وکالت بلاعزل چیست؟

وکالت بلاعزل چیست؟

به گفته بهترین وکیل در اصفهان؛ در جوامع امروزی افراد بدون آگاهی و در نظر گرفتن جوانب کار و امور قانونی برای پیش برد آسان تر معاملات خود اعم از منقول یا غیر منقول اقدام به وکالت بلاعزل می کنند. در این نوع وکالتنامه شما پس از امضا قرارداد دیگر قادر به عزل و برکناری وکیل خود (هر شخص حقیقی و یا حقوقی که طرف مقابل شما است) نخواهید بود. حال به دلیل ماهیت این چنینی این نوع وکالتنامه، بسیار مهم و ضروری است که شما با تمام نکات حقوقی و مهم مربوط به این نوع وکالتنامه آشنا باشید زیرا به دلیل مرسوم بودن این نوع قرارداد و امکان استفاده آن در شرایط مختلف مثل: وکالت بلاعزل در طلاق، خرید و فروش خانه و خرید و فروش ماشین میبایست از قبل راجع به آن اطلاع داشته باشید.

اگر هم درحال مطالعه این مقاله به منظور آشناییت بیشتر و انجام آن هستید با ما در ادامه همراه باشید زیرا تمام موارد مربوط به این موضوع را صفر تا صد بررسی و توضیح داده ایم. بدین سبب در این مقاله برای آگاهی آحادی از مردم جامعه از امور قانونی و جلوگیری از سوء استفاده در راستای وکالت بلاعزل و موارد انحلال وکالت بلاعزل به توضیح و تفسیر این موضوع می پردازیم.

آیا وکالت بلاعزل سند رسمی است؟

وکالت بلاعزل به سندی می گویند که در دفترخانه اسناد رسمی تنظیم می گردد که طی آن شخصی به دیگری نمایندگی قراردادی در جهت انجام کاری می دهد. بدلیل اهمیت بالای این وکالتنامه این قرارداد در دفترخانه ثبت اسناد رسمی انجام می گیرد که واجد آثار حقوقی شناخته شود. به همین جهت این سند رسمی و محضری می باشد.

در وکالت بلاعزل علاوه بر اینکه به وکیل اختیار داده می شود، موکل نیز حق عزل و برکناری وکیل را از خود سلب و ساقط می نماید. بدین معنا که موکل دیگر نمی تواند وکیل را عزل کند به این دلیل که خودش این حق را از خود ساقط نموده است. به بیان روشن تر می توان گفت وکالت بلاعزل در واقع دادن نمایندگی از طرف خود به شخص دیگری برای سهولت و سرعت بالای انجام کار است که در ماده 679 قانون مدنی به طور کامل به آن اشاره شده است.

آیا وکالت بلاعزل به معنای فروش ملک است؟

نکته مهم و حائز اهمیت این است که وکالت بلاعزل در فروش ملک به معنای مالکیت قطعی نیست. وکالتنامه ی بلاعزل فقط رابطه ی وکالت و نمایندگی برای ادامه ی پروسه ی معامله میان خریدار و فروشنده شکل می گیرد. بسیاری از اشخاص به صورت وکالتی معامله می کنند و خود را مالک آن مال تلقی می کنند در صورتی که این باور اشتباه و غلط می باشد؛ زیرا وکالت بلاعزل صرفا نشان دهنده نمایندگی از طرف موکل در انجام مورد وکالت می باشد و به منزله مالکیت نیست، مگر اینکه شخص در خرید و فروش عقودی مانند بیع ( مبایعه نامه ) یا صلح با فروشنده تنظیم نماید.

توجه داشته باشید که وکالت بلاعزل دارای مزایا و محاسن بسیاری می باشد. ولی تنظیم وکالتنامه غیر صحیح ممکن است که شخص ناخواسته تمام دارایی و اموال خود را ازدست بدهد. بنابراین، به شهروندان محترم توصیه می شود که در تنظیم وکالت بلاعزل دقت لازم را داشته باشند و حتما در این خصوص با مشورت بگیرند.

تعریف عقد وکالت

حسب ماده 656 قانون مدنی عقد وکالت عقدی است که طی ان یکی از طرفین به شخص دیگری برای انجام کاری نیابت می دهد. از دیدگاه قانونگذار عقد به دو دسته جایز و لازم تقسیم شده است.

حسب ماده 185 قانون مدنی عقد لازم آن است که هیچ یک از طرفین معامله حق فسخ آن را نداشته باشد.حسب ماده 186 قانون مدنی عقد جایز عقدی است که هر یک از طرفین هر وقت که بخواهند حق فسخ عقد را دارند.

ویژگی های عقد وکالت

یکی از مهم ترین ویژگی های عقد وکالت این است که از جمله عقود جایز می باشد . لذا، همانطور که گفته شد یکی از طرفین یا هر دوی آنها در هر زمانی که بخواهند می توانند عقد را فسخ نموده یا حق عقد را از شخص خود عزل نماید و از ان کناره گیری کند. از ویژگی بعدی عقد وکالت می توان به ان اشاره نمود که در تمام عقود جایز در صورت فوت، جنون یا سفیه شدن هر یک از طرفین، عقد خود به خود فسخ می شود.

برای تنظیم وکالت بلاعزل به کجا باید مراجعه نمود؟

همانطور که در ایتدا  اشاره کردیم برای نوشتن وکالت نامه قانونی باید به دفاتر رسمی مراجعه کرد که امروزه معمولا این دفاتر در تمامی نقاط شهر و خیابان ها در دسترس می باشد. دلیل نیاز مراجعه به دفاتر رسمی این است که وکالتنامه توسط یک شخص متخصص به علم حقوق نوشته و تنظیم شود تا سوء استفاده ای از عدم آگاهی شخصی انجام نشود و همچنین ارزش و اعتبار قرارداد با دیگر اسناد حقوقی برابر باشد.

مدارک لازم جهت تنظیم وکالت بلاعزل

مدارک لازم جهت تنظیم وکالت بلاعزل عبارت است: از کارت ملی و شناسنامه ( اصل و کپی ) وکیل* و موکل*  و در صورت خرید و فروش مالی مثل خودرو و ملک باید سند و مدارکی که نشان دهنده مالکیت موکل (فروشنده) باشد موجود باشد.

موارد انحلال وکالت بلاعزل

وکالت بلاعزل چگونه باطل میشود؟ شاید در ذهنتان بگذرد که این قرارداد به هیچ وجه باطل و انحلال نخواهد شد و دائمی است. جواب کوتاه خیر است! زیرا در شرایط و بند های قانون چیزی به عنوان دائمی، نامحدود و بدون تاریخ انقضا وجود ندارد و همیشه مواردی تعیین کننده ابطال یک قرارداد خواهد بود. با ما همراه باشید :

1- انحلال وکالت با فوت وکیل یا موکل

البته می توان در عقد وکالت مقرر کرد که بعد از فوت وکیل وکالت باقی بماند و وراث وکیل، وکالت را بر عهده گیرند که باید در متن وکالت به این امر در انشای وکالت تاکید شود که به آن وکالت معلق برای وراث می گویند.

2-دومین مورد انحلال وکالت بلاعزل جنون وکیل یا موکل می باشد.

در شرایطی که وکیل و یا موکل به شرایطی مثل جنون دچار شوند، پس از اثبات و مشخص شدن آن قرارداد بین آن دو شخص به صورت خودکار باطل و فاقد هرگونه اعتبار خواهد بود.

3- انحلال وکالت به واسطه سفاهت وکیل یا موکل

اگر وکالت در مورد مسائل مالی باشد سفاهت وکیل یا موکل از جمله موارد انحلال وکالت بلاعزل خواهد بود.

4- انجام موضوع وکالت توسط موکل

بدین منظور که بعد از دادن وکالت به وکیل، خود موکل تمام کاهای مربوط را انجام دهد. مثلا موکل به وکیل وکالت بلاعزل بدهد که خانه اش را با فلان قیمت بفروشد اما قبل از اینکه وکیل این کار را انجام دهد خود موکل این کار را انجام داده و خانه اش را بفروشد. لذا، چون دیگر موضوعی برای فروش وجود ندارد پس طبیعتا وکالت بلاعزل هم از بین می رود.

5- از بین رفتن موضوع وکالت

یعنی مثلا شخص وکالت بلاعزل می دهد برای فروش زمین یا خانه خود ولی قبل از فروش در اثر حادثه مثل سیل و آتش سوزی ملک از بین برود در اینجا وکالت بلاعزل هم از بین می رود.

6-در صورتی که عقد وکالت اقاله شود.

بدین معنا که وکیل و موکل با رضای دو طرف درباره انحلال یا فسخ عقد با هم به تفاهم برسند.

7-در صورتی وکالت بلاعزل مدت دار باشد و مدت زمان معین آن منقضی شده باشد.

8- اگر عقد وکالت بلاعزل عقد لازمی بوده باشد و ان عقد منحل گردد :

بدین معنی که اگر عقد وکالت بلاعزل بوده و آن عقد از بین می رود و تبدیل به عقد جایز می شود که هر کدام از وکیل یا موکل هر وقت که بخواهند می توانند آن را فسخ کنند.

9- ممنوعیت وکیل از وکالت

در این مواقع وکیل برای انجام کار وکالت ممنوعیت دارد و عزل شده است. بدین مفهوم است که انجام هیچگونه تعهد را به طور همیشگی را ندارد و قانونا ممنوع از وکالت می باشد در این حالت عقد وکالت به طور طبیعی فسخ می گردد.

نمونه متن وکالت نامه بلاعزل فروش ملک

موکل : آقای / خانم ………………………………. فرزند ……………………… بشناسنامه شماره ……………. متولد ……………….. صادره از …………….. به شماره ملی ………………….. ساکن ……………………………………………………

وکیل : آقای / خانم : ………………………………. فرزند ……………………… بشناسنامه شماره ……………. متولد ……………….. صادره از ……………. به شماره ملی ………………….. ساکن ……………………………………………………
مورد وکالت : مراجعه به ادارات شهرداری ، ثبت اسناد و املاک ، دفاتر اسناد رسمی ، آب ، برق ، گاز ، امور اقتصادی و دارائی ، سازمان نظام مهندسی و دیگر ادارات و مراجع و مقامات ذیربط و ذیمدخل جهت انجام کلیه امور ساختمانی و اداری و قانونی راجه به شش دانگ ………………….. به پلاک …………………… واقع در بخش ……………….. ثبت شده به شماره ………………. دفتر …………….. صفحه …………….. و اخذ مجوزات و استعلامات لازمه و تاییدیه کلیه هزینه ها و مخارج قانونی و تعمیر و مرمت و بازسازی رقبه و اخذ و دریافت پروانه ساختمانی از هر نوع و به هر نحو و انعقاد قرارداد با مهندسین به هر نحو و ترتیب و سپردن هر گونه تعهد و تصدیق امضاء و اخذ و دریافت هر میزان و مقدار مصالح ساختمانی و قیام و اقدام به تمامی تشریفات لازمه و تشکیل پرونده و تعقیب و پیگیری پرونده های متشکله و سپس در صورت فقد هر گونه منع قانونی فروش و انتقال قطعی سهمی موکل در رقبه یاد شده با جمیع متعلقات و لواحق و توابع آن و آب و برق و گاز منصوبه به هر شخص ولو خود وکیل و به هر قیمت و شرط و نحو و ترتیب و اسقاط کافه ی خیارات ولو خیار غبن به هر درجه و مقدار و تسلیم مبیع و قبض ثمن و سپردن هرگونه تعهد و ضمانت کشف فساد. ضمناً موکل ضمن عقد خارج لازم حق عزل وکیل و ضم و کیل را به مدت پنج سال از خود سلب و ساقط نمود .

حدود اختیارات : وکیل مرقوم دارای اختیارات تامه در خصوص مورد وکالت و لوازم آن از جمله حق توکیل به غیر ولو کراراً می باشد و اقدام و امضاء وی به جای اقدام و امضاء موکل معتبر است . مدلول این سند فقط در نفس وکالت مؤثر است.

خروج از نسخه موبایل