اخبار سلامتکسب و کار ایرانی

آیا صندلی ها می توانند باعث کمر درد شوند؟

تاثیر صندلی نامناسب بر کمردرد و نحوه درست نشستن روی صندلی

سبک زندگی مدرن برای سلامت بدن ما مناسب نیست. در حال حاضر بسیاری از ما تمام روز را برای کار در یک دفتر می نشینیم و صندلی های اداری معمولا خیلی مناسب نیستند اما چگونه متوجه شویم که چه صندلی برای ما مناسب نیست؟ به طور کلی صندلی هایی مانند صندلی کانتر غیر استاندارد که طراحی مناسبی ندارند در بیشتر موارد باعث کمر درد می شوند. وقتی روی یک صندلی نامناسب می نشینید تمایل دارید به سمت جلو خم شوید و رباط ها و دیسک ها را کشیده و تحت فشار قرار دهید، این کار می تواند باعث کمر درد شود. با فروشگاه اینترنتی میز و صندلی اپن مارکت همراه باشید تا با ویژگی های صندلی مناسب و روشهای جلوگیری از درد کمر آشنا شوید.

استاندارد |اکسیژن |پدر

چه چیزی باعث نامناسب بودن یک صندلی می شود؟

یک صندلی راحت ارگونومیک باعث بهبود وضعیت بدنی و از بین رفتن کمر درد می شود. تعادل میتواند مشخص کند که صندلی شما مناسب است یا خیر.

آیا صندلی ها می توانند باعث کمر درد شوند؟ چگونه؟

صندلی ها تاثیر زیادی بر ستون فقرات افراد می گذارند به همین علت پزشکان و متخصصان دیسک کمر، صندلی ها را جزو یکی از علت های کمر درد در زنان و مردان می شمارند و به افراد توصیه می کنند تا اقدام به تعویض صندلی محل کار خود نمایند. صندلی ها باید ویژگی هایی را برای جلوگیری از دیسک کمر و مشکلات ستون فقرات داشته باشند که در ادامه آنها را قید کرده ایم.

بدون تکیه گاه ارگونومیک

تکیه گاه صندلی عامل مهمی در تعیین کیفیت خوب صندلی است. اگر پشتی صندلی راحت است و به کمر فشار وارد نمی کند احتمالا از یک صندلی مناسب استفاده می کنید. پشتی صندلی باید تا حدی انعطاف پذیر باشد. شما باید بتوانید آزادانه به جلو و عقب حرکت کنید تا احساس محدودیت یا انقباض نداشته باشید. یک صندلی خوب صندلی است که از حالت طبیعی ستون فقرات حمایت کند. اما نقش ارگونومی بسیار بیشتر از تکیه گاه است. اگرصندلی فاقد تکیه گاه ارگونومیک برای لگن، زانو، آرنج و سایر قسمت های بدن باشد آن صندلی مناسب نیست. یک صندلی خوب باید دارای تکیه گاه با کیفیت و پشتی سر باشد. به بیان ساده هر چه حرکات شما محدودتر و وضعیت نشستن شما غیر طبیعی تر باشد احساس ناراحتی بیشتری خواهید داشت. این یکی از راه های تشخیص خوب یا بد نشستن روی صندلی است.

صدای جیر جیر

اگر مدتی است که از یک صندلی استفاده می کنید احتمالا صندلی صدای جیر جیر می دهد. این صدا نشان می دهد که احتمالا صندلی شما مناسب نیست و باید آن را تغییر دهید. چون صداهایی که از صندلی خارج می شوند ممکن است روی تمرکز شما تاثیر منفی داشته باشند. صدای جیر جیر مدوام تمرکز شما برای انجام کار را از بین می برد. علاوه بر این اگر صندلی می لرزد احتمالا ارگونومی و تکیه گاه آن فرسوده شده است و شما شرایط راحتی ندارید و اگر بخواهید به علت هزینه ها از خرید صندلی خودداری کنید ممکن است دچار مشکلاتی مانند بیرون زدگی دیسک کمر شوید که برای درمان آن باید هزینه ای چند برابر بیشتر از صندلی بپردازید.

جنس صندلی

جنس صندلی یک عامل مهم برای تعیین راحتی صندلی است. این روز ها پیدا کردن یک صندلی چوبی کار سختی است اما برخی از شرکت ها هنوز هم از صندلی های چوبی برای کارمندان خود استفاده میکنند. ناگفته نماند که صندلی های چوبی برای نشستن به خصوص برای مدت طولانی راحت نیستند.

یک صندلی راحت معمولا از چرم مصنوعی ، چرم و پارچه ساخته میشود. دسته ها و پایه های صندلی دارای ساختار فیبر کربنی است که واقعا دوام صندلی را افزایش میدهد. برخی از شرکت ها حتی از صندلی های استفاده میکنند که از چوب های سختی ساخته شده اند. این نوع صندلی ها معمولا راحت نیستند. در حالی که که صندلی های بالشتکی برای نشستن وضعیت راحتی را فراهم میکنند. اکثر صندلی های چوبی پشتی نرمی ندارند و معمولا پشتی آنها هم از چوب ساخته شده است.

بالشتک بد

فوم داخل صندلی هم یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار در تعیین کیفیت صندلی است. اگر بالشتک صندلی لایه یا کف کافی نداشته باشد احتمالا شما احساس راحتی نخواهید داشت و به مروز زمان دچار کمر درد می شوید. بالشتک نشیمن نباید خیلی بزرگ باشد چون ممکن است به مرور زمان باعث درد در ناحیه لگن شود. همچنین اگر بالشتگ بیش از حد سفت باشد میتواند باعث درد لگن شود.

آیا صندلی بد باعث کمر درد می شود؟

در حال حاضر که شما میدانید چه چیزی باعث نامناسب بودن یک صندلی میشود وقت آن است که به یک پرسش اصلی بپردازیم:

آیا یک صندلی بد میتواند باعث کمر درد شود؟ بله. یک صندلی بد قطعا میتواند باعث کمر درد شود. یکی از دلایل آن این است که وقتی از یک صندلی نامناسب استفاده میکنید به جلو خم میشوید و این کار فشار مضاعفی به کمر شما وارد میکند. خم شدن میتواند باعث کشیدگی دیسک ها و رباط ها شود که در موارد نادر ممکن است منجر به قوز دائمی شود. با این حال گاهی اوقات صندلی تنها مقصر این وضعیت نیست بلکه وضعیت نامناسب شما هم باعث فشار بیشتر میشود. بنابراین بهتر است نگاهی به توصیه های پزشکان متخصص در این زمینه بیاندازیم.

یک صندلی و شرایط نامناسب میتواند باعث ایجاد وضعیتی شود که میتواند منجر به مشکلات کمر مانند دیسک کمر، تنگی نخاع، کشیدگی عضلات و بیماری های عصبی مانند گرفتگی رگ سیاتیک شود.

مزایای یک صندلی ارگونومیک خوب

یک صندلی ترگونومیک خوب علاوه بر اینکه باعث از بین رفتن کمر درد میشود بلکه روند کار شما را هم بهتر میکند. وقتی از هر گونه فشار خارجی مانند کمر درد یا ناراحتی رها شوید واقعا میتوانید روی کار خود تمرکز کنید. یک صندلی خوب نه تنها به شما کمک میکند تا در ساعات کاری احساس راحتی کنید بلکه به شما کمک میکند تا بعد از ساعت کاری سرحال باشید. معمولا ناراحتی که از نشستن روی یک صندلی بد تجربه میکنید حتی بد از اتمام کار و در راه رفتن به خانه شما را اذیت میکند. آن زمان است که کمر درد واقعا شروع به آسیب رساندن به سلامت جسمانی شما می کند. بنابراین یک صندلی خوب باعث جلوگیری از ناراحتی جتی بعد از ساعت کاری میشود.

وضعیت صحیح نشستن برای جلوگیری از کمر درد

با پشت صاف و شانه ها به عقب بنشینید. باسن شما باید صندلی را لمس کند. هر سه انحنای طبیعی پشت باید هنگام نشستن وجود داشته باشند. میتوانید برای حفظ انحنای طبیعی کمر از یک حوله کوچک یا رول کمر استفاده کنید.

  • در انتهای صندلی بنشینید و کاملا شوید. خود را سمت بالا بکشید و انحنای پشت را تا جایی که ممکن است تکیه دهید. چند ثانیه در احالتین بمانید.
  • موقعیت را کمی رها کنید (حدود ده درجه). این یک حالت نشستن خوب است.
  • وزن بدن خود را به طور مساوی روی هر دو لگن تقسیم کنید.
  • زانو های خود را با زاویه راست خم کنید. زانو های خود را حتی کمی بالا تر از لگن خود نگه دارید.
  • پا های خود را روی هم قرار ندهید.
  • پاهای خود را صاف روی زمین نگه دارید.
  • سعی کنید بیشتر از سی دقیقه در یک حالت نشسته باقی نمانید.
  • در محل کار ارتفاع صندلی را طوری تنظیم کنید که بتوانید مانیتور یا هر چیز دیگری را به سمت خود متمایل کنید. آرنج ها و بازو های خود را روی صندلی یا میز قرار دهید و شانه های خود را آرام نگه دارید.
  • اگر صندلی شما میچرخد برای چرخیدن از کمرتان استفاده نکنید بلکه تمام بدن خود را بچرخانید.
  • هنگام ایستادن از حالت نشسته به سمت جلوی صندلی حرکت کنید. با صاف کردن پاها بایستید. از خم شدن در ناحیه کمر خودداری کنید.

هنگامی که از یک رول کمر استفاده میکنید میتوانید وضعیت نشستن خوبی داشته باشید:

  • وزن بدن خود را به طور مساوی روی هر دو لگن تقسیم کنید.
  • زانو های خود را با زاویه راست خم کنید. زانوهای خود را حتی کمی بالاتر از لگن خود نگه دارید. پاهای خود را روی هم نگه ندارید.
  • پاهای خود را صاف روی زمین نگه دارید.
  • سعی کنید بیشتر از سی دقیقه در یک حالت نشسته نمانید.
  • در محل کار ارتفاع صندلی را طوری تنظیم کنید تا بتوانید مانیتور یا هر چیز دیگر را به سمت خود کج کنید. آرنج ها و بازو های خود را روی صندلی یا میز قرار دهید و شانه های خود را آرام نگه دارید.
  • هنگام نشستن روی صندلی چرخدار برای چرخیدن از کمر تان استفاده نکنید در عوض تمام بدن را بچرخانید.
  • هنگام ایستادن از حالت نشسته به سمت جلوی صندلی حرکت کنید. با صاف کردن پاها بایستید. از خم شدن به جلو در ناحیه کمر خودداری کنید.

ارتباط بین نشستن و کمردرد

همه اشخاص از ارتباط بین نشستن و کمردرد اطلاع چندانی ندارند اما اگر فردی هستنید که در طول روز به اندازه کافی تحرک داشته دارید به خوبی می دانید نشستن طولانی مدت تا چه اندازه دردسرساز است. برای مثال تصور کنید برای انجام فعالیت های زیر چقدر زمان صرف نشستن می شود:

  • فعالیت های شغلی-اگر شغل پشت میزی داشته باشید معمولاً 8 ساعت در روز را باید در حالت نشسته بگذرانید.
  • انجام تکالیف درسی
  • غذا خوردن
  • تماشای تلویزیون یا استفاده از رایانه
  • رانندگی

لازم به ذکر است خیلی از افراد حین خوابیدن هم دچار کمردرد می شوند، بخصوص اگر وضعیت خوابیدن شان طوری باشد که قوس بخش تحتانی کمر به سمت بیرون متمایل باشد. با این وجود تمامی پوزیشن های نشستن آسیب زننده نیستند، در صورتی که سر، شانه ها و پاهای خود را در یک خط راست و کاملاً عمود بر هم قرار دهید و ستون فقرات هم در وضعیت طبیعی باشد. متاسفانه، خیلی از افراد به این نکات توجهی ندارند و ساعات طولانی در وضعیت نادرست می نشینند.

بعضی افراد عادت نشستن غلطی دارند طوری که هنگام نشستن روی صندلی کانتر خیلی قوز می کنند و پاها را نیز از هم باز می کنند و این وضعیت بخش تحتانی کمر را متحمل فشار زیادی قرار می دهد. در این حالت چیزی که وضعیت را از این هم بدتر می کند کج نگه داشتن گردن است، این در حالی است که اصولاً سر باید وضعیت عمود داشته باشد و مثل کمر کمی قوس بگیرد. قوز کردن به جلو یکی از شایع ترین اما اشتباه ترین عادت های نشستن است زیرا در این وضعیت ستون فقرات کمر (لومبار) متحمل فشار قرار می گیرد و گردن نیز در وضعیت کاملاً غلط و غیرهمتراز با ستون فقرات قرار دارد.

حتی اگر ستون فقرات خود را در پوزیشن درستی حفظ کنید، ممکن است حین انجام برخی کارهای روزمره به غلط نشست و برخاست کنید و ستون فقرات خود را از زوایای مختلفی متحمل فشار نابجا قرار دهید. دیده شده افراد زیادی عادت دارند حین کار کردن با رایانه ماووس را در فاصله زیادی از بدن قرار دهند و برای اینکه بتوانند با ماووس کار کنند مجبورند عضلات کمر و مفصل های دست را در معرض کشیدگی و تنش بی مورد قرار دهند. افرادی هم هستند که دائماً عادت دارند تلفن همراه را بین شانه و سر خود قرار داده و با گردنی کج با تلفن صحبت کنند. این وضعیت ها بسیار غیر طبیعی هستند و ممکن است فشار زیادی را بر عضلات ظریف گردن متحمل شوند.

وضعیت غیر طبیعی و ناصحیح نشستن می تواند بخش هایی از بدن را در معرض فشار و تنش مکانیکی قرار دهد، و رعایت نکردن برخی نکات ممکن است آسیب های فیزیولوژیکی را برای بدن به همراه داشته باشد. احتمال دارد با نشستن طولانی مدت در یک وضعیت گردش خون در برخی عضلات به خوبی انجام نگیرد و عضلات بدن را از رسیدن اکسیژن و سایر مواد مغذی محروم سازد.

دلایل کمردرد در مواقع نشستن

اینطور نیست که بگوییم تمامی کمردردها شبیه بهم هستند و علائم مشترکی دارند، عارضه های مختلفی باعث بروز کمردردها می شوند.

درد سیاتیک

سیاتیک اشاره به احساس ناراحتی و درد از ناحیه عصب سیاتیک دارد. عصب سیاتیک از ستون فقرات خارج می شود و به سمت کمر و پشت پاها گسترش دارد. درد سیاتیک ممکن است بر اثر عارضه های گوناگونی مانند ظاهر شدن یک زائده استخوانی در ستون فقرات بروز کند. درد سیاتیک طبقه بندی های مختلفی دارد و ممکن است با یک درد خفیف آغاز و تا حالت شوک الکتریکی پیشرفت پیدا کند. نشستن طولانی مدت در یک وضعیت در تشدید علائم درد سیاتیک تاثیرگذار است، با این تفاوت که احساس درد معمولاً یک سمت بدن را در بر می گیرد.

فتق دیسک

احساس درد و ناراحتی از ناحیه تحتانی کمر یکی از اولین علائم ابتلا به فتق دیسک در نظر گرفته می شود. تحت فشار قرار گرفتن دیسک کمر شرایط را برای تغییر شکل و بیرون زدگی دیسک فراهم می سازد. این وضعیت طناب نخاعی و عصب های پیرامونی را تحت فشار قرار می دهد و موجبات درد و حتی گزگز شدن بدن را فراهم می سازد. به طور طبیعی بروز فتق دیسک در بین افراد سالمند متداول است زیرا این عارضه با افزایش سن در ارتباط است. عوامل دیگری مانند زمین خوردن، بلند کردن اشیاء یا وزنه سنگین به طرز ناصحیح یا آسیب دیدگی بر اثر حرکت متداوم عضو مربوطه در بروز فتق دیسک دخالت دارند.

کشیدگی عضله

اصطلاحاً به گشیدگی عضله کمر کشیدگی لومبار هم گفته می شود. این عارضه زمانی اتفاق می افتد که عضلات کمر بیمار بیش از اندازه کشیده یا چرخش پیدا کند.اگر دچار کشیدگی عضله شده اید احتمالاً احساس درد به سراغ تان خواهد آمد که از کمر تا باسن را درگیر خواهد کرد، اما این درد در پاها احساس نمی شود. کشیدگی عضله همچنین باعث خشکی عضلات کمر شده و میزان انعطاف پذیری و تحرک پذیری آن را کاهش می دهد.

به طور معمول بیماران مبتلا به کشیدگی عضله با انجام برخی تکنیک های درمانی می توانند ظرف یک ماه بهبودی کامل حاصل کنند، اما اگر همچنان وضعیت نشستن خود را اصلاح نکنید و عارضه را جدی نگیرید، ممکن است کشیدگی عضله حالت مزمن پیدا کند و وخیم تر گردد.

بیماری دیسک کمر

هر موقع هر یک از دیسک های بین استخوان های ستون مهره ای کمر آسیب ببینند، اصطلاحاً به آن بیماری دیسک کمر می گویند. وقوع دیسک کمر در سالمندان و آسیب دیدگی های متعاقب آن ممکن است منجر به پارگی فیبروز آنولوس گردد. در حقیقت فیبروز آنولوس همان چیزی است که بخش مرکزی و نرم هر دیسک موسوم به هسته پوپولوس را در محل اصلی خود ثابت نگه می دارد.

هر زمان این قسمت از دیسک دچار آسیب دیدگی شود دیگر دیسک به تنهایی قادر به ترمیم خود نیست، زیرا سطح جریان خون به این قسمت کاهش پیدا می کند. بعدها ممکن است این ماده نرم از محدوده اصلی خود جابجا شود. شاید از سمت عقب به صورت برآمدگی بروز کند و ریشه عصب را تحت فشار قرار دهد، و احساس درد و ناراحتی از کمر تا کف پاها را بوجود بیاورد. اگرچه بعضی بیماران مبتلا به دیسک کمر هیچ نوع علائم درد را از خود نشان نمی دهند، اما در صورت بروز درد در ناحیه تحتانی کمر، نشیمنگاه، و ران ها ممکن است بسیار شدید باشد و با خم شدن و نشستن شرایط وخیم تر هم گردد.

تنگی کانال نخاعی

در وسط هر یک از استخوان های مهره کمر یک حفره قرار دارد و این حفره ها وقتی در کنار یکدیگر قرار می گیرند کانالی را تشکیل می دهند که طناب نخاعی از میان آن عبور می کند. عصب ها نیز از طریق همین کانال به سرتاسر بدن و مغز گسترش می یابند. هر زمان و به هر علتی این کانال قطر طبیعی خود را از دست بدهد و تنگ شود، متعاقب آن طناب نخاعی و عصب ها تحت فشردگی قرار می گیرند و ممکن است احساس درد ضعف یا کرختی را در بیمار بوجود بیاورد. اصطلاحاً این عارضه تنگی کانال نخاعی نام دارد.

عواملی همچون آسیب دیدگی فیزیکی، آرتروز، تومور یا عفونت در بروز این عارضه دخیل هستند. برخی بیماران به دلایل ژنتیکی از بدو تولد با تنگی کانال نخاعی به دنیا می آیند.

پوزیشن بدن

پوزیشن نادرست بدن چه در حالت نشسته چه ایستاده نقش مهمی در بروز کمردرد تحتانی دارد. قوز کردن بیش از اندازه به سمت جلو یا متمایل کردن زیاد سر و گردن و بالاتنه به سمت عقب نیز ممکن است مشکل ساز شود. حتی اگر علت کمردرد طرز نادرست قرارگیری بدن تشخیص داده نشود اما این اشتباه می تواند علائم کمردرد را رو به وخامت نهد.

نداشتن تناسب اندام

تعدادی عضلات کلیدی در پهلوها واقع شده اند شامل عضلات کمر، لگن، شکم، و باسن. اگر این عضلات به اندازه کافی قوی نباشند دیگر قادر به محافظت از ستون فقرات نیستند و احساس درد را به همراه دارند. اجرای حرکات کششی و هوازی کمک زیادی به تقویت این عضلات می کنند. وقتی عضلات تقویت شوند مشکل کشیدگی عضله برطرف می شود و متعاقب آن احساس درد و ناراحتی از بین می رود.

سایر بیماری ها

بعضی مواقع کمردرد تحتانی ممکن است بر اثر سایر بیماری ها بروز کند. این بیماری ها شامل سنگ کلیه و مشکلات کیسه صفرا می شوند و در موارد نادر یک تومور یا مشکل در شریان اصلی واقع در ناحیه بطنی علت بروز کمردرد شناخته می شود.

بهترین حالت نشستن برای تسکین کمردرد

طرز صحیح نشستن تفاوت زیادی ایجاد می کند. احتمالاً در دوران کودکی و جوانی پدر و مادر یا معلم تان توصیه هایی درباره صاف نشستن پشت میز به شما کرده اند و شما را از مزیت آن آگاه کرده اند.

نشستن طولانی مدت در یک وضعیت از دیدگاه سلامتی قابل توجیه نیست. توجه داشته باشید اگر برای مدت طولانی پشت میز قوز کنید، سر و گردن را به سمت جلو آویزان نگه دارید یا بیش از اندازه به سمت عقب خم شوید، احتمال اینکه بخش هایی از ستون فقرات را در معرض فشار و آسیب دیدگی قرار دهید زیاد است. این شرایط احساس درد و همچنین سایر عارضه ها را در پی دارد.

برای اینکه بتوانید به طور صحیح پشت میز بنشینید می بایست در همه حال چند نکته را رعایت کنید، مثلاً سعی کنید ستون فقرات را در یک خط مستقیم و رو به سقف حفظ کنید طوری که وقتی شخصی از پهلو به شما نگاه می کند بخش فوقانی کمر کمی بیرون تر از سر قرار گرفته باشد.

شانه ها نیز باید در یک خط مستقیم قرار گیرند و اجازه ندهید لگن خاصره به سمت جلو چرخش داشته باشد. با رعایت این نکات می توانید انحنا و قوس طبیعی در ناحیه تحتانی کمر را حفظ کنید.

در صورتی که موقع نشستن کمر را صاف و در بهترین وضعیت نگه دارید احتمالاً کمی کشش و امتداد را در ناحیه کمر احساس خواهید کرد.

زمان مراجعه به پزشک

درحالیکه کمردرد تحتانی معمولاً با ورزش کردن و اصلاح وضعیت نشستن قابل درمان است، اما در صورت بروز علائم زیر باید حتماً به پزشک مراجعه کنید:

  • احساس درد حالت مزمن پیدا کند و به نظر تسکین ناپذیر آید
  • بیمار از ناحیه کمر و پاها احساس خارش، سوزش یا بی حسی کند
  • بیمار تب داشته باشد
  • بیمار به طور غیرطبیعی احساس ضعف کند
  • بی اختیاری در کنترل ادرار و مدفوع
  • کاهش وزن پیدا کند

این علائم حکایت از عارضه ای جدی دارد و بایستی در اسرع وقت به آنها رسیدگی شود.

نمایش بیشتر