نقش انیمیشن در توسعه خلاقیت و تخیل کودکان
متخصصان حوزه کودک معتقدند: ذهن کودکان برای یادگیری همچون یک لوح سفید است که روی آن هیچ شکل وخطی کشیده نشده است. ذهن او در سنین ابتدایی، آماده برای یادگیری هر چیزی است. دنیای بچهها یک دنیای رنگی است و با یک علاقه خاص به رنگ و حرکت توجه می کنند. به همین دلیل آنها به راحتی جذب تصاویر متحرک انیمیشنها و کارتونها میشوند. کودک به سادگی به وسیله رنگها، اشکال، حرکات، رفتارها و حتی فلسفه درون این انیمیشنهای کارتونی تأثیر میپذیرد. تصاویری که متحرک باشند، گویا و رنگی باشند، فرآیند یادگیری را برای بچهها جذابتر میکنند.
نگرانی های والدین و تاثیرات انیمیشن بر کودک شان
بسیاری از والدین نگران تاثیر انیمیشن برای کودکان خود هستند. اینکه کودکشان به جای بازی با دوستان، در دنیای انیمیشنها سیر می کند. تمام روز مشغول دیدن برنامه کودک و انیمیشنهای کارتونی است.
دنیای امروز با پیشرفت تکنولوژی و ظهور وسایل ارتباطی جدید، شکل یادگیری را متفاوت کرده است. تفریحات کودکان نسبت به دهههای قبل تفاوتهای بسیاری پیدا کرده است. عمده والدین مشغلهی کاری زیادی دارند. بنابراین ترجیح میدهند کودکشان مشغول دیدن کارتون یا انیمیشن باشد تا اینکه برای آن ها مزاحمت ایجاد کند.
البته عدهای از والدین نیز تصور دیگری دارند. آنها فکر می کنند اگر کودک مدام مشغول تماشای کارتون و انیمیشن باشد بسیار باهوش میشود. همچنین وضعیت مطلوبی برای زندگی آیندهاش پیدا میکند.
توجه به رده سنی انیمیشن ها
امروزه انیمیشن های متنوع و جذابی در فضای اینترنت وجود دارد که دسترسی و امکان دانلود آنها برای بچه ها به آسانی و سرعت وجود دارد. اما برای آنکه تماشای این انیمیشن ها و فیلم ها به جای سود برای فرزندانمان مضر نباشد، باید به گروه سنی آنها توجه کنیم و مراقب باشیم فرزند ما انیمیشن مناسب خود را ببیند. به همین خاطر ما در این مقاله ضمن معرفی انیمیشن های جذاب آنها را از نظر سنی هم به دو گروه تقسیم بندی می کنیم تا استفاده از آنها برای شما جذاب تر و مفیدتر باشد.
گروه سنی 4 تا 8 سال
در این دسته بیشتر انیمیشن های مناسب سنین پایین معرفی خواهند شد.
مجموعه سفرهای علمی و بازگشت سفرهای علمی
انمیشن سفرهای علمی محصول مشترک کانادا و آمریکا است که در ژانر ماجراجویانه و علمی، با هدف آموزش کودکان درباره مسائل ساده علمی ساخته شد. خانم فریزل و کلاس درسش با یک اتوبوس جادویی به مکان ها و زمان هایی مختلفی سفر می کنند و با دنیای عجیب و غریبی روبرو می شوند. او در رویارویی به مسائل مختلف سریعاً به آموزش علوم می پردازد و کودک ناخواسته در حین تماشای یک انیمیشن تخیلی در مورد بسیار از مسائل اطلاعات زیادی کسب می کند.
سری دوم مجموعه سفرهای علمی نیز با عنوان بازگشت سفرهای علمی در سال 2020 ساخته شد که در حال حاضر شامل این سه قسمت است: بازگشت سفرهای علمی در منطقه، بچه ها در فضا و اتصال فریز
نقش مثبت و منفی انیمیشن ها در رفتار کودکان
امروزه انیمیشن ها در قالب کارتون و بازی های رایانه ای تاثیر زیادی در روند رشد شخصیتی کودکان و نوجوانان دارد. اگر از بعد مثبت بخواهیم به تاثیر انیمیشن بپردازیم می توان به قطعیت گفت برخی از انیمیشن ها که در قالب بازی به کودکان ارایه می شود، تاثیر خوبی روی روند یادگیری آنها می گذارد.
در این دوران کودکان ویژگی هایی از جمله ذهنیت رو به رشد، کنجکاوی و توانایی یادگیری سریع به وسیله مشاهده را دارا هستند و به همین دلیل کارتون ها به طور مستقیم بر ذهن و ماهیت آنها تاثیر می گذارند. در ادامه برخی از تاثیر مثبت کارتونها به روی ذهن کودکان را به اشتراک گذاشتهایم.
1) در کاوش و مشاهده مفید است: البته شخصیت های انیمیشنی تخیلی هستند و دقیقا زندگی و عمل آنها در دنیای واقعی، حقیقی نیست اما جدا از آن، پیام و قصد پشت پرده هر شخصیت کارتونی بر اساس واقعیت های زندگی است و هیچ کس نمی تواند انکار کند که بچه ها نمی توانند از انیمیشن ها درس زیادی بگیرند. کنجکاوی و هیجان از مشاهده هر چیزی در شخصیت های کارتونی اجازه می دهد تا بچه ها به مشاهده مواردی جدید در محیط اطرافشان بپردازند. با کنجکاوی در دانستن تمام جنبه های زندگی حقیقی، کودکان می توانند دنیای واقعی را با دنیای خیالی آشنا کنند.
2) ساختن کودکانی فعال و نابغه: واقعیت این است که دیدن بر ذهن یک کودک تاثیر به سزایی دارد. بسیاری از شخصیت های کارتونی دانش آموز هستند و شخصیت شایسته ای را به عنوان الگو برای دختران و پسران دارند. اگر نقش اصلی انیمیشن آزمایشگاه دکستر را دیده باشید ممکن است بخواهید شخصیت همچون او، نابغه داشته باشید. او دانشمند است و همیشه به دنبال کشف اختراعات جدید است بنابراین اگر یک پسر کودک دوست دارد این پسر نابغه را در تلویزیون تماشا کند شاید او می خواهد همانند دکستر یک نابغه شود.
3) در حفظ سلامتی مفید است: اولین وظیفه کارتون ها این است که با انجام برخی فعالیت ها کودکان را به خنده وامی دارند که این دلیل موجهی بر این است که چرا کودکان این برنامه ها را تماشا می کنند. تحقیقات ثابت کرده است که خنده شما را سالم تر نگه می دارد زیرا این فعالیت نوعی ورزش است که گردش خون را تنظیم می کند و این خود به تنهایی یکی از بزرگترین جنبههای تماشای کارتون است.
با نگاهی به شخصیت های کارتونی در می یا بیم که اکثر آنها دارای تناسب اندام مناسب و همچنین عادات خوب غذایی هستند به طور مثال ملوان زبل که شخصیت مشهور انیمیشنی است اسفناج را به عنوان منبع سرشار از انرژی همواره مصرف می کند. جالب است بدانید که تعداد زیادی از بچه هایی که این ماده غذایی را دوست نداشته اند ذائقه خود را تغییر داده و حال ترجیح می دهند اسفناج و دیگر سبزیجات را مصرف کنند.
4)کمک به غلبه بر فشار و کاهش استرس: چه کسی تصور می کرد که شخصیت انیمیشنی ممکن است است احتمال حمله قلبی را کاهش دهد. چرا که این شخصیت ها تنش های زندگی ما را با خوشحالی و خاطرات خوب و صحنه های طنز آمیز از بین میبرند. در واقع لبخند تولید اندورفین را در بدن افزایش داده که این امر برای قلب و مغز بسیار مناسب بوده و سبب سرکوب برخی بیماریهای عصبی یا قلبی می شود. در این زندگی پر سرو صدا هر کس به دنبال منبعی برای کاهش استرس خود است که تماشای انیمیشن شاید یکی از این منابع باشد.
5) مفید در یادگیری رنگ و فعالیت های بصری: از لحاظ علمی ثابت شده است، ذهن انسان در زمانی که برای یادگیری فعالیتی از قدرت بصری استفاده می کند، به مراتب فعال تر شده و درصد یادگیری بالا می رود. از اینروی بسیاری از موسسات، سمینار و سخنرانی را به وسیله آموزش ویدیویی ارایه می دهند.
در سن کودکی، ذهن خالی است و همواره به چیزی که می بیند و میشنود واکنش نشان می دهد و از آن استقبال می کند، به همین دلیل است که مدارس هم آموزش بصری را ترجیح می دهند. نکته این است که با تماشای انیمیشن ها یک کودک می تواند موارد مختلف را در یک زمان یاد بگیرد. به طور مثال وجود رنگ های مختلف در یک انیمیشن سبب می شود تا کودک تفاوت دررنگ ها را حس کرده، رنگ اصلی چیزهایی که در اطراف خود می بیند همچون آسمان، خورشید، دریا، درخت، گل و… را درک کرده، همچنین آنها را در نقاشی خود استفاده کند.
6) در یادگیری چیزهای جدید مفید است: بچه ها معمولا دوست ندارند کتاب بخوانند، زیرا کتاب برای آنها جالب توجه نیست اما یک کودک می تواند با تماشا پیام مورد نظر را دریافت کند، برای همین است که اغلب مدرسه ها امروزه ترجیح می دهند با یک ویدیو یا انیمیشن به دانش آموزان مطلب مورد نظرشان را آموزش دهند. این روش با ترکیب سرگرمی در کنار یادگیری روش خوبی برای آموزش است.
7)تماشای انیمیشن کودک را وفادارتر می کند: در انیمیشن ها خانواده و دوستان وجود دارند که شخصیت اصلی اکثر مواقع با عزیزانش وفادار است و حقیقت را بیان می کند. پس اگر یک کودک در حال تماشای آن باشد قطعا بر روی ذهن آن تاثیر میگذارد. ثابت شده است که کودک شروع به یادگیری می کند که همیشه به والدین خود حقیقت را بگوید.
8) تماشای انیمیشن استعداد کودکان را افزایش می دهد: کارتون معمولا حرکات موزون و آواز خواندن در نمایش است و این لحظه است که کودک به طور خاص آن برنامه را جالب وجدید می بیند و در نهایت به دنبال یادگیری چیزهایی بدیع می رود.
9) تمایل کودکان به احترام به والدین و بزرگترها را افزایش می دهد: بچه ها با تماشای کارتون در می یابند که اکثر شخصیتهای محبوبشان با خانواده با احترام برخورد می کنند، این باعث می شود که یک کودک برای انجام درخواست هایش از بزرگترها با احترام برخورد کرده و همواره به برادر یا خواهر بزرگتر، پدر و مادر و بزرگترها همچون شخصیت مورد علاقهاش مودبانه رفتار کند.
10) کودک می تواند زبان و شیوه صحبت کردن را یاد بگیرد: یکی از اثرهای مثبت و موثر تماشای کارتون این است که کودک نه تنها زبان مادری بلکه زبان خارجی را نیز یاد می گیرد. بسیاری از سریال های کارتونی در زبانهای مختلف ترجمه شده اند که این امر یادگیری زبان کودک را تسهیل کرده و آن را افزایش می دهد و باعث می شود که به نحوهای صحیح صحبت کنند.