عمل جراحی رباط صلیبی قدامی ACL و نحوه انجام آن – خبرگزاری آنلاین | اخبار ایران و جهان

به گزارش بازرگانی خبرگزاری آنلاین، رباط طنابی بافتی از جنس فیبرهای کلاژن متراکم و مقاوم در برابر کشش است و سبب اتصال دو استخوان در محل مفصل می‌شود. رباط صلیبی از مهم‌ترین رباط‌های موجود در مفصل زانو است و نقشی اساسی در سلامتی و ثبات این مفصل ایفا می‌کند. در این مقاله در مورد عمل جراحی رباط صلیبی قدامی ACL صحبت خواهیم کرد پس با ما همراه باشید.

علت آسیب و پاره شدن رباط صلیبی قدامی

رباط صلیبی اصولاً در هنگام فعالیت‌های بدنی شدید دچار آسیب می‌شود. به همین علت ورزشکاران خصوصاً فوتبالیست‌ها اصلی‌ترین افراد در معرض پارگی رباط صلیبی هستند. پارگی رباط صلیبی می‌تواند است به‌طور کامل و یا جزئی بوده و باعث آسیب به غضروف، مفصل زانو یا مینیسک شود. ممکن عوامل متعددی شامل موارد زیر، باعث آسیب رسیدن به رباط زانو شوند:

فشار و ضربه: ضربه به مفصل زانو مخصوصاً زمانی که زانو خم و رباط به‌صورت شل قرار می‌گیرد سبب پارگی رباط می‌شود. مثل ورزش‌های حرفه‌ای مانند فوتبال و کشتی، یا بازی‌های پرخطر که با پریدن از ارتفاع همراه است. همچنین زمانی که فرد در هنگام دویدن ناگهان می‌چرخد و یا سرعتش را کم و حوادث ناگهانی مانند تصادفات، بلایای طبیعی و زمین خوردن نیز می‌توانند باعث پارگی رباط صلیبی قدامی ACL شوند.

عوامل ژنتیکی: در برخی از افراد به خاطر ویژگی‌های وراثتی ممکن است رباط صلیبی‌حساس و آسیب‌پذیرتر از سایرین باشد.

هورمون‌ها: عوامل هورمونی اصولاً سبب بیشتر شدن ریسک پارگی رباط صلیبی قدامی ACL در خانم‌ها می‌شود. وجود گیرنده‌های مربوط به هورمون‌های جنسی استروژن و پروژسترون در سطح رباط صلیبی زانو باعث تاثیر آنها بر آسیب و پارگی رباط ACL در خانم‌های ورزشکار و آن‌ها را در معرض خطر قرار می‌دهد.

عوامل آناتومیک: عواملی نظیر هایپراکستنشن زانوها، پرونیشن پا، سستی رباطی و شرایطی که در آن شکاف بین کندیلی ران کوچک است و یا زاویه Q بیشتر از حالت نرمال است باعث افزایش احتمال پارگی می‌شوند.

کاندید جراحی رباط صلیبی قدامی ACL کیست؟

زمانی این عمل توصیه می‌شود که امکان ترمیم رباط به‌خودی‌خود وجود ندارد. به همین علت درصورتی‌که کشیدگی جزئی بوده و فعالیت‌های فرد مستلزم ایستادن‌های طولانی و فعالیت‌های شدید بدنی نباشد عمل جراحی توصیه نمی‌شود؛ اما به‌طورکلی افرادی که در زیر ذکرشده کاندید اصلی عمل جراحی رباط صلیبی قدامی ACL هستند.

افرادی که ورزش‌هایی مانند فوتبال را انجام می‌دهند که شامل حرکات چرخشی زیادی هستند.

افرادی که شغل فیزیکی یا دستی دارند، مثل آتشنشآن‌ها، افسر پلیس یا کارگر ساختمانی

اشخاصی که بخش‌های دیگر زانوی آن‌ها آسیب‌دیده و باید با جراحی ترمیم شوند.

افرادی که زانوی آن‌ها دچار بی‌ثباتی یا لقی شده است.

جراحی رباط صلیبی قدامی ACL چیست؟

عمل بازسازی رباط صلیبی قدامی (ACL) یا جراحی رباط صلیبی، نوعی جراحی زانو است که یکی از رباط‌های اصلی زانو را تعویض می‌کند. اگر رباط صلیبی قدامی دچار آسیب شده باشد، اصولاً این جراحی انجام می‌شود. این عمل به‌زانوی شما کمک می‌کند تا دوباره عملکرد صحیح خود را داشته باشد.

جراحی رباط صلیبی قدامی ACL چگونه انجام می‌شود؟

پزشک رباط پاره شده را از زانو برداشته و آن را با بافت جدید جایگزین می‌کند. هدف از این اقدام این است که زانو مجدداً پایدار شده و دامنه حرکتی که پیش از آسیب‌دیدگی داشت را بازیابی کند.

اصولاً پزشکان متخصص ارتوپدی برای رباط صلیبی قدامی ACL از جراحی آرتروسکوپی استفاده می‌کنند. این یعنی آن‌ها از طریق برش‌های کوچکی در اطراف زانو، ابزارهای ظریف و یک دوربین را به آن وارد می‌کنند. زخم پوستی ناشی از این روش کمتر از جراحی باز زانو است.

پس‌ازاینکه پزشک ACL پاره شده را برداشت، تاندون را در جای آن قرار می‌دهد. ممکن است پزشک تاندون را حین جراحی از بخش دیگری از بدن (مثل زانو، همسترینگ یا ران) برداشته و استفاده کرده یا ممکن است از تاندون اهداکنندگان متوفی استفاده کند. هر دو نوع عملکرد خوبی دارند. قرار گرفتن تاندون درون زانو به‌عنوان پیوند شناخته می‌شود.

پزشک پیوند را در نقطه مناسب قرار داده و دو سوراخ به نام تونل ایجاد می‌کند. یکی از آن‌ها در استخوان بالای زانو و دیگری در استخوان زیر آن ایجاد می‌شود. سپس پزشک پیچ‌هایی را در تونل‌ها قرار می‌دهد و پیوند را در جای خود ثابت نگه می‌کند. این پیوند مثل نوعی پل عمل می‌کند که لیگامان جدید با روند بهبودی روی آن رشد می‌دهد. رشد کامل ACL جدید ممکن است تا ماه‌ها طول بکشد.

images_1695211540_650ae01492660.jpg

قبل از جراحی رباط صلیبی قدامی ACL

اصولاً پزشک جراح اقدامات لازم جهت آمادگی پیش از جراحی را برای شما توضیح می‌دهد. برای مثال، اگر سیگاری هستید، به شما می‌گوید سیگار را ترک کنید؛ زیرا سیگار کشیدن احتمال عفونت قفسه سینه یا زخم را افزایش داده و روند بهبودی را کند می‌کند. این جراحی، اصولاً یک عمل یک‌روزه است و نیازی به این‌که شب در بیمارستان بمانید نیست.

این عمل تحت جراحی عمومی یا بی‌حسی ستون فقرات انجام می‌شود. اگر تحت بیهوشی عمومی قرار بگیرید، یعنی در طول عمل خواب خواهید بود و اگر بی‌حسی ستون فقرات دریافت کنید، شما در طول عمل بیدار هستید اما قسمت پایین‌تنه‌ی شما بی‌حس خواهد بود. بعضی‌اوقات ممکن است لازم باشد برای کمک به آرامش بیشتر، در کنار بی‌حسی موضعی از آرام‌بخش‌های مختلف نیز استفاده کنید.

این روش ممکن است باعث خواب‌آلودگی شود و اصولاً بیمار چیز زیادی در مورد عمل به خاطر نخواهد آورد. برای همین بیمار باید با شخصی هماهنگ کند تا او را به خانه برساند و در طول شب در کنار او بماند. اصولاً شخص برای مدت کوتاهی قبل از عمل جراحی نباید چیزی بخورد و بنوشد.

بعد از عمل جراحی رباط صلیبی قدامی ACL

رعایت نکات زیر در دوران بهبودی عمل جراحی رباط صلیبی قدامی توصیه می‌شود:
محل جراحی را تمیز و ضدعفونی کرده و پانسمان را تعویض کنید.
در هنگام حمام کردن (در صورت تایید پزشک) از رسیدن رطوبت به ناحیه جراحی مانع شوید.
داروهای تجویزشده پزشک خود را به‌موقع و سروقت مصرف کنید.
حرکات نرمشی تجویزشده را مرتب انجام دهید.
حتماً در جلسات فیزیوتراپی شرکت کنید.
بدون تایید کردن پزشک استفاده از پله، رانندگی و فعالیت‌های شدید بدنی را آغاز نکنید.
حداقل برای ۴ هفته از عصا و یا واکر برای راه رفتن کمک بگیرید.
در زمان خوابیدن از فشار آوردن روی زانوی جراحی‌شده خودداری کنید.
از زانوبند استفاده کنید.
حتماً در صورت توصیه پزشک تا چند روز بعد از عمل از کمپرس یخ استفاده کنید.
تغذیه مناسب داشته باشید و استراحت کنید.
برای ورزشکاران حرفه‌ای ۸ ماه طول می‌کشد تا پس از عمل جراحی به ورزش خود ادامه دهند.

پزشک جراحی رباط صلیبی قدامی ACL

هرگونه تاخیر در مراجعه به پزشک می‌تواند پروسه درمانی رباط صلیبی قدامی ACL را سخت‌تر کند. قطعاً داشتن یک پزشک و جراح باتجربه با عملکرد بسیار خوب می‌تواند خیال شمارا بابت کیفیت عمل و همچنین نتیجه آن راحت کند. شما برای انجام عمل جراحی رباط صلیبی قدامی ACL می‌توانید به دکتر شاهرضایی، فوق تخصص جراحی زانو و استاد تمام دانشگاه مراجعه کنید. ایشان با بهره گرفتن از جدیدترین متدهای روز دنیا این جراحی را برای بیماران خود انجام می‌دهد. در صورت داشتن هرگونه سوال در ارتباط با عمل رباط صلیبی قدامی ACL می‌توانید از ایشان مشاوره بخواهید و مطمئن شوید که کاندید مناسبی برای این جراحی هستید یا خیر.

images_1695211526_650ae0069586d.jpg

اطلاعات تماس با دکتر مصطفی شاهرضایی

مطب پاسداران:
تهران – خیابان پاسداران – چهارراه پاسداران – پلاک ۴۹۲ – ساختمان ۳۷۰ – واحد ۱۴
۲۲۵۷۳۳۳۹ – ۲۲۵۷۱۶۵۸
مطب پیروزی:
تهران – خیابان پیروزی – روبروی پمپ بنزین سلیمانیه – ساختمان بانک شهر – طبقه ۱ – واحد ۴ – پلاک ۷۶۶
۳۳۲۵۹۶۷۰ – ۳۳۲۵۹۶۷۱
آدرس سایت https://dr-shahrezaie.com

این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری آنلاین در محتوای آن هیچ نظری ندارد.

نمایش بیشتر