آیا رشته کامپیوتر سخت است؟

امروزه با توجه به گرایش بسیار زیاد دانش‌آموزان و دانشجویان به رشته و همچنین گرایش‌های متنوع رشته‌ کامپیوتر در مقطع کارشناسی و یا ارشد لازم است شرایط این رشته از ابعاد مختلف سنجیده شود. یکی از مهم‌ترین شرایط درجه‌ سختی این رشته می‌باشد. چرا‌‌که گاها این عامل باعث شده که دانشجویانی با استعدادهای بالا و متوسط نیز از ورود به این رشته امتناع کنند.

آشنایی |آموزش |رایانه

در این مقاله سعی بر این است تا با بررسی ابعاد مختلف این قضیه بتوانیم برای شما بهترین راهنما باشیم، پس از خواندن این مقاله پاسخ این پرسش پر تکرار که آیا رشته کامپیوتر سخت هست یا خیر را خواهید یافت.

در صورتیکه به این مقاله علاقه‌مند هستید، ممکن است دوره آموزش icdl دراصفهان نیز برای شما جذاب باشد.

سختی در یک رشته‌ تحصیلی‌ دانشگاهی به چه معناست؟

وقتی صحبت از سختی یک رشته در دانشگاه می‌شود اولین موردی که به ذهن افراد می‌رسد سخت‌گیری‌های اساتید و یا سخت بودن خود دروس آن رشته می‌باشد. هر چند که این عوامل قطعا بر روی سختی و آسانی یک رشته تأثیرگذار است اما از این نکته نباید غافل شد که میزان سختی یک درس به صورت کلی به عوامل دیگری مثل موارد زیر نیز وابسته است.

  • عدم تدریس مناسب استاد
  • عدم بهره‌گیری از منابع خوب
  • حجم بالای مطالب
  • عدم اختصاص وقت کافی از طرف دانشجو
  • عدم علاقه به درس مذکور
  • پیش‌زمینه ذهنی غلط نسبت به آن درس
  • دست‌کم گرفتن درس در ابتدای شروع آموزش

عدم بهره گیری از منابع خوب

متأسفانه در عصر کنونی تعداد زیادی افراد غیرمتخصص به بحث آموزش، تألیف و ترجمه کتاب به خصوص در حوزه کتب دانشگاهی وارد شده‌اند. در نتیجه دانشجویان با وجود تعداد زیاد منابع برای برخی درس‌ها گاها یک منبع مناسب جهت استفاده پیدا نمی‌کنند. که این خود باعث می‌شود تعدادی از دانشجویان به واسطه نداشتن منابع خوب برای آموزش و یادگیری درس دچار عقب‌ماندگی های تحصیلی شوند و درس مذکور را به عنوان درسی سخت و آن رشته را به عنوان رشته سخت تلقی کنند. شما می توانید برای یادگیری کامپیوتر به بهترین کلاس کامپیوتر در اصفهان مراجعه کنید.

حجم بالای مطالب / عدم اختصاص وقت کافی از طرف دانشجو

گاها در بعضی از دروس به دلیل حجم بالای آن‌ها و نیاز به اختصاص زمان بیشتر از طرف دانشجویان باعث شده تا به نادرستی آن درس را جز دروس سخت طبقه بندی کنیم در صورتی که با مدیریت درست زمان اختصاص یافته به هر درس می‌توان آن درس را به بهترین نحو ممکن فرا گرفت. مثالی از این نمونه ،  می باشد که با وجود حجم بالای مطالب در این درس در صورت اختصاص “زمان کافی”، “بهره بردن از منابع خوب” و همچنین “استفاده از درس اساتیدی با تجربه و مسلط به تدریس” به بهترین شکل از این درس نتیجه گرفت. با تهیه دوره آموزش رایگان هفت مهارت ICDL شاید کارتان راحت تر شود.

عدم علاقه به درس مذکور

در بررسی این مورد یک نکته بسیار حائز اهمیت است. در صورتی که عدم‌ علاقه فرد به یک درس خاص حقیقی باشد می‌تواند باعث سختی درس نیز بشود، اما در اکثریت موارد این عدم علاقه به خاطر سایر عوامل به وجود آمده است.

به‌عنوان مثال زمانی که یک دانشجو نتواند به علت شرایط مختلفی از ابتدای تدریس یک مدرس خودش را با کلاس او هماهنگ کند، به مرور زمان با انباشته شدن مطالب آن درس و عقب‌افتادن دانشجو و همچنین عدم کسب نمرات مد نظر در طول ترم باعث می‌شود که فرد خود را در مواجهه با یک درس سخت ببیند و همچنین علاقه خود را به آن درس از دست بدهد و به مرور زمان با تکرار این چرخه یک سیکل معیوب ایجاد شده و در عین‌حالی که فرد علاقه خود را از دست داده، نتایج خوبی نیز کسب نکرده است. این اتفاق برای درسی مانند  به دفعات برای دانشجویان مختلف رخ می دهد چرا که لازمه عملکرد خوب در این درس فارغ از عواملی چون استفاده از منابع خوب، “کیفیت بالای مدرس” و” زمان‌کافی“، همراهی فرد با کلاس و استاد می‌باشد چرا که در صورت عدم همراهی در ابتدای درس عقب‌افتادگی‌ها موجب شده تا از درک ادامه مطالب هم جا بماند و علاقه فرد به کلی از این درس جذاب برگردد.

یادتان باشد در اکثر قریب به اتفاق موارد، شما بعد از فهمیدن و تلاش در یک درس می‌توانید به آن علاقه مند شوید، ریشه بسیاری از سخت انگاری‌ها و علاقته نداشتن‌ها به عدم کسب نتیجه مطلوب بر می‌گردد که قابل رفع می‌باشد.

پیش زمینه ذهنی غلط نسبت به آن درس

این نکته بسیار حائز اهمیت است که دانشجویان و دانش‌آموزان اطلاعات خود را در رابطه با یک درس و یا یک رشته از افراد مطمئنی کسب کنند. شما می‌توانید جهت استفاده از با رزرو مشاوره تک جلسه‌ای و یا جهت استفاده از نظر کسانی که این مسیر را جلوتر از شما تجربه کرده‌اند از نظر دانشجویان با رتبه برتر از طریق مشاهده  استفاده نمایید.

دست‌کم گرفتن درس در ابتدای ترم

مانند مورد قبل هر دانشجو و یا دانش آموز نیازمند این است که تا قبل از مواجهه با درس یا به صورت کلی رشته مورد نظر فرد از مشورت با افراد آگاه و دلسوز استفاده نماید، چرا که باعث می‌شود مواجهه فرد با مسئله پیش‌رویش از روی آگاهی و با آمادگی کامل باشد. این امر هرچند که توسط دانشجویان و یا دانش‌آموزان کوچک شمرده می‌شود اما در روند‌ تحصیلی افراد بسیار تأثیرگذار است. مشاوره با اساتید برتر و یا استفاده از مصاحبه رتبه‌های برتر کنکور ارشد کامپیوتر می‌تواند یاری‌گر شما در این مسیر باشد.

آیا رشته‌ کامپیوتر سخت است؟

سخت بودن یک رشته می‌تواند ناشی از سخت بودن دروس تحصیلی یک رشته باشد و زمانی که چند درس از یک رشته‌ تحصیلی اصطلاحا “سخت” باشد در دید دانش‌آموزان و دانشجویان آن رشته نیز سخت می‌شود. حال با توجه به توضیحات ارائه شده در بالا اگر فرد بتواند با به‌کارگیری قدرت تفکر، اراده و تلاش خود دروس یک رشته‌ تحصیلی را مدیریت کند، مطمئنا دیگر به آن رشته‌تحصیلی واژه سخت را اطلاق نمی‌کند. هر چند در عصر کنونی با توجه به توسعه روزافزون تکنولوژی و به تبع آن علوم مرتبط با کامپیوتر می‌توان گفت رشته‌ کامپیوتر از جمله رشته‌های دانشگاهی هست که منابع آن در طول زمان در حال بروزرسانی است که این امر، خود می‌تواند یکی از جذاب‌ترین مسائل در رابطه با این رشته باشد.

مقایسه سختی رشته‌ کامپیوتر با دیگر رشته ها

در بحث بررسی سختی یک رشته، خوب است به این نکته نیز توجه کنیم که خیلی از رشته‌ها را با توجه به شرایط‌شان، شاید بتوان از جنبه‌های مختلف جز رشته‌های سخت دسته‌ بندی کرد.

به عنوان مثال رشته پزشکی را بابت حجم بسیار زیاد مطالبی که دانشجویان باید به خاطر بسپارند؛ بعضی از رشته‌های علوم پایه بابت خشک بودن آن‌ها و نداشتن تجسم‌های عینی، بعضی دیگر از رشته های مهندسی مانند مهندسی برق بابت حجم زیاد ریاضیات سنگین استفاده شده در این رشته و همچنین عدم تطابق عینی دانش‌های تئوری و عملی در آن، در مقابل رشته‌ای مانند کامپیوتر با به کارگیری مسائل تئوری در کنار پیاده سازی‌های عملی یک رشته جذاب از این حیث محسوب می‌شود، همچنین رشته‌ کامپیوتر با وجود داشتن درس‌های تئوری و همچنین سروکار داشتن با ریاضیاتی مانند معادلات دیفرانسیل، آمار، جبر و احتمال و… توانسته است یک توازن مطلوب میان هر کدام از این دروس و فضای رشته برقرار کند به طوری که شما نه از ریاضیات این رشته خسته می‌شوید و نه از فضای تئوری آن احساس کلافگی می‌کنید بلکه با فراگیری کاربرد هر کدام از آن‌ها می‌توانید بیش‌ترین لذت را در استفاده از آن‌ها تجربه کنید.

چالش ها و سختی‌ های کار در رشته‌ کامپیوتر

رقابت زیاد

اولین  چالشی که شما در مشاغل مرتبط با کامپیوتر درگیر آن هستید رقابت بسیار زیاد در بین جویندگان کار در این رشته می‌باشد. درواقع حتی بعد ازمشغول شدن در شغل مورد نظر نیز با این چالش مواجه هستید که با توجه به پیشرفت سریع این رشته عده‌ای حتی با تجربه بسیار کمتر از شما می‌توانند وارد شوند و تجربیات شما را به چالش بکشند و به نوعی با شما (حتی با وجود سابقه کار بالا) به دلیل از کاربرد افتادن مهارت‌تان، مشابه آن فرد تازه‌ وارد برخورد گردد.

مزایای رشته کامپیوتر

در ادامه مزایای رشته کامپیوتر را مورد بررسی قرار می‌دهیم. البته رشته کامپیوتر مزایای بسیاری دارد که نمی‌توان به همه آنها اشاره کرد ولی در این مقاله سعی می‌کنیم که مزایای مهم رشته کامپیوتر را معرفی کنیم.

پیشرفته بودن

حوزه علوم کامپیوتر و فناوری‌ها و صنایع وابسته به آن در دامنه علوم و فناوری‌های پیشرفته قرار دارند و البته روزبه‌روز هم به پیچیدگی آنها افزوده می‌شود. بنابراین از طرفی امکان رشد برای فارغ‌التحصیلان رشته کامپیوتر فراهم است و از طرف دیگر درآمد خوبی خواهند داشت.

محیط کار مناسب

برنامه کاری منعطف

خلاقیت محوری

ازآنجاکه رشته کامپیوتر، فناوری اطلاعات (آی‌تی یا IT) و در نگاه کلی‌تر علوم کامپیوتر حوزه‌های رو به پیشرفتی هستند و هر روز گسترده می‌شوند، اغلب لازم است متخصصان این حوزه برای رفع نیازها و حل مسائل و چالش‌های پیش رو، دست به خلاقیت بزنند و از این بابت همیشه دست‌شان باز است. مسلماً چنین ویژگی منجر به توسعه شخصیت و مهارت‌های شاغلین حوزه علوم کامپیوتر خواهد شد.

وقتی در زمینه کامپیوتر مشغول به کار هستید، ممکن است چندین عملیات تست و فرایندهای مختلف را به‌طور همزمان انجام دهید. این امر به شما اجازه می‌دهد کارهای بیشتری را با صرف زمان کمتری به انجام برسانید و نهایتاً امور حرفه‌ای روزانه‌تان را بهتر سر ‌و ‌سامان دهید.

امکان بهبود شخصی و سازمانی

امنیت شغلی

بنا به آمار و ارقام مختلف (مثلاً آمار اداره کار ایالات متحده) می‌توان دید که نرخ بیکاری در رشته کامپیوتر و علوم وابسته آن پایین است و از طرفی پیش‌بینی می‌شود موقعیت‌های شغلی رشته کامپیوتر از سال 2020 تا 2030، شاهد رشد 22 درصدی باشند. البته پتانسیل به‌وجود آمدن تخصص‌های جدید و حوزه‌های تازه را هم نباید فراموش کرد، چراکه رشته کامپیوتر هر روز گسترده‌تر و پرکاربردتر می‌شود. شایان ذکر است ورود به بازار کار هر رشته‌ای، الزامات، پیش‌نیازها و شرایطی دارد که البته مقاله  را به‌طور ویژه به همین موضوع در زمینة رشته کامپیوتر اختصاص داده‌ایم.

شغل های رشته کامپیوتر برای خانم ها

شاید برای بسیاری از بانوان این پرسش وجود داشته باشد که شانس‌شان برای ورود به بازار کار رشته کامپیوتر و البته امنیت شغلی این رشته برای آنها هم به انداره آقایان هست یا خیر. اگر بخواهیم مختصراً در این مورد صحبت کنیم، باید بگوییم بله؛ اما جزئیات بیشتر این موضوع را در صفحه  برایتان گردآوری کرده‌ایم.

برنامه های تحصیلی متنوع

شرایط متنوع تحصیل در مقاطع مختلف رشته کامپیوتر و حتی اخذ مدارک تخصص‌محور، خود از مزایای مهم رشته کامپیوتر به‌شمار می‌رود. بسیاری از فعالان و متخصصان حوزة کامپیوتر صرفاً با شرکت در دوره‌های فشرده و بوت‌کمپ‌ها وارد فضای کاری این رشته می‌شوند. بنابراین از این جنبه هم این رشته دست‌تان را تا حدود زیادی باز می‌گذارد.

رشته کامپیوتر، پلی برای مهاجرت

رشته کامپیوتر با توجه به گستردگی و کاربرد فراوانی که دارد، در همه دنیا پرطرفدار است و البته متخصصان این حوزه نسبت به موقعیت‌های شغلی مورد نیاز کم‌تعدادند. بنابراین تعجبی ندارد که رشته کامپیوتر برای مهاجرت تحصیلی و کاری هم شرایط مناسبی پیش روی دانشجویان و متخصصان قرار می‌دهد. اطلاعات جامع‌تری در راستای همین موضوع در مقاله  برای شما گرد آورده‌ایم.

درآمد خوب

مسلماً یکی از مؤلفه‌های بسیار مهم افراد برای انتخاب رشته تحصیلی و تخصص شغلی، درآمد است. از این بابت می‌توان گفت رشته کامپیوتر جزو پولسازترین رشته‌ها در ایران و همچنین در دنیاست. البته درآمد فارغ‌التحصیلان رشته کامپیوتر و متخصصان این حوزه بسته به میزان تحصیلات، تجربه، تخصص، شرکتی که در آن فعالیت می‌کنند و… متفاوت است؛ اما به‌طور کلی درآمد این رشته از بسیاری از رشته‌ها بیشتر است و برای بسیاری، این موضوع به‌تنهایی انگیزه کافی برای حرکت به‌سوی این رشته را فراهم می‌آورد. البته پیشنهاد می‌کنیم مقاله  را نیز در همین باب مطالعه فرمایید.

آینده روشن

همانطور که پیش از این هم گفتیم، رشته کامپیوتر چه به لحاظ تحصیلی و چه به لحاظ کاری، آینده روشنی پیش رو دارد. اگر می‌خواهید شمایل بهتری از آینده رشتة کامپیوتر دستگیرتان شود، شما را به مطالعه مقاله  دعوت می‌کنیم.

معایب رشته کامپیوتر

در ادامه معایب رشته کامپیوتر را بررسی کرده‌ایم. در حال حاضر رشته کامپیوتر اگر نگوییم بهترین ولی قطعا یکی از بهترین و انتخاب اول بسیاری از افراد در ایران و خارج از کشور است، بنابراین حتما مزایای رشته کامپیوتر به معایب آن ارجحیت دارد، البته نمی‌توان گفت که رشته کامپیوتر عاری از هر عیبی است، رشته کامپیوتر دارای معایب کمی است که در زیر به آنها اشاره می‌کنیم.

ساعت کاری زیاد

بسیاری از مشاغل مربوط به رشته کامپیوتر که البته به برنامه‌نویسی و کدنویسی وابستگی دارند، نیازمند پیوستگی و انجام کار طولانی‌مدت هستند که خود می‌تواند بر سلامتی شما تأثیر عکس داشته باشد. البته ساعت کاری در هر شغلی بستگی به این دارد که آن شخص در جایی استخدام است یا بصورت شخصی کار می‌کند، افرادی که در شرکت‌ها و ارگان‌ها استخدام هستند معمولا ساعت کاری ثابتی دارند و بعنوان مثال از 8 صبح تا 2 بعد از ظهر کار می‌کنند. ساعت کاری افرادی که بصورت شخصی کار می‌کنند منعطف است و بستگی به خود شخص دارد. مسلما هر چه بیشتر کار کنید پول بیشتری در می‌آورید و بنابراین می‌توان گفت که ساعت کاری زیاد از معایب رشته کامپیوتر محسوب نمی‌شود و در هر کار و رشته‌ای شخص می‌تواند زمان زیاد یا زمان کمی بگذارد.

مشکلات سلامتی

امکان کلاهبرداری و جرائم مجازی

فناوری و علم کامپیوتر در صورتی مفید است که در راستای اهداف خوب به‌کار گرفته شود. هرچند برخی افراد سودجو از آن برای خالی‌کردن حساب بانکی دیگران یا خدشه وارد کردن به اطلاعات شخصی‌شان استفاده می‌کنند که می‌تواند زندگی دیگران را تحت‌الشعاع قرار دهد.

وابستگی بیش‌از‌حد به فناوری

کامپیوتر و فناوری موجب می‌شود کارها دقیق و سریع انجام شوند؛ از طرفی همین موضوع وابستگی ما را روزبه‌روز به فناوری و کامپیوتر بیشتر می‌کند و سبک زندگی‌مان را به شکلی تغییر می‌دهد که لزوماً و در همه موارد به نفع‌مان نیست.

افزایش زباله ها و آلودگی محیط زیست

وقتی عمر کامپیوترها به پایان می‌رسد و دیگر نمی‌توانیم از آنها استفاده کنیم، آنها را دور می‌ریزند و این امر خود تولید زباله را افزایش می‌دهد و برای زیست‌بوم خطر دارد. البته نباید فراموش کنیم که در مرحله ساخت و تولید کامپیوترها نیز آلاینده‌هایی ایجاد می‌شود که برای محیط زیست خطر دارد. در حال حاضر دنیا با بحران نیمه‌رساناها (Semi-conductor) مواجه است که از طرفی منابع محدودی دارند و از سوی دیگر موجب آلودگی محیطی و گرمایش زمین می‌شوند.

انتشار اطلاعات نادرست

هرچند در سده بیست‌ و ‌یکم یا همان عصر ارتباطات به لطف وجود اینترنت، شبکه‌های گسترده کامپیوتری و وجود بحث چرخش آزاد اطلاعات، سطح آگاهی افراد بالاتر رفته است و تعداد زیادی به اطلاعات روز دنیا دسترسی دارند، اما از طرف دیگر برخی افراد از همین بستر سوء استفاده می‌کنند و با نشر اطلاعات نادرست، در پی اهداف مختلف هستند.

هزینه زیاد

تولید نرم‌افزارها، برنامه‌ها و الگوریتم‌ها هزینه‌بر است. خرید کامپیوتر و تجهیزات لازم و نگهداری آنها گاهاً حتی برای سازمان‌های بزرگ به‌لحاظ مالی دغدغه ایجاد می‌کند.

کلیاتی از رشته کامپیوتر

رشته کامپیوتر از رشته‌های نسبتاً جدیدی است که البته با توجه به پیشرفت روزافزون کامپیوترها، هر روز گسترده‌تر و به‌روزتر می‌شود. در حال حاضر دانشجویان می‌توانند در مقاطع مختلف تحصیلی در رشته‌های مهندسی کامپیوتر، علوم کامپیوتر و فناوری اطلاعات (IT) به تحصیل بپردازند. در صفحه  اطلاعات جامعی نسبت به این موضوع برایتان فراهم کرده‌ایم.

مشاوره تحصیلی بهترین فرد برای انتخاب رشته کنکور ریاضی ۱۴۰۲

یکی از بهترین افراد برای قبولی در رشته مهندسی کامپیوتر و سایر رشته‌‌های تاپ ریاضی، مشاوره انتخاب رشته ریاضی است. داوطلبان کنکور بعد از اعلام نتایج اولیه کنکور توسط سازمان سنجش و مشخص شدن تراز و رتبه قبولی‌شان، باید تا مهلت انتخاب رشته، از تمام قوانین و ضوابط دفترچه انتخاب رشته کنکور آگاه شده و باتوجه به علائق خود، سهمیه‌بندی‌ها، بررسی تراز و رتبه‌های مشابه نفرات قبلی کنکور در رشته‌های موردنظرشان، یک انتخاب رشته موفق داشته باشند.

در این زمینه بهترین فرد، مشاوره انتخاب رشته ریاضی است که می‌تواند کمک شایانی به داوطلبان کنکور سراسری کند. زیرا او با تجربه سا‌ل‌های مشاوره در زمینه کنکور و با داشتن اطلاعاتی کامل در زمینه قوانین و ضوابط سازمان سنجش برای انتخاب رشته، می‌تواند فرد مناسبی در این روزهای حساس و نزدیک به انتخاب رشته کنکور سراسری ۱۴۰۲ باشد.

شما می‌توانید با کلیک روی لینک زیر، به بخش مشاوره انتخاب رشته مراجعه کرده و شانس خود را برای یک انتخاب رشته موفق امتحان کنید.

معرفی رشته مهندسی کامپیوتر از زبان دانشجویان

مهندسی کامپیوتر از همان رشته‌های سخت و خشک دانشگاهی است که از ترم‌های اول شما را از ادامه دادن پشیمان می‌کند! نه این جمله یک تعریف درست، از رشته مهندسی کامپیوتر نیست. اتفاقاً در زمان ، داوطلبانی رشته مهندسی کامپیوتر را برای ادامه تحصیل در دانشگاه انتخاب کرده که به شدت با فضای کامپیوتر، محیط دیجیتال و برنامه‌نویسی علاقه‌مند هستند. از درس‌های تئوری و عملی این رشته آگاه بوده و با همه سختی و پیچیدگی آن، به خوبی دوره تحصیل را خود پاس می‌کنند.

البته باید بگوییم جذابیت رشته کامپیوتر نه در دوره کارشناسی، که بیشتر در دوره کارشناسی ارشد مشخص می‌شود. زیرا در دوره کارشناسی ارشد، می‌توان تمام دروس نظری و آموزش‌هایی که دیده را به صورت عملی کار کرد. اما اگر بخواهیم وارد جزییات رشته کامپیوتر شویم، باید به چه مطالبی بپردازیم؟

در ادامه نیز مطالب زیر را خواهیم خواند:

  • مهندسی کامپیوتر فناوری اطلاعات چه تفاوتی با مهندسی کامپیوتر دارد؟
  • زیر شاخه‌های رشته کامپیوتر چه چیزهایی هستند؟
  • گرایش‌های رشته کامپیوتر در مقطع کاردانی کدام‌ها هستند؟
  • رشته کامپیوتر کاردانش به چه صورت است؟

رشته مهندسی کامپیوتر چند ترم است؟

در بخش معرفی رشته مهندسی کامپیوتر، این رشته همانند سایر رشته‌های فنی و مهندسی، در مدت ۴ سال به دانشجویان ارائه می‌شود. البته برای گذراندن رشته مهندسی کامپیوتر، دانشجویان حداکثر باید تا ۶ سال موفق به پاس کردن تمام واحد‌های درسی خود شوند. در مقطع کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر، ۱۴۰ واحد درسی وجود داشته که شامل موارد زیر است:

  • دروس عمومی و دروس پایه؛
  • دروس اصلی؛
  • دروس تخصصی؛
  • دروس اختیاری و دروس تخصصی اختیاری؛

مقطع کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر شامل ۲۲ واحد دروس عمومی، ۱۹ واحد دروس پایه، ۶۷ واحد دروس تخصصی و ۲۹ واحد دروس اختیاری است. هر دانشجو در هر نیم‌سال تحصیلی می‌تواند حداقل ۱۲ و حداکثر ۲۰ واحد درسی را انتخاب کند.

در مقطع کارشناسی، از سال ۱۳۹۵، دانشجویان این رشته دروس مشترکی داشته و گرایش‌بندی دیگر نیست. اگر فارغ‌التحصیلان علاقمند به ادامه تحصیل در این رشته در مقطع کارشناسی ارشد باشند، می‌توانند یکی از گرایش‌های زیر را در مدت زمانی دو ساله و با ۳۲ واحد درسی، پاس کنند. گرایش‌های رشته مهندسی کامپیوتر در مقطع ارشد به شرح زیر است:

  • مهندسی کامپیوتر با گرایش معماری سیستم‌های کامپیوتری
  • مهندسی کامپیوتر با گرایش مهندسی نرم‌افزار
  • مهندسی کامپیوتر با گرایش شبکه‌های کامپیوتری
  • مهندسی کامپیوتر با گرایش هوش مصنوعی و رباتیکز
  • مهندسی کامپیوتر با گرایش رایانش امن

گرایش‌های رشته مهندسی کامپیوتر در مقطع دکتری نیز شامل گرایش‌های زیر است که دانشجویان مقطع دکتری باید یکی از این گرایش‌ها را در مدت ۲ الی ۳ سال با ۳۶ واحد درسی، پاس کنند.

  • مهندسی کامپیوتر با گرایش نرم‌افزار
  • مهندسی کامپیوتر با گرایش معماری کامپیوتر
  • مهندسی کامپیوتر با گرایش هوش مصنوعی
  • مهندسی کامپیوتر با گرایش الگوریتم‌ها و محاسبات
  • مهندسی کامپیوتر با گرایش شبکه‌های کامپیوتری
  • مهندسی کامپیوتر با گرایش رایانش امن

نرم‌افزارهای کاربردی رشته مهندسی کامپیوتر کدام نرم‌افزارها است؟

نرم‌افزارهای زیر، از کاربردی‌ترین و مهم‌ترین نرم‌افزارهایی است که به عنوان دانشجوی این رشته در بخش معرفی رشته کامپیوتر دانشگاه، بهتر است روی آن‌ها یا برخی از آن‌ها مهارت داشته باشید.

  • نرم‌افزار Python
  • نرم‌افزار Matlab
  • نرم‌افزار ویژوال استودیو
  • نرم‌افزار Intellij IDEA
  • نرم‌افزار Xampp
  • نرم‌افزار PhpStorm
  • نرم‌افزار Android Studio
  • نرم‌افزار Power Designer
  • نرم‌افزار MySQL
  • نرم‌افزار Netbeens
  • نرم‌افزار ++C
  • نرم‌افزار QBasic
  • نرم‌افزار Turbo Pascal

۳. رتبه لازم برای مهندسی کامپیوتر چقدر است؟ با بالای ۵۰۰۰ هم می‌شود قبول شد؟

جواب دادن به این سوال سخت است! چرا؟ چون اول باید مشخص کنیم که دوست دارید در چه شهر و دانشگاهی قبول شوید؟ کدام گرایش را بزنید؟ مهندسی کامپیوتر سخت افزار می‌خواهید یا نرم‌افزار و کلی سوال مهم دیگر.

اگر بخواهیم خوش‌بینانه فکر کنیم، با رتبه ۵۰۰ می‌توانید در یکی از دانشگاه‌های تهران قبول شوید. ولی برای قبولی در سایر دانشگاه‌های معتبر سراسری تا ۲۵۰۰ هم جا دارید. البته بستگی دارد که کجا زندگی کرده یا به کدام دانشگاه فکر می‌کنید. وگرنه می‌توانید با رتبه حدودا ۷۰۰۰ در یکی از دانشگاه‌های سراسری قبول شوید.

برای مثال با بررسی کارنامه‌های قبولی داوطلبان کنکور سراسری ۱۴۰۰، رتبه دانشجوی مرد با سهمیه ایثارگران، ۱۰۵ بوده که در رشته مهندسی کامپیوتر دانشگاه تهران پذیرش شده‌اند. رشته کامپیوتر برای دختر با سهمیه منطقه ۱، رتبه ۳۸۶ بوده که در رشته مهندسی کامپیوتر دانشگاه علم و صنعت تهران قبول شده‌ است.

البته به دلیل اینکه بازار کار رشته مهندسی کامپیوتر، بسیار پرسود و مناسب است، رقابیت بین داوطلبان کنکور ریاضی برای ورود به این رشته بسیار زیاد شده است. وجود این رقابت، رسیدن به رتبه و تراز مناسب قبولی در رشته کامپیوتر در دانشگاه، سخت کرده است. بنابراین بهتر است برای قبولی در این رشته، از ابتدای سال تحصیلی شروع به مطالعه کنکوری کرده و در این راه از کمک معلم خصوصی برای تقویت دروس نیز غافل نشوید. زیرا معلم خصوصی می‌تواند نحوه مطالعه صحیح برای کنکور را به شما آموزش داده و فنون تست‌زنی را با شما کار کند.

۴. بهترین دانشگاه ایران در خصوص رشته کامپیوتر کدام است؟

شاید سوال مهم خیلی از بچه درس‌خوان‌ها این باشد که حالا که رتبه مناسب برای وارد شدن به این رشته را دارم، کدام دانشگاه را انتخاب کنم؟ دانشگاه تهران، دانشگاه صنعتی شریف، صنعتی امیرکبیر (پلی تکنیک تهران)، علم و صنعت، شهید بهشتی، خواجه نصیرالدین طوسی، تربیت مدرس، دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشگاه اصفهان و در نهایت فردوسی مشهد دانشگاه‌های برتر مهندسی کامپیوتر در کشور هستند.

یک سوال که ممکن است برای خیلی از داوطلبان کنکور پیش بیاید، این است که می‌توانیم مهندسی کامپیوتر رشته تجربی قبول شویم؟ جواب بله است. در واقع مهم نیست که شما چه رشته‌ای در دبیرستان خوانده‌اید؛ مهم این است که در چه رشته‌ای کنکور می‌دهید. پس اگر به این رشته علاقه داشته، می‌توانید در کنکور ریاضی شرکت کنید.

۵. هنرستانی‌ها چطور می‌توانند این رشته را ادامه دهند؟

خیلی از افراد از همان ابتدای دبیرستان این رشته را انتخاب کرده و به نوعی مسیر هموارتری برای خود پیدا می‌کنند. عزیزانی که وارد رشته کامپیوتر در هنرستان می‌شوند، آن را در مقاطع کاردانی و کارشناسی در دانشگاه‌های فنی و حرفه‌ای ادامه می‌دهند. بعد از آن دانشگاه‌های سراسری پذیرای این علاقه‌مندان در مقاطع ارشد و دکترا است.

رشته مهندسی کامپیوتر یکی از پرطرف‌دارترین و بهترین رشته‌های گروه علوم ریاضی است. در واقع در حال حاضر جزو اولین انتخاب‌های داوطلبان کنکور ریاضی در زمان انتخاب رشته کنکور سراسری است. اگر در مشاوره تحصیلی نیز پرس و جو کنیم، طبق آماری که به ما می‌دهد، رشته مهندسی کامپیوتر از لحاظ تخصص، پرطرفدار بودن این رشته

۶. بازار کار رشته کامپیوتر و درآمد رشته کامپیوتر چطور است؟

بازار کار رشته کامپیوتر چه برای خانم‌ها و چه برای آقایون مناسب است. حتی در این رشته و در شغل‌های رشته کامپیوتر می‌توانند به صورت نیمه وقت و پروژه‌ای مشغول به کار شوند. درآمد رشته کامپیوتر و بازار کار رشته مهندسی کامپیوتر کاملاً بستگی به میزان کارکرد و حرفه و مهارت فرد دارد. اما به طور کلی بازار کار رشته کامپیوتر تا به حال  اشباع نشده و و در هر زمانی جامعه به مهندسین کامپیوتر نیاز دارد.

 به طور کلی آینده شغلی رشته مهندسی کامپیوتر نرم افزار و گرایش‌های دیگه این رشته درخشان هست. بازار کار رشته کامپیوتر در حوزه شبکه هم در ایران خوب بوده و مورد استقبال اکثر فارغ‌التحصیل‌های رشته کامپیوتر قرار گرفته است. دانشجویان می‌توانند با گذروندن دوره‌های آموزشی مثل network+ مهارت‌های خود را افزایش دهند که بعدها باعث افزایش درآمد رشته کامپیوتر هم می‌شود.

مهندسان کامپیوتر می‌توانند در شرکت‌های تولید کننده قطعات، دستگاه‌ها و مراکز صنعتی و تولیدی، تولید کننده نرم‌ افزار، قطعات و غیره کار کنند. برنامه‌نویسی برای سایت‌ها، تجزیه و تحلیل سیستم‌های نرم‌افزاری و طراحی مجموعه‌های نرم‌افزاری از دیگر زمینه‌های شغلی مهندسان رایانه است.

تحقیق درباره زبان‌های برنامه‌نویسی و آموزش و پژوهش درباره سیستم عامل‌ها و الگوریتم‌ها نیز از دیگر زمینه‌های شغلی این رشته است.

۷. فردی که سراغ بازار کار رشته کامپیوتر و شغل‌های رشته کامپیوتر می‌رود باید چه روحیه‌ای داشته باشد؟

  • بازار کار رشته کامپیوتر بیشتر از هر مسئله‌ای نیاز به روحیه تیمی دارد. فرد ممکنه در بعضی پروژه‌ها با چندین نفر در تعامل باشد. در صورت عدم سازگاری با گروه در بازار کار رشته کامپیوتر به مشکل بر میخورد.
  • مسئولیت‌پذیری هم از جمله روحیه‌هایی بوده که نه تنها کسی که در بازار کار رشته کامپیوتر فعالیت داشته بلکه در تمامی رشته‌ها باید داشته باشد.
  • هوش حل مسئله داشته باشد. بچه‌ها باید هوش حل مسئله و تجزیه و تحلیل و آشنایی ریاضی رو داشته باشند.
  • پایه ی ریاضی قوی هم با توجه به موارد بالا یکی از نیاز‌های رشته مهندسی کامپیوتر است.
  • کسب اطلاعات جدید و به روز برای یک مهندس کامپیوتر خیلی مهم است.
  • سخت‌کوشی و خلاقیت بالا هم لازمه ورود به این رشته است.

۸. فردی که سراغ بازار کار رشته کامپیوتر و شغل‌های رشته کامپیوتر می‌رود باید چه مهارت‌های عمومی رو داشته باشد؟

  • اصلی‌ترین مهارتی که فرد قبل از ورود به بازار کار رشته کامپیوتر باید کسب کند، یادگیری زبان انگلیسی است. این مهارت نه تنها در رشته کامپیوتر بلکه در تمامی رشته یکی از واجبات است.
  • کلاس‌هایی که پایه ریاضی بچه‌ها رو قوی کند، یکی از مهم‌ترین مهارت‌هایی بوده که باید کسانی که وارد این رشته شده، داشته باشند.
  • پایه دروس گسسته، آمار و احتمالات خوبی داشته باشند.

۹. به نظر شما چقدر امکان کارآفرینی در رشته مهندسی کامپیوتر وجود دارد؟

مهندسی کامپیوتر یکی از رشته‌هایی است که امکان کار‌آفرینی در آن خیلی بالاست. به طور مثال با ساختن یک اپلیکیشن کاربردی، فارغ التحصیلان به راحتی می‌توانند که محیط استارت آپی را شروع کرده و کسب و کار آنلاین خود را راه بیاندازند.

برای مثال اپلیکیشنی مثل ،  و ، یک نمونه کارآفرینی قوی از سمت تیم مهندسی کامپیوتر فناوری اطلاعات یا نرم افزار و سخت افزار بوده، مثال خوبی برای نمایش توانایی فارغ‌التحصیلان این رشته و همچنین بازار کار رشته مهندسی کامپیوتر است.

۱۰. آیا شما پیشنهاد می‌کنید که دانشجویان حین تحصیل مشغول به کار هم شوند؟

بله صد در صد. حتی یکی از پیشنهاد‌های من این هست که بچه‌ها به دوره های کارورزی و حتی مدتی بدون حقوق هم مشغول به کار شوند. کار در حین تحصیل به بچه‌ها، به افزایش مهارت‌های کاربردی‌شان کمک بسزایی می‌کند. دراقع در این رشته، هرچقدر از محیط تئوری و آکادمیک دانشگاهی به سمت محیط عملی رفته و با بازار کار رشته کامپیوتر آشنا شوند،  درآمد رشته کامپیوتر برای‌شان چشمگیرتر می‌شود.

به نظر من حتی فارغ‌التحصیلان با حقوق کم، مشغول به کار شده تا بتوانند رزومه خوبی رو برای آینده شغلی‌شان جمع کنند.

۱۱. درآمد مهندسی کامپیوتر چقدر است؟ آیا این رشته در ایران درآمدزا است؟

کسب درآمد در هر رشته و حوزه‌ بستگی به خود شخص دارد. دوست دارید در یک مغازه تعمیر لوازم کامپیوتر مشغول شوید؟ مطمئناً نه! دوست دارید برنامه‌نویس ماهری باشید که کلی درخواست برای کدنویسی داشته  و اصطلاحا “هر کسی شما را روی هوا بزند”؟ آخ جون، بله! پس باید تلاش کنید.

هیچ فردی بدون تلاش و تخصص به جای خاصی نخواهد رسید. در رشته کامپیوتر هم این موضوع اهمیت دارد. مهم نیست که در چه دانشگاهی درس می‌خوانید؛ وظیفه خود را به عنوان یک دانشجو به درستی انجام دهید تا راه‌های پیشرفت به روی شما باز شود.

شرایط ورود به رشته مهندسی کامپیوتر خیلی هم عجیب و خاص نیست و به ذهن باز و خلاق، اراده‌ قوی و پشتکار زیاد نیاز دارد. اگر این شرط‌ها را داشته باشید، حتماً درآمد عالی هم کسب می‌کنید. می‌توان گفت در ایران مهندسی کامپیوتر نرم افزار نسبت به سخت‌افزار پتانسیل بهتری برای کار و درآمدزایی دارد.

اگر قصد ادامه تحصیل در ایران را دارید، دور گرایش سخت‌افزار را خط بکشید. چرا؟ جواب آن واضح است! چون این رشته آینده، بازارکار و کسب درآمد خوبی ندارد. شما شرکتی ایرانی را می‌شناسید که در زمینه تولید قطعات کامپیوتری فعالیت کند؟ مسلماً نه!

به طور کلی بازارکار مهندسی کامپیوتر در گرایش نرم‌افزار بهتر است و درآمدهای بالایی می‌توان از آن به دست آورد. اگر در زمینه کامپیوتر کارتان را خوب انجام دهید، می‌توانید ماهیانه تا بالای ۵۰ میلیون تومان درآمد داشته باشید. در صورتی که افراد خبره و کاربلد بیش از این‌ها درآمد داشته و نمی‌توان سقفی برای درآمد آن‌ها در نظر گرفت.

۱۲. سؤال آخر، فرصت مهاجرت چقدر در رشته مهندسی کامپیوتر مهیا است؟

تمامی گرایش های مهندسی کامپیوتر در کشورهای اروپایی با سطح بالاتری دنبال می‌شود. به همین دلیل افراد تنها با یک رزومه خوب و مقاله‌های ISI  و مهارت‌های بالا به راحتی می‌توانند به کشور‌هایی مورد نظرشان مهاجرت کنند. اما در کشورهایی که بازار کار رشته کامپیوتر در آن خوب بوده، می‌توانیم به استرالیا و کانادا اشاره کنیم. برای مثال برای مهاجرت به کشور کانادا و استرالیا اگر به زبان برنامه نویسی جاوا مسلط باشند، درآمد رشته کامپیوتر برای‌شان افزایش پیدا می‌کند.

بهترین دانشگاه‌های جهان در رشته کامپیوتر کدامند؟

بهترین دانشگاه‌های جهان در رشته کامپیوتر، به شرح زیر است:

  • انیستیتو فناوری ماساچوست (MIT) در شهر کمبریج
  •  دانشگاه کارنگی ملون در آمریکا
  •   انیستیتو فدرال فناوری زوریخ سوییس
  • دانشگاه ملی سنگاپور
  • دانشگاه تورنتو
  • دانشگاه نانیانگ سنگاپور
  • دانشگاه ادینبورگ انگلستان
  • دانشگاه سلطنتی لندن
  • دانشگاه علم و فناوری هنگ کنگ
  • دانشگاه تسینگوآ چین
نمایش بیشتر