معرفی چیچن ایتزا

چیچن ایتزا گنجینه ای باستانی در قلب شبه جزیره یوکاتان مکزیک بیش از یک مکان تاریخی است؛ این شهر روایتی است از تمدن مایا دانش ستاره شناسی معماری بی نظیر و باورهای عمیق آن ها. جایی که اهرام باشکوه معابد اسرارآمیز و زمین های بازی باستانی هر ساله گردشگران بسیاری را به سوی خود جذب می کنند. اما چیچن ایتزا تنها یک مقصد گردشگری نیست بلکه فرصتی است برای غوطه ور شدن در تاریخ فرهنگ و تمدنی که هزاران سال پیش در این سرزمین شکوفا شد. در این مقاله قصد داریم تا شما را با زوایای مختلف این شهر باستانی آشنا کنیم از تاریخچه و سازندگان آن گرفته تا معماری شگفت انگیز اهرام و معابدش. با ما همراه باشید تا سفری مجازی به چیچن ایتزا داشته باشیم و از نزدیک با این میراث جهانی یونسکو آشنا شویم.

گردشگری

معرفی چیچن ایتزا

چیچن ایتزا شهری باستانی و باشکوه یادگاری از تمدن مایاها در کشور مکزیک است. این محوطه تاریخی که در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز به ثبت رسیده مجموعه ای از سازه های سنگی است که زمانی قلب تپنده یکی از بزرگ ترین و مهم ترین شهرهای تمدن مایا به شمار می رفت. نام چیچن ایتزا به معنای «در کنار دهانه چاه ایتزا» است و گواهی بر اهمیت آب و منابع طبیعی در زندگی و فرهنگ این قوم باستانی دارد. این شهر که قدمت آن به قرن ششم میلادی بازمی گردد نه تنها یک مرکز مذهبی و سیاسی مهم بود بلکه به عنوان یک قطب تجاری نیز نقش بسزایی در منطقه ایفا می کرد. امروزه چیچن ایتزا به عنوان یکی از عجایب هفتگانه جدید جهان گردشگران بسیاری را از سراسر دنیا به سوی خود جذب می کند تا شاهد عظمت و شکوه تمدن مایا باشند.

آشنایی با قوم مایا سازنده چیچن ایتزا

قوم مایا یکی از تمدن های پیشرفته و باستانی آمریکای میانه نقش بسزایی در شکل گیری تاریخ و فرهنگ این منطقه داشته است. این قوم که در سرزمین هایی از جمله مکزیک گواتمالا بلیز و هندوراس امروزی سکونت داشت در زمینه های مختلفی از جمله ریاضیات ستاره شناسی معماری و هنر پیشرفت های چشمگیری داشته است. مایاها با ابداع سیستم نوشتاری هیروگلیفی تقویم دقیق و دانش پیشرفته در زمینه نجوم توانستند تمدنی بی نظیر را پایه گذاری کنند. آن ها با ساخت شهرهای بزرگ و باشکوهی همچون چیچن ایتزا اوکسمال و پالنکه آثار بی نظیری از خود به جای گذاشتند که امروزه به عنوان میراث جهانی شناخته می شوند. مایاها با اعتقادات مذهبی خاص خود مراسم و آیین های ویژه ای را برگزار می کردند و اهرام و معابد را به عنوان مکان هایی مقدس برای ارتباط با خدایان خود بنا می کردند.

آشنایی با تاریخچه چیچن ایتزا

تاریخچه چیچن ایتزا به عنوان یکی از مهم ترین شهرهای تمدن مایا داستانی پرفراز و نشیب را روایت می کند. این شهر که در حدود قرن ششم میلادی بنا نهاده شد در طول قرون متمادی شاهد دوران شکوفایی و افول بوده است. در ابتدا چیچن ایتزا به عنوان یک مرکز مذهبی و سیاسی مهم در منطقه شناخته می شد و تحت تأثیر فرهنگ های مختلفی از جمله تولتک ها قرار گرفت. در قرن دهم میلادی شهر مورد حمله قرار گرفت و برای مدتی به دست مهاجمان افتاد اما پس از مدتی دوباره به شکوه و عظمت خود بازگشت. در قرن سیزدهم میلادی چیچن ایتزا به طور ناگهانی متروکه شد و دلیل این اتفاق هنوز به طور کامل مشخص نیست. برخی از باستان شناسان معتقدند که جنگ های داخلی خشکسالی و یا بیماری های واگیردار از جمله عواملی بودند که باعث متروکه شدن این شهر شدند. امروزه چیچن ایتزا به عنوان یک محوطه تاریخی مهم مورد توجه باستان شناسان و گردشگران بسیاری قرار دارد و به عنوان نمادی از تمدن مایا شناخته می شود.

اهرام چيچن ايتزا در یوکاتان مکزیک

اهرام چیچن ایتزا نمادی از تمدن مایا در شبه جزیره یوکاتان مکزیک نه تنها به عنوان سازه هایی باشکوه و عظیم بلکه به عنوان تجلی گاه دانش و هنر قوم مایا شناخته می شوند. این اهرام که با دقت و ظرافت خاصی بنا شده اند نشان دهنده تسلط مایاها بر ریاضیات ستاره شناسی و معماری هستند. هرم کوکولکان به عنوان مشهورترین و بزرگ ترین هرم چیچن ایتزا نمونه ای بارز از این هنر و دانش است. این هرم که به شکل یک هرم پلکانی با چهار وجه و 365 پله ساخته شده نمادی از تقویم خورشیدی مایاها است. در زمان اعتدال بهاری و پاییزی با تابش نور خورشید بر روی هرم سایه ای به شکل یک مار بر روی پله ها ایجاد می شود که به عنوان نمادی از خدای کوکولکان مورد احترام مایاها بوده است. اهرام چیچن ایتزا علاوه بر جنبه مذهبی و نمادین به عنوان مراکزی برای انجام مراسم و آیین های خاص نیز مورد استفاده قرار می گرفتند.

کاربری چیچن ایتزا

کاربری چیچن ایتزا به عنوان یکی از مهم ترین شهرهای تمدن مایا بسیار متنوع و گسترده بوده است. این شهر نه تنها یک مرکز مذهبی و سیاسی مهم بود بلکه به عنوان یک قطب تجاری و اقتصادی نیز نقش بسزایی در منطقه ایفا می کرد. اهرام و معابد چیچن ایتزا به عنوان مکان هایی مقدس برای انجام مراسم و آیین های مذهبی مورد استفاده قرار می گرفتند و مردم در این مکان ها به پرستش خدایان خود می پرداختند. همچنین چیچن ایتزا به عنوان یک مرکز سیاسی مهم محل استقرار حاکمان و نخبگان قوم مایا بود و تصمیمات مهم در این شهر گرفته می شد. علاوه بر این چیچن ایتزا به عنوان یک قطب تجاری محل تبادل کالا و محصولات مختلف بین مناطق مختلف آمریکای میانه بود و بازرگانان از سراسر منطقه به این شهر سفر می کردند. زمین های بازی چیچن ایتزا نیز به عنوان مکان هایی برای انجام بازی های آیینی و ورزشی مورد استفاده قرار می گرفتند و این بازی ها نقش مهمی در زندگی اجتماعی و فرهنگی مردم مایا ایفا می کردند.

هرم چیچن ایتزا

هرم چیچن ایتزا که به نام هرم کوکولکان نیز شناخته می شود برجسته ترین و شناخته شده ترین بنای این شهر باستانی است. این هرم که به شکل یک هرم پلکانی با چهار وجه و 365 پله ساخته شده نمادی از تقویم خورشیدی مایاها است. هر وجه هرم دارای 91 پله است که با احتساب سکوی بالایی هرم مجموع پله ها به 365 می رسد که برابر با تعداد روزهای سال است. هرم کوکولکان با ارتفاع حدود 24 متر بر روی یک سکوی مربع شکل به ابعاد 55 متر ساخته شده است. در زمان اعتدال بهاری و پاییزی با تابش نور خورشید بر روی هرم سایه ای به شکل یک مار بر روی پله ها ایجاد می شود که به عنوان نمادی از خدای کوکولکان مورد احترام مایاها بوده است. این پدیده شگفت انگیز نشان دهنده دانش پیشرفته مایاها در زمینه ستاره شناسی و معماری است. هرم چیچن ایتزا علاوه بر جنبه مذهبی و نمادین به عنوان مکانی برای انجام مراسم و آیین های خاص نیز مورد استفاده قرار می گرفت.

آشنایی با بخش های دیگر چیچن ایتزا

چیچن ایتزا علاوه بر هرم کوکولکان دارای بخش های دیدنی و ارزشمند دیگری نیز است که هر کدام از آن ها داستانی از تمدن مایا را روایت می کنند. معبد جنگجویان یکی از این بخش ها است که با ستون های سنگی حکاکی شده و مجسمه های جنگجویان شکوه و عظمت ارتش مایا را به نمایش می گذارد. زمین بزرگ بازی نیز یکی دیگر از بخش های مهم چیچن ایتزا است که به عنوان مکانی برای انجام بازی های آیینی و ورزشی مورد استفاده قرار می گرفت. معبد شمالی حمام بخار ساکبه شماره یک گروه هزار ستون ال مرکادو و ال اوساریو از دیگر بخش های دیدنی چیچن ایتزا هستند که هر کدام از آن ها ویژگی ها و کاربردهای خاص خود را داشته اند. این بخش ها با معماری منحصربه فرد و تزئینات هنری خود نشان دهنده تنوع و غنای فرهنگ مایا هستند.

معبد جنگجویان

معبد جنگجویان یکی از سازه های برجسته در چیچن ایتزا به دلیل معماری خاص و تزئینات منحصربه فردش مورد توجه بسیاری از بازدیدکنندگان قرار می گیرد. این معبد که به شکل یک هرم پلکانی با ستون های سنگی حکاکی شده ساخته شده نمادی از قدرت و شکوه ارتش مایا است. ستون های سنگی معبد جنگجویان با تصاویری از جنگجویان حیوانات و موجودات افسانه ای تزئین شده اند که نشان دهنده اعتقادات و باورهای مایاها هستند. در بالای پله های معبد مجسمه ای از چاک مول قرار دارد که به عنوان نمادی از خدای باران مورد احترام مایاها بوده است. معبد جنگجویان علاوه بر جنبه مذهبی و نمادین به عنوان مکانی برای انجام مراسم و آیین های خاص نیز مورد استفاده قرار می گرفت.

زمین بزرگ بازی

زمین بزرگ بازی یکی از بزرگ ترین و مهم ترین زمین های بازی در چیچن ایتزا به عنوان مکانی برای انجام بازی های آیینی و ورزشی مورد استفاده قرار می گرفت. این زمین بازی که به شکل یک مستطیل بزرگ با دیوارهای بلند ساخته شده دارای ابعادی حدود 150 متر طول و 70 متر عرض است. در دیوارهای زمین بازی حلقه های سنگی قرار دارند که بازیکنان باید توپ را از داخل آن ها عبور می دادند. بازی در زمین بزرگ بازی نه تنها یک رقابت ورزشی بود بلکه یک مراسم آیینی نیز به شمار می رفت و برندگان و بازندگان بازی نقش مهمی در زندگی اجتماعی و فرهنگی مردم مایا ایفا می کردند. برخی از باستان شناسان معتقدند که در پایان بازی کاپیتان تیم بازنده قربانی می شده است.

معبد شمالی

معبد شمالی که به عنوان معبد مرد ریش دار نیز شناخته می شود یکی از سازه های کوچک تر در چیچن ایتزا است که در نزدیکی زمین بزرگ بازی واقع شده است. این معبد به دلیل حکاکی های موجود بر روی دیوارهایش مورد توجه باستان شناسان و گردشگران قرار می گیرد. حکاکی های معبد شمالی تصاویری از مردان و زنان با لباس های سنتی مایا را به نمایش می گذارند که نشان دهنده زندگی روزمره و فرهنگ مردم مایا هستند. تصویر مردی با حکاکی زیر چانه اش که شبیه ریش به نظر می رسد یکی از مشهورترین حکاکی های معبد شمالی است که باعث شده این معبد به نام معبد مرد ریش دار نیز شناخته شود. معبد شمالی علاوه بر جنبه هنری و فرهنگی به عنوان مکانی برای انجام مراسم و آیین های خاص نیز مورد استفاده قرار می گرفت.

حمام بخار

حمام بخار یکی از سازه های جالب و منحصربه فرد در چیچن ایتزا به عنوان مکانی برای پاکسازی جسم و روح مورد استفاده قرار می گرفت. این حمام که به شکل یک اتاق کوچک با سقف گنبدی ساخته شده دارای یک حوضچه آب و یک سیستم گرمایشی است که با استفاده از سنگ های داغ کار می کند. برای ایجاد بخار سنگ های داغ را در حوضچه آب قرار می دادند و بخار حاصل فضای اتاق را پر می کرد. مردم مایا با ورود به حمام بخار و قرار گرفتن در معرض بخار گرم بدن خود را پاکسازی می کردند و به آرامش روحی می رسیدند. حمام بخار علاوه بر جنبه بهداشتی به عنوان مکانی برای انجام مراسم و آیین های خاص نیز مورد استفاده قرار می گرفت.

ساکبه شماره یک

ساکبه شماره یک یکی از جاده های سنگفرش شده در چیچن ایتزا به عنوان یک مسیر ارتباطی مهم بین بخش های مختلف شهر مورد استفاده قرار می گرفت. ساکبه ها جاده های سنگفرش شده ای بودند که در شهرهای مایا ساخته می شدند و به عنوان مسیرهای اصلی تردد و حمل و نقل کالا مورد استفاده قرار می گرفتند. ساکبه شماره یک با طولی حدود 900 فوت یکی از طولانی ترین و مهم ترین ساکبه های چیچن ایتزا است که معبد جنگجویان را به دیگر بخش های شهر متصل می کند. این جاده با استفاده از سنگ های آهکی ساخته شده و دارای سطحی صاف و هموار است که تردد را برای مردم و حیوانات آسان می کرده است. ساکبه شماره یک علاوه بر جنبه کاربردی به عنوان یک نماد از قدرت و شکوه تمدن مایا نیز شناخته می شود.

گروه هزار ستون

گروه هزار ستون یکی از بخش های دیدنی و منحصربه فرد در چیچن ایتزا مجموعه ای از ستون های سنگی است که به صورت منظم در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. این ستون ها که ارتفاع و قطر متفاوتی دارند به نظر می رسد که زمانی سقف بزرگی را پشتیبانی می کرده اند. برخی از باستان شناسان معتقدند که گروه هزار ستون بخشی از یک بازار بزرگ بوده است که در آن بازرگانان از سراسر منطقه به تبادل کالا و محصولات مختلف می پرداختند. ستون های سنگی گروه هزار ستون با حکاکی های ظریف و نقوش هندسی تزئین شده اند که نشان دهنده هنر و مهارت مایاها در سنگ تراشی است. گروه هزار ستون علاوه بر جنبه تجاری به عنوان مکانی برای انجام مراسم و آیین های خاص نیز مورد استفاده قرار می گرفت.

ال مرکادو

ال مرکادو به معنای بازار یکی از سازه های مهم در چیچن ایتزا است که به عنوان یک مرکز تجاری و اقتصادی مورد استفاده قرار می گرفت. این سازه که به شکل یک میدان بزرگ با دیوارهای بلند ساخته شده در نزدیکی معبد جنگجویان واقع شده است. ال مرکادو به عنوان مکانی برای تبادل کالا و محصولات مختلف بین مناطق مختلف آمریکای میانه مورد استفاده قرار می گرفت و بازرگانان از سراسر منطقه به این مکان سفر می کردند. در ال مرکادو انواع کالاها از جمله مواد غذایی پارچه جواهرات ابزارآلات و محصولات کشاورزی به فروش می رسید و این مکان نقش مهمی در رونق اقتصادی چیچن ایتزا ایفا می کرد. ال مرکادو علاوه بر جنبه تجاری به عنوان مکانی برای انجام مراسم و آیین های خاص نیز مورد استفاده قرار می گرفت.

ال اوساریو

ال اوساریو یکی دیگر از اهرام پله ای در چیچن ایتزا است که در رأس آن معبدی قرار دارد. این هرم که به نام قبر کاهن اعظم نیز شناخته می شود از نظر معماری شبیه به هرم کوکولکان است اما ابعاد کوچک تری دارد. در داخل معبد ال اوساریو یک چاه وجود دارد که به نظر می رسد به عنوان یک مکان مقدس برای انجام مراسم و آیین های مذهبی مورد استفاده قرار می گرفته است. برخی از باستان شناسان معتقدند که ال اوساریو به عنوان یک مقبره برای کاهنان اعظم و افراد مهم قوم مایا مورد استفاده قرار می گرفته است. این هرم با معماری خاص و تزئینات هنری خود نشان دهنده تنوع و غنای فرهنگ مایا است.

نکاتی که بهتر است بدانید

بازدید از چیچن ایتزا تجربه ای فراموش نشدنی است که نیازمند برنامه ریزی و آمادگی است. در اینجا به برخی از نکاتی که بهتر است قبل از بازدید از این شهر باستانی بدانید اشاره می کنیم.

بهترین زمان بازدید از چیچن ایتزا

بهترین زمان برای بازدید از چیچن ایتزا فصل های بهار و پاییز است. در این فصل ها هوا معتدل و خنک است و از گرمای سوزان تابستان و رطوبت بالای زمستان خبری نیست. همچنین در زمان اعتدال بهاری و پاییزی می توانید شاهد پدیده شگفت انگیز سایه مار بر روی هرم کوکولکان باشید. با این حال در این زمان ها چیچن ایتزا بسیار شلوغ است و باید برای دیدن آثار باستانی در صف های طولانی منتظر بمانید. اگر به دنبال خلوت تر بودن هستید می توانید در فصل های دیگر سال نیز از چیچن ایتزا بازدید کنید.

بالا رفتن از پله ها ممنوع!

متاسفانه بالا رفتن از پله های هرم کوکولکان و دیگر اهرام چیچن ایتزا برای بازدیدکنندگان ممنوع است. این ممنوعیت به دلیل حفظ آثار باستانی و جلوگیری از آسیب رسیدن به آن ها اعمال شده است. تا سال 2006 بازدیدکنندگان می توانستند از پله های هرم بالا بروند اما پس از سقوط یک زن از بالای هرم و فوت او این امکان برای همیشه لغو شد. با این حال شما می توانید از پایین هرم از عظمت و شکوه آن لذت ببرید و از دیگر بخش های دیدنی چیچن ایتزا بازدید کنید.

عجایب هفتگانه جدید

چیچن ایتزا به عنوان یکی از عجایب هفتگانه جدید جهان در سال 2007 در یک رای گیری جهانی انتخاب شد. این انتخاب نشان دهنده اهمیت و ارزش تاریخی فرهنگی و هنری این شهر باستانی است. عجایب هفتگانه جدید مجموعه ای از آثار باستانی و معماری برجسته در سراسر جهان هستند که به عنوان نمادهایی از تمدن و فرهنگ بشری شناخته می شوند. علاوه بر چیچن ایتزا آثاری همچون دیوار بزرگ چین کولوسئوم رم تاج محل هند شهر باستانی پترا در اردن مجسمه مسیح نجات بخش در برزیل و شهر ماچو پیچو در پرو نیز در فهرست عجایب هفتگانه جدید قرار دارند. بازدید از این آثار فرصتی است برای آشنایی با تاریخ و فرهنگ ملل مختلف و درک عظمت و شکوه تمدن بشری.

چیچن ایتزا کجاست؟

چیچن ایتزا در کشور مکزیک شبه جزیره یوکاتان و در نزدیکی شهر مریدا واقع شده است.

چیچن ایتزا متعلق به چه قومی است؟

چیچن ایتزا متعلق به قوم مایا یکی از تمدن های پیشرفته و باستانی آمریکای میانه است.

هرم چیچن ایتزا چه کاربری ای داشته؟

هرم چیچن ایتزا علاوه بر جنبه مذهبی و نمادین به عنوان مکانی برای انجام مراسم و آیین های خاص نیز مورد استفاده قرار می گرفت.

آیا می توان از چیچن ایتزا بازدید کرد؟

بله هر ساله گردشگران بسیاری از این محوطه تاریخی بازدید می کنند و از زیبایی های آن لذت می برند.

بهترین زمان بازدید از چیچن ایتزا چه موقعی است؟

بهترین زمان برای بازدید از چیچن ایتزا فصل های بهار و پاییز است که هوا معتدل و خنک است.

چطور به چیچن ایتزا برویم؟

برای رفتن به چیچن ایتزا می توانید از اتوبوس های توریستی یا خودرو شخصی استفاده کنید.

نمایش بیشتر