بهترین زمان مسواک زدن چه موقعی است؟
دندانپزشکان معمولا سفارش میکنند که روزی دوبار، هربار ۲دقیقه، مسواک بزنید. اما درباره اینکه بهترین زمان برای مسواک زدن چه مواقعی است، توضیح کامل نمیدهند.
پیش از صرف صبحانه
استاندارد مسواک زدن مردم، صبحها پس از صرف صبحانه و شبها پیش از خواب است. این برنامه ساده مسواک زدن تبدیل به عادت بسیاری از افراد شده است.
اما بنابه گفته بیشتر دندانپزشکان، صبحها پیش از صرف صبحانه و درست بعد از بیدار شدن از خواب، بهتر است مسواک بزنیم. شب موقع خواب، دهانمان بسته میماند و باکتریهایی که روی دندانها جمع میشوند و تولید پلاک میکنند، فرصت تکثیر و رشد زیاد پیدا میکنند. یکی از دلایلی که صبحها نفستان بدبوست، وجود همین باکتریهاست. شستن دندانها پیش از صرف صبحانه، این باکتریهای مضر را از بین میبرد.
درضمن خمیردندان، بهویژه اگر از نوع فلورایددار باشد، مینای دندانتان را پوشش داده و از دندانها در برابر اسید موجود در غذا محافظت میکند.
همچنین مسواک زدن پیش از صبحانه، مقدار بزاق دهانتان را افزایش داده و باکتریهای مضر دهان را از بین میبرد.
پس از صرف صبحانه
پس از صبحانه هم میتوانید مسواک بزنید، با این توضیح که باید حداقل ۳۰ دقیقه صبر کنید تا مینای دندانتان در خطر آسیب قرار نگیرد. معمولا پس از مصرف غذا، بهویژه مواقعیکه آب پرتقال و دیگر مرکبات، میوههای خشک و انواع شیرینی مصرف میکنید، محیط دهان اسیدی میشود و مسواک مینای دندان را خراب میکند؛ بنابراین پس از مصرف غذا باید ۳۰ دقیقه یا بنابه توصیه برخی از دندانپزشکان ۶۰ دقیقه، صبر کنید تا از اسیدیته دهانتان تا حد قابل توجهی کم شود.
شبها، قبل از خواب
شبها با مسواک زدن قبل از خواب، باقیمانده ذرات غذا و پلاکهایی که در طول روز روی دندانها جمع شدهاند، تمیز میشوند و جلوی پوسیدگی دندانها و ابتلا به بیماریهای لثوی گرفته میشود.
عوارض بیش از حد مسواک زدن
مسواک زدن بیش از حد هم مانند مسواک نزدن مضر است و به لثهها و مینای دندانها صدمه میزند. وقتی بیش از حد نیاز مسواک بزنید، موجب فرسایش و نازکی مینای دندان و عقبرفتگی لثهها میشوید. لثههای بیمار باعث تخریب ریشه دندانها و افزایش مقدار حساسیت آنها میشود و بهمرور زمان ساختار دندانها از بین رفته، شل شده و میافتند؛ بنابراین در استفاده از مسواک زیادهروی نکنید و در ضمن دندانهایتان را با ملایمت مسواک بزنید.