مسجد امام اصفهان مساجد ایران

مسجد امام اصفهان نگینی فیروزه ای در قلب میدان نقش جهان بیش از چهار قرن است که هنر و ایمان را به هم پیوند زده. این بنای باشکوه که با نام های مسجد شاه و مسجد جامع عباسی نیز شناخته می شود نه تنها یک مکان عبادی بلکه شاهدی زنده بر اوج معماری و هنر دوره صفوی است. اگر به دنبال غرق شدن در تاریخ معماری و هنر اصیل ایرانی هستید مسجد امام اصفهان مقصدی است که نباید آن را از دست بدهید. این مسجد با کاشی کاری های خیره کننده گنبدهای باشکوه و معماری بی نظیرش شما را به سفری در دل تاریخ خواهد برد.

اصفهان |گردشگری |مسجد

معرفی مسجد امام اصفهان

مسجد امام اصفهان یکی از شاخص ترین و زیباترین مساجد تاریخی ایران در ضلع جنوبی میدان نقش جهان خودنمایی می کند. این مسجد که در دوران صفویه و به دستور شاه عباس اول بنا شده نه تنها یک مکان مذهبی بلکه یک اثر هنری بی نظیر است. معماری منحصربه فرد کاشی کاری های چشم نواز و گنبدهای باشکوه مسجد امام را به یکی از جاذبه های گردشگری اصلی اصفهان تبدیل کرده است. این مسجد با نام های مسجد جامع عباسی و مسجد سلطانی نیز شناخته می شود.

تاریخچه مسجد امام اصفهان

ایده ساخت مسجد امام در سال 1020 هجری قمری در بیست و چهارمین سال سلطنت شاه عباس اول شکل گرفت. هدف از ساخت این مسجد تکمیل و زیباسازی میدان نقش جهان بود. با این حال ساخت این بنای عظیم سال ها به طول انجامید و تزئینات و الحاقات آن در دوره جانشینان شاه عباس نیز ادامه یافت. مسجد امام در سال 1025 هجری قمری در حالی که هنوز مشغول پی ریزی قسمت های دیگر مسجد بودند سردر نفیس کاشی کاری معرق آن به اتمام رسید.

سازندگان

مسجد امام حاصل تلاش هنرمندان و معماران برجسته دوره صفوی است. استاد علی اکبر اصفهانی به عنوان معمار و مهندس اصلی مسجد نقش مهمی در طراحی و ساخت این بنا ایفا کرد. همچنین محب علی بیک الله به عنوان ناظر ساختمان بر روند ساخت و اجرای طرح نظارت داشت. خوشنویسان مشهوری مانند علیرضا عباسی عبدالباقی تبریزی محمدرضا امامی و محمدصالح امامی نیز با خطاطی کتیبه های زیبا به شکوه و جلال مسجد افزودند.

مشخصات بنای مسجد امام

مسجد امام با مساحتی بالغ بر 47240 متر مربع یکی از بزرگ ترین و باشکوه ترین مساجد ایران است. این مسجد دارای چهار ایوان دو شبستان بزرگ یک گنبد اصلی و دو مدرسه (ناصری و سلیمانیه) است. ارتفاع گنبد اصلی مسجد 52 متر و ارتفاع مناره های آن 48 متر است. در ساخت این بنا از مصالحی همچون سنگ مرمر کاشی آجر و چوب استفاده شده است.

معماری مسجد امام اصفهان

معماری مسجد امام نمونه ای برجسته از هنر معماری دوره صفوی است. این مسجد با استفاده از عناصر معماری اسلامی و ایرانی ترکیبی بی نظیر از زیبایی و کارایی را به نمایش می گذارد. طراحی متقارن استفاده از خطوط منحنی و قوس ها و تزیینات غنی از ویژگی های بارز معماری این مسجد هستند.

سبک معماری

سبک معماری مسجد امام به شیوه اصفهانی مشهور است. این سبک که در دوره صفویه به اوج خود رسید با استفاده از کاشی کاری های رنگارنگ گنبدهای بلند و مناره های باریک جلوه ای خاص به بناها می بخشد. در این سبک توجه ویژه ای به تقارن و تناسبات بصری می شود.

تزیینات

تزیینات مسجد امام شامل کاشی کاری گچ بری حجاری و خطاطی است. کاشی کاری های این مسجد که با استفاده از طرح ها و رنگ های متنوع انجام شده یکی از زیباترین نمونه های هنر کاشی کاری در ایران است. گچ بری ها و حجاری های مسجد نیز با ظرافت و دقت فراوان انجام شده اند. کتیبه های مسجد که با خطوط زیبای نستعلیق و ثلث نوشته شده اند حاوی آیات قرآن احادیث و اشعار مذهبی هستند.

بخش های مختلف مسجد امام اصفهان

مسجد امام از بخش های مختلفی تشکیل شده است که هر کدام از آن ها دارای ویژگی ها و زیبایی های خاص خود هستند.

صحن اصلی

صحن اصلی مسجد فضایی بزرگ و باز است که در مرکز مسجد قرار دارد. این صحن با چهار ایوان بزرگ و حوضی در وسط فضایی آرامش بخش و دل انگیز را ایجاد کرده است. صحن اصلی مسجد محل برگزاری نمازهای جماعت و مراسم مذهبی است.

ایوان درویش

این ایوان در ضلع شمالی صحن اصلی قرار دارد و به دلیل قرار گرفتن در نزدیکی حجره های طلاب به این نام مشهور شده است. ایوان درویش با تزیینات کاشی کاری و گچ بری زیبا یکی از دیدنی ترین بخش های مسجد است.

گنبد خاکی یا تاج الملک

گنبد خاکی که به نام تاج الملک نیز شناخته می شود یکی از گنبدهای کوچک مسجد است که در ضلع شرقی صحن اصلی قرار دارد. این گنبد با تزیینات آجری و کاشی کاری های ظریف جلوه ای خاص به این بخش از مسجد بخشیده است.

ایوان صاحب

ایوان صاحب در ضلع غربی صحن اصلی قرار دارد و به دلیل قرار گرفتن در نزدیکی مدرسه سلیمانیه به این نام مشهور شده است. این ایوان با تزیینات کاشی کاری و گچ بری زیبا یکی از دیدنی ترین بخش های مسجد است.

ایوان استاد

ایوان استاد در ضلع جنوبی صحن اصلی قرار دارد و به دلیل قرار گرفتن در نزدیکی محراب مسجد به این نام مشهور شده است. این ایوان با تزیینات کاشی کاری و گچ بری زیبا یکی از دیدنی ترین بخش های مسجد است.

محراب اولجایتو

محراب اولجایتو یکی از قدیمی ترین و زیباترین محراب های مسجد است که در شبستان غربی قرار دارد. این محراب با تزیینات گچ بری و کاشی کاری های نفیس یک اثر هنری بی نظیر است.

بیت الشتاء عماد یا شبستان زمستانی

بیت الشتاء که به شبستان زمستانی نیز مشهور است فضایی سرپوشیده در ضلع شرقی مسجد است که در فصل زمستان برای برگزاری نماز و مراسم مذهبی استفاده می شود. این شبستان با استفاده از سیستم گرمایشی خاصی در فصل زمستان گرم و مطبوع است.

درِ مجلسی

درِ مجلسی یکی از درهای ورودی مسجد است که در ضلع غربی قرار دارد. این در با تزیینات چوبی و فلزی زیبا جلوه ای خاص به این بخش از مسجد بخشیده است.

گاوچاه

گاوچاه یک سیستم آبرسانی قدیمی است که در زیر مسجد قرار دارد. این سیستم با استفاده از نیروی گاو آب را از چاه به سطح زمین می رساند و برای مصارف مختلف در مسجد استفاده می شود.

سنگاب ها

مسجد امام دارای هفت سنگاب است که هر کدام از آن ها دارای ویژگی های خاص خود هستند. این سنگاب ها که از جنس سنگ یشم سنگ مرمر و سنگ آهک ساخته شده اند برای وضو گرفتن و آشامیدن آب استفاده می شوند. سنگاب ها با تزیینات حجاری و کتیبه های زیبا جلوه ای خاص به این بخش از مسجد بخشیده اند.

وقایع تاریخی مسجد امام اصفهان

مسجد امام در طول تاریخ شاهد وقایع مهمی بوده است. در دوره مشروطه این مسجد به یکی از مراکز تجمع و فعالیت مشروطه خواهان تبدیل شد. همچنین در دوران پهلوی مسجد امام به عنوان یک مکان مذهبی و فرهنگی نقش مهمی در حفظ و ترویج ارزش های اسلامی ایفا کرد.

ساعات بازدید و بلیط مسجد امام

مسجد امام همه روزه به جز روزهای جمعه ایام سوگواری و روزهای اعتکاف برای بازدید عموم باز است. ساعات بازدید از مسجد در نیمه اول سال از ساعت 9 تا 12 و 14 تا 17 و در نیمه دوم سال از 9 تا 13 و از 13 تا 16 است. بهای بلیط برای گردشگران داخلی و خارجی متفاوت است.

مسجد امام اصفهان مسجدی با ویژگی منحصر به فرد

مسجد امام اصفهان با معماری بی نظیر تزیینات چشم نواز و تاریخ غنی یکی از منحصربه فردترین مساجد جهان است. این مسجد نه تنها یک مکان عبادی بلکه یک اثر هنری بی بدیل است که هر ساله گردشگران بسیاری را به خود جذب می کند. بازدید از این مسجد تجربه ای فراموش نشدنی برای هر گردشگری خواهد بود.

مسجد امام کجاست؟

مسجد امام در ضلع جنوبی میدان نقش جهان اصفهان واقع شده است.

قدمت مسجد امام به چه دوره ای بازمی گردد؟

ساخت مسجد امام در دوره صفویه و به دستور شاه عباس اول آغاز شد.

نام های دیگر مسجد امام چیست؟

مسجد امام با نام های مسجد جامع عباسی و مسجد سلطانی نیز شناخته می شود.

ساعات بازدید مسجد امام کدامند؟

ساعات بازدید در نیمه اول سال 9 تا 12 و 14 تا 17 و در نیمه دوم سال 9 تا 13 و 13 تا 16 است.

چرا بازدید از مسجد جامع عباسی اصفهان پیشنهاد می شود؟

این مسجد یک شاهکار معماری با کاشی کاری های بی نظیر و گنبدهای باشکوه است.

بهترین فصل برای بازدید از مسجد جامع عباسی اصفهان کدام است؟

بهترین فصل برای بازدید بهار و پاییز است که هوا معتدل و مطبوع است.

جاهای دیدنی دیگری که می توان از آنها بازدید کرد؟

میدان نقش جهان کاخ عالی قاپو مسجد شیخ لطف الله و بازار قیصریه از دیگر جاهای دیدنی نزدیک هستند.

چه رستوران هایی در نزدیکی مسجد جامع عباسی اصفهان وجود دارند؟

رستوران نقش جهان و رستوران هتل عباسی از جمله رستوران های نزدیک هستند.

چه هتل هایی در نزدیکی مسجد جامع عباسی اصفهان قرار دارند؟

هتل عباسی و هتل شیخ بهایی از جمله هتل های نزدیک به مسجد هستند.

نمایش بیشتر