فلاتر یا کاتلین؟ کدام یک امسال برتر است؟

عصر حاضر، عصر دیجیتال است و در این بین گوشی‌های همراه به علت سهولت در استفاده و در دسترس بودن، بیشترین استفاده را در بین جوامع دارند. در واقع جمعیت کثیری از ساکنان کره زمین بنا به دلایل متفاوتی از گوشی هوشمند برخوردار هستند. کاربران گوشی همراه علاقه دارند تا همه کارهای خود را از طریق گوشی با نرم افزارهای رسمی انجام دهند از این رو توسعه برنامه‌های موبایلی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. برای توسعه این برنامه‌ها فریمورک ها و زبان های زیادی مثل فلاتر و کاتلین وجود دارد، که باعث شده است برای توسعه دهندگان سوال باشد کدام یک را استفاده کنیم بهتر است؟ فلاتر یا کاتلین؟ در این نوشته به بررسی فلاتر(Flutter) و کاتلین(Kotlin) به عنوان دو فریمورک و زبان پر مخاطب توسعه برنامه‌های موبایلی پرداخته شده‌است.

فلاتر چیست؟

به طور ساده می‌توان گفت فریمورک فلاتر، یک اینترفیس(Interface) یا همان رابط کاربری است که به صورت متن باز، به برنامه نویس کمک می‌کند تا با استفاده زبان دارت(Dart)، برنامه‌های برای اندروید، ای او اس، مک، ویندوز و اینترنت طراحی و اجرا نماید. این فریموک توسط گوگل عرضه شده و با استفاده از آن شما‌ می‌توانید تمام نیاز‌های خود در طراحی نرم افزارها مرتفع سازید.

مزایا و معایب فلاتر

 در این بخش به بررسی مزایا و معایب فلاتر پرداخته شده است.

  • مزایا:
    • سرعت: با توجه به اینکه فلاتر در بستر ددارت کامپایل شده و نیاز به واسطه‌گری جاوا اسکریپت نیست، از سرعت بالایی برخوردار است.
    • یک برنامه برای چند سیستم عامل: برنامه‌ای که شما در فلاتر می‌نویسید، می‌تواند به طور همزمان در اندروید یا ای او اس استفاده شود و نیاز به تغییر و یا اصلاح کدها نیست.
    • تنوع ویجت: فلاتر از ویجت‌های متنوع و گسترده‌ای پشتیبانی می‌کند که این موضوع باعث گستردکی انتخاب و تنوع گسترده در چینش ساختار برنامه‌ها می‌شود.
  • معایب:
    • تعداد کم کتابخانه: از کتابخانه‌ها در راستای اضافه کردن امکانات و ویژگی‌ها استفاده می‌شود. در فلاتر، متاسفانه کتابخانه‌های زیادی وجود ندارد.
    • استفاده از زبان دارت: این زبان کاربران کمی دارد و به همان نسبت شناخته شده نیست و رفع مشکلات و موانع در کد نویسی سختی‌های خودش را دارد.
    • فضای ذخیره سازی زیاد: برنامه‌های ساخته شده در فلاتر به دلیلی ذخیره ویجت‌ها عموما از حجم بالایی برخوردار هستند.

اما چنانچه علاقه مند به یادگیری فلاتر هستید و نمیدانید از کجا شروع کنید پیشنهاد ما به شما دوره آموزش فلاتر ۲۰۲۴ بهمراه ۳ پروژه عملی ساخت اپلیکیشن جذاب در دانشجویار است. این دوره آموزشی به صورت جامع و عملی به یادگیری شما کمک می‌کند. این دوره شامل پروژه های عملی برای ساخت اپلیکیشن‌های جذاب با استفاده از فلاتر است. در این دوره، مباحثی مانند زبان برنامه نویسی دارت، استیت منیجمنت با استفاده از Bloc، کار با دوربین و میکروفون و جی‌پی‌اس در موبایل، انیمیشن‌ها، کار با دیتابیس‌ها در پروژه و ریسپانسیو کردن اپلیکیشن‌ها، تمام ویجت‌های فریمورک فلاتر و سایر مباحث به طور جامع آموزش داده می‌شوند.

کاتلین چیست؟

کاتلین ابتدا در سال 2012 و در روسیه منتشر شد و سپس به سرعت میان برنامه نویسیان محبوب شد و تعداد کاربران آن افزایش یافت و در حال حاضر این زبان در صدر زبان برنامه نویسی برای اپلیکیشن‌های اندرویدی قرار گرفته است. شرکت گوگل هم در همین راستا کتابخانه‌های جدید خود را مطابق کاتلین منتشر می‌نماید تا به خوبی جایگاه این زبان و اهمیتش در برنامه نویسی مشخص باشد.

مزایا و معایب کاتلین

در این قسمت به بررسی مزایا و معایب فلاتر پرداخته شده است.

  • مزایا:
    • سازگاری با جاوا: کاتلین به صورت کامل با جاوا هماهنگ است و این به آن معنی است که هر لحظه امکان جابه‌جایی از کاتلین به جاوا یا بلعکس را دارید.
    • سازگاری با ابزارهای زیاد: این زبان از سمت SDK های بسیاری پشتیبانی می‌شود و این به آن معنی می‌باشد که برای کار با کاتلین نیاز به یادگیری ابزار نوینی ندارید.
    • سرعت بالا در نگارش کد: به دلیل این که کدها در کاتلین خلاصه شده می‌باشند عموما سرعت کد نویسی و پیشرفت در آن بسیار بالاتر است.
  • معایب:
    • یکسان نبود سرعت کمپایل: در کاتیلن بعضی از کدها بسیار عالی کامپایل می‌شوند و بعضی دیگر به سختی و با زمان بسیار.
    • کمبودن متخصصان کاتلین: به علت تازگی انشتار این زبان و منابع کم آموزش افراد کمی به صورت کامل در این زبان تخصص دارند.
    • نیازمند پیشنیاز: چناچه بخواهید با کاتلین کد نویسی نمایید، علی رغم شباهت زیاد این زبان به زبان جاوا، اما شما باید پیشنیازهایی را بیاموزید تا قادر باشید تا با کاتلین کار نمایید.

برای یادگیری کاتلین پیشنهاد ما به شما دوره آموزش کاتلین دانشجویار است. فراموش نکنید آموزش کاتلین و فعالیت در حوزه برنامه نویسی موبایل بسیار پردرآمد و مطلوب خواهد بود.

مقایسه کاتلین و فلاتر از جهات مختلف

حال و پس از آشنایی سطحی با دو زبان وقت آن است تا کاتلین و فلاتر را از جهات مختلف مورد بررسی قرار گرفته‌است.

  • شی گرا بودن: هم کاتلین و هم فلاتر شی گرا هستند.
  • پشتیبانی: در بحث پشتیبانی و وجود تالارهای گفت و گو هر دو از کیفیت یکسانی برخوردا هستند.
  • بروز بودن: با آنکه فلاتر عمر کمتری دارد اما در بحث بروز بودن کاتلین توانسته این فاصله را جبران نماید.
  • آموزش: در بحث آموزش فلاتر منابع و مستندات بهتری عرضه کرده است.

مقایسه کاتلین با فلاتر در توسعه اپلیکیشن موبایل

در این بخش بررسی کاتلین و فلاتر در توسعه برنامه‌های موبایلی پرداخته شده است.

  • کارا بودن: این دو زبان از لحاظ کارای در جایگاه یکسانی قرار دارند زیرا در بحث اعمال تغییرات فلاتر پیشگام است و در بحث استفاده از ماژول‌ها کاتلین برتری را دارد.
  • هزینه توسعه: در کاتلین هزینه توسعه نرم‌افزار بسیار بیشتر از هزینه توسعه نرم افزار در فلاتر داست.
  • حجم برنامه: در این بخش فلاتر ضعیف عملکرده و برنامه‌های نوشته شده با فلاتر دارای حجم بیشتری نسبت به برنامه‌های نوشته با کاتلین می‌باشد.

در کدنویسی کدامیک بهتر است فلاتر یا کاتلین؟

در کد نویسی بین کاتلین و فلاتر اولین موردی که به چشم می‌خورد تعداد کمتر کدهای نوشته شده با کاتلین است اما در نگارش یک کد یکسان با فلاتر و کاتلین به این نتیجه خواهید رسید، برای نوشتن و گرفتن خروجی از این کد با کاتلین زمان بیشتری را باید صرف نمایید زیرا در کاتیلن شما موظف هستید تا بخش اینترفیس را هم طراحی نمایید. در نتیجه می‌توان گفت در کد نویسی فلاتر بسیار برتر از کاتلین است.

معروف‌ترین اپلیکیشن‌هایی که با هر زبان ساخته شده است، کدامند؟

  • کاتلین: از جمله نرم افزارهایی که با کاتلین نوشته شده‌اند می‌توان به توییتر(twitter)، وی‌چت(Wechat)، پینترست(Pinterest)، ادوبی ریدر(adobe reader)، نتفلیکس(Netflix)، وردپرس(WordPress)،دراپ باکس(Dropbox)، اوبر(Uber)، ترلو(Trello)،اسلک(Slack) تیندر(Tinder) و اسپیس(Space) اشاره کرد.
  • فلاتر: برنامه‌های گوگل ادز(Google ads)، گوگل پی(Google pay)، علی بابا(Alibaba)، ای بی(E bay)، گوگل کلاسروم(Google Classroom)، ریفلکتلی(Reflectly)، بازی پابجی(pubg mobile) و بازی Wallace & Gromit با فریمورک فلاتر طراحی شده‌اند.

فلاتر یا کاتلین؟ امسال کدام یک بهتر خواهد بود؟

نکته مهم برای پاسخ دادن به این سوال آن است که هدف شما چیست؟ اگر شما یک نگاه استارتاپی دارید، استفاده از فلاتر به دلیل سرعت بالاتر، کم هزینه‌تر بودن و امکان توسعه آسان‌تر وضعیت بهتری خواهد داشت اما اگر یک دید بلند مدت و چند پلتفرمی دارید و در آغاز راه هستید، کاتلین انتخاب بهتری است. در سال 2024 هم قطعا، کاتلین و جاوا حضور خواهند داشت و به رشد و رقابت خود ادامه خواهند داد اما نکته مهم این است که انتخاب شما و جایگاه شما کدام یک از موارد ذکر شده می‌باشد.

نمایش بیشتر