و ثبت کرد. ناکاموتو در هنگام بحث در مورد مسائل فنی هیچ اطلاعات شخصی از خود را افشا نکرده است، اما به دنبال گزارشهای منتشر شده در سال ۲۰۱۲ ادعا کرده است که مردی ۳۷ ساله است که در ژاپن زندگی میکند. با این حال، عدهی زیادی به دلیل تسلط او بر نگارش روان به زبان انگلیسی در وایتپیپر بیتکوین، هویت ژاپنی او را زیر سؤال بردهاند.
بحران بانک سیلیکون چه تأثیری بر بیتکوین خواهد گذاشت؟
بر اساس اخبار منتشر شده، افزایش شدید نرخ بهره توسط فدرال رزرو آمریکا و کاهش ترازنامه باعث ورشکستگی یکی از بانکهای سرشناس و تاریخی این کشور به نام بانک سیلیکون ولِی (Silicon Valley) شده است که به گفته تحلیلگران، این یک تبلیغ غیرمستقیم برای کاربران است تا بیش از پیش به برتری بیتکوین پی ببرند و در آن سرمایهگذاری کنند. به عقیده بسیاری از افراد فعال در بازار، فروپاشی این بانک موهبتی برای بیتکوین است تا بتواند از نقص سیستم مالی جهانی بهره ببرد و بر ویژگی غیرمتمرکز بودن و مقاومت در برابر سانسور خود، پیش از پیش تأکید کند.
بانک سیلیکون ولی آمریکا که هجدهمین بانک بزرگ این کشور محسوب میشود، اخیراً سقوط کرد که به نظر میرسد عامل این سقوط، رکود نزولی سال گذشته در خزانه داری ایالات متحده آمریکا باشد که میلیاردها دلار زیان تحقق نیافته در بخش بانکی به بار آورده است. به عقیدهی یکی از تحلیلگران بازار مالی، افزایش تهاجمی نرخ بهره توسط فدرال رزرو و کاهش ترازنامه باعث یک شکست تاریخی در سیستم بانکی این کشور شده است. در حال حاضر، قانونگذاران ایالات متحده آمریکا کنترل سپردهها در این بانک را در دست گرفتند و به صاحبان سپردهها اعلام کردند که در چند روز آتی میتوانند به حسابهای خود دسترسی داشته باشند.
با توجه به ورود قانونگذاران به این موضوع و در دست گرفتن حسابهای مشتریان، متوجه میشویم که بانکها آنقدر که تصور میشده است امن نیستند که این موضوع، بر ویژگی جذاب بیتکوین که غیرمتمرکز بودن آن است، تأکید میکند. ارز دیجیتال در برابر هرگونه مصادره ایمن است و دارایی دیجیتال شما با کیف پول خود شما حفظ و نگهداری میشود. این بحران بانکهای آمریکا نشان میدهد که بانکها در برابر انجام تصمیمات بد یا ریسکهای خطرناک مصون نیستند و آنها به همان اندازه که ارزهای دیجیتال پر ریسک و خطرناک هستند، میتوانند دارایی مردم را به خطر بیندازند.
جمعبندی
یکی از افراد فعال در حوزه مالی، دخالتهای قانونگذاران در بخش ارزهای دیجیتال جهت مبارزه با کلاهبرداری را درک میکند، اما معتقد است که قانونی کردن ارزهای دیجیتال میتواند آسیب بسیار جدیای به اقتصاد جهانی وارد کند؛ بنابراین، میتوان گفت که ارزهای دیجیتال و در رأس آنها بیتکوین، اگرچه ماهیتی جدا و کاملاً متفاوت با بانکها و مؤسسات مالی دارند، اما همچنان به اقتصاد جهانی مرتبط هستند و هر چقدر بانکها دچار ضرر و اشتباه شوند، بیتکوین سود میبرد.