بحث درباره حضور گردشگر خارجی در ایران

رئیس پیشین انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران در نشست هم‌اندیشی با مدیران گردشگری کشور با بررسی طرح لغو یکطرفه روادید ایران با ۳۳ کشور، سوالاتی را درباره حضور گردشگر خارجی در ایران مطرح کرد.

به گزارش کردوار نیوز، نشست هم‌اندیشی جمعی از تشکل‌های صنفی و حرفه‌ای دفاتر خدمات مسافرتی و هتلداری کشور، درحالی با حضور مدیران گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در یکی از هتل‌های تهران برگزار شد، که معاون گردشگری با تأخیر به این جمع پیوست و همین موضوع بهانه‌ای شد تا محمدحسن کرمانی ـ رئیس پیشین انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران ـ به اختلافات درون صنفی گردشگری اشاره کند. او گفت: نمی‌شود وزیر و معاون گردشگری و مدیران این وزارتخانه با بعضی بنشینند و با دیگران نشینند. این کار غلط است. ما نمی‌گوییم در کار بخش خصوصی دخالت کنید، اصلا با دخالت دولت در بخش خصوصی مخالفم، اما درخواست ما این است که در روابط، تعادل را حفظ کنید.

علی‌اصغر شالبافیان ـ معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ـ وقتی با تأخیر به این جمع پیوست، در واکنش به این گله‌ گفت: در  دو سال و دو سه ماهی که مسئولیت گرفتم، تحقیقی درباره تشکل‌ها کردم و همواره تأکیدم این بود که دودستگی ایجاد نکنم. درحالی که اولین چالشی که با بعضی از استان‌ها داشتم این بود که تشکل‌های صنفی را به رسمیت نمی‌شناختند. با این وجود تلاش کردم گروه‌ها و تشکل‌ها به هم‌ نزدیک شوند و موضعم این است که در ایجاد یا تلفیق، دخالتی نکنیم.

او سپس درباره یکی از احکام برنامه هفتم توسعه درباره صدور مجوز تشکل‌های صنفی گردشگری، ‌ که اختیارات وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را کمرنگ کرده است، سخن گفت و افزود: زمانی دغدغه ما این بود که برخی از بخش‌های گردشگری زیر نظر تشکل صنفی چلوکبابی‌ها و جگرکی‌ها بودند، ما این مسیر را به آسانی پشت سر نگذاشته‌ایم که دوباره زیرمجموعه جای دیگری باشیم.

پیش از این سخنان هم، مسلم شجاعی ـ سرپرست دفتر بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ـ درباره لغو یکطرفه روادید ایران با ۳۳ کشور گفت: فهرست کشورها برای لغو روادید بلندتر از این بود، اما از فیلتر دیپلماسی گذشت. از میان این فهرست ما با بعضی کشورها خیلی مراوده‌ای نداریم، ولی حدود ۱۰ تا ۱۵ کشور قوی در همین فهرست هستند، از جمله ژاپن.

او همچنین با اشاره به فرصتی که در هفدهمین نمایشگاه گردشگری تهران در اختیار دفاتر خدمات مسافرتی برای تبلیغ این اقدام ایران قرار گرفته است، اظهار کرد: این نمایشگاه از ۲۳ تا ۲۶ بهمن برگزار می‌شود، حدود دوهزار متر از زمین این نمایشگاه قرار است رایگان در اختیار قرار گیرد، که فرصتی برای بخش خصوصی است تا برای تهاتر با کشورهای دیگر و یا دریافت امتیاز از آن‌ها برای همکاری‌های گردشگری استفاده کنند. شاید ما مستقیم نمی‌توانستیم از بخش خصوصی حمایت کنیم، اما این موقعیت فرصتی است که در اختیار بخش خصوصی گذاشته شده است.

در ادامه این سخنان، محمدحسن کرمانی ـ رئیس پیشین انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران ـ گفت: مگر مشکل گردشگر خارجی ویزا بود؟ آیا زمانی که این طرح را پیشنهاد می‌کردید علت نیامدن گردشگران را بررسی نکردید؟ با چند کارشناس صحبت کردید؟ از ما که سال‌هاست به نمایشگاه‌های خارجی می‌رویم و با آن‌ها در ارتباط هستیم، پرسیدید چرا گردشگران خارجی به ایران نمی‌آیند؟

او سپس به آمارهای گردشگری که از افزایش و رشد سفر گردشگران خارجی به ایران خبر می‌دهد، اشاره کرد و افزود: ما یاد گرفتیم آمار ساختگی بدهیم. یک زمانی بود که ما می‌گفتیم آمار گردشگران ورودی به ایران ۸۰۰ هزار نفر است، اما در دوره‌ای یکی از معاونان گردشگری می‌گفت سه میلیون و ۸۰۰ هزار نفر! اصلا با این آمارها کاری نداشته باشیم، فقط کافی است ظرفیت هتل‌ها را ببینید. ما با مسئولان قبلی هم سر این آمارها دعوا داشتیم.

کرمانی سپس از سرپرست دفتر بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی، که درباره لغو یکطرفه روادید ایران به انگیزه جذب گردشگران بیشتر گزارش داد، پرسید چقدر برای بازاریابی بودجه دارید و بازار هدف گردشگری ایران کجاست؟ در کدام کشور می‌خواهید بازاریابی کنید؟ و در ادامه گفت: شما در نمایشگاه گردشگری پاریس نبودید، در نمایشگاه لندن نبودید، احتمالا در نمایشگاه اسپانیا هم نخواهید بود. در هیچ نمایشگاهی از حوزه توریسم سلامت حضور نداشتید، حتی در نمایشگاه‌های گردشگری فرهنگی هم حضور ندارید، ولی ما به عنوان بخش خصوصی در تمام این نمایشگاه‌های گردشگری هستیم و با آژانس‌داران خارجی صحبت می‌کنیم، آن‌ها می‌گویند تا دولت‌هایشان تأیید نکنند به ایران نمی‌آیند. درحالی‌که ما (بخش خصوصی) نمایشگاه می‌رویم و تلاش می‌کنیم، شما (بخش دولتی) در این نمایشگاه حضور ندارید، یا بودجه ندارید یا بودجه دارید و در جای دیگر هزینه می‌کنید. ما از دهه ۷۰ مدام این حرف‌ها را تکرار می‌کنیم و هنوز در کلاس اول مانده‌ایم.

رئیس پیشین انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران با این پرسش که فرایندی که قرار است از این ۳۳ کشور که لغو روادید شده‌اند، گردشگر جذب کنیم، چیست؟ اظهار کرد: آیا قرار است از میانمار و ویتنام،‌ توریست بیاورید؟ آیا مطالعه شده که از این کشورها اصلا گردشگری به ایران می‌آید؟ به نظر می‌رسد دنبال بازاری هستید که گردشگری برای ایران ندارد.

او سپس گفت: ما می‌خواستیم از کشوری گردشگر به ایران بیاوریم، آژانس‌داران آنجا گفتند نمی‌آیند، چون نگران سفرشان به آمریکا بودند. فکر نکنید ویزای کاغذی می‌دهید رکورد نمی‌شود. 

کرمانی گفت: اگر در بازاریابی خارجی با همین نگاه پیش بروید در همین وضعیت می‌مانید. گردشگری پول و اهتمام سیاسی می‌خواهد. 

بحث درباره حضور گردشگر خارجی در ایران

یحیی نقی‌زاده محجوب ـ مدیرکل نظارت و ارزیابی گردشگری ـ نیز در این نشست به برخی هماهنگی‌ها و مصوبات برای ورود تجهیزات و نیازمندی‌های صنعت گردشگری اشاره کرد و گفت: امکان ورود ماشین‌آلات مختص گردشگری، از جمله ون و میدل باس و خودروهای سافاری بدون حقوق گمرکی با تشخیص وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با حفظ اختیارات قانونی وزارت راه و ترابری فراهم شده است. قبلاً هم چنین قوانینی وجود داشت، اما همیشه قانونگذار وزارت صمت را متولی می‌دانست، که معمولاً وزارتخانه اجازه نمی‌داد این وسایل اختصاصی و مورد نیاز صنعت گردشگری وارد شود، به طوری که در طول چند سال اخیر با وضعیت آسیب‌دیده ناوگان زمینی و دریایی و هوایی مواجه بودیم.

نقی‌زاده همچنین اظهار کرد: حدود ۶ هزار آژانس مسافرتی داریم، ولی این آژانس‌ها توانایی راه‌اندازی یک خط هوایی و ایجاد یک عمده‌فروشی را ندارند و سرمایه‌گذارانی از حوزه‌های دیگر می‌آیند و به عنوان رقیب غیرمتناسب وارد کار آژانس‌داری می‌شوند و به این حوزه آسیب می‌زنند.

جمشید حمزه‌زاده ـ رئیس جامعه هتلداران کشور ـ نیز از بی‌علاقگی کمیسیون فرهنگی مجلس به گردشگری گفت و افزود:‌ برخی اعضای کمیسیون فرهنگی به فرهنگ طوری نگاه می‌کنند که در تضاد است. مطالبه ما این است که مسائل گردشگری در کمیسیون اقتصادی و صنایع مربوط بررسی و پیگیری شود.

او همچنین بر ضرورت معافیت صد در صد تأسیسات گردشگری در شرایط موجود تاکید کرد و در ادامه گفت: حامل‌های انرژی و تعرفه‌های آب و برق و گاز چندبرابر شده است. امیدواریم این موضوع از طریق نمایندگان مجلس حل شود.

در ادامه این نشست، مصطفی فاطمی ـ مدیرکل گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ـ درباره طرح ساماندهی تعطیلات پایان هفته و مدیریت سفرهای نوروزی و ترویج رویدادهای گردشگری توضیحاتی داد و از برگزاری شب‌های گردشگری شهرهای مختلف در تهران با هدف مذاکره رودرروی آژانس‌های گردشگری خبر داد.

در ادامه این نشست، برخی از تشکل‌های گردشگری به بعضی از مشکلات از جمله مالیات و نواقص سامانه مؤدیان مالیاتی و ضریب سود بالای مالیات برخی خدمات از جمله ویزا، بی‌توجهی مدیران استانی به مسأله سرویس بهداشتی با وجود تاکیدهای عزت‌الله ضرغامی ـ وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ـ، برخی اختلاف‌ها و انفکاک‌های صنفی، به رسمیت شناختن شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی و حرفه‌ای گردشگری استان‌ها، تخلف‌های بعضی مدیران استانی در تایید صلاحیت و همکاری نکردن با انجمن‌های صنفی و حرفه‌ای، ضعف خدمات حمل و نقل برای گردشگران، مانع‌تراشی برخی استان‌ها در تشکل انجمن حرفه‌ای دفاتر خدمات مسافرتی و برخی انتصاب‌های سفارشی در استان‌ها پرداختند.

انتهای پیام

نمایش بیشتر