آشنایی با سنگ گرانیت

گرانیت یکی از رایج ترین سنگ هایی است که برای بشر شناخته شده است و در زندگی ما بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. به عنوان نوعی سنگ آذرین طبقه بندی می شود. استفاده از گرانیت در دنیای ما به شدت متفاوت است، اما به دلیل استحکام بسیار زیاد، استفاده زیادی از آن می شود. تا آنجایی که ظاهر این سنگ در نظر گرفته می شود، سطح کاملاً دانه ای دارد که به اندازه ای بزرگ است که با چشم غیر مسلح دیده می شود. بنابراین، برای ادامه بحث در مورد کاربردهای متعدد این سنگ، اجازه دهید نگاهی به سایر خواص اساسی آن بیاندازیم. 

 سنگ گرانیت آشپزخانه

گرانیت چگونه تشکیل می شود؟

گرانیت یک سنگ آذرین است، به این معنی که زمانی که ماگمای آتشفشان اکسید می شود تشکیل می شود و سپس به آرامی در زیر زمین شروع به جامد شدن می کند. از آنجایی که ماگما حاوی انواع کانی ها و مواد شیمیایی است، واکنش های مختلف منجر به تشکیل انواع سنگ های آذرین می شود.

در مورد گرانیت، سنگ بیشتر از کوارتز، با مقادیر متغیر پلاژیوکلاز و فلدسپات تشکیل شده است. هنگامی که ماگمای آتشفشان تشکیل می شود، سیلیس (با محتوای زیاد) همراه با اکسیدهای فلزات قلیایی به تدریج جامد شده و منجر به تشکیل سنگ گرانیت کرمی می شود. بیشتر در پوسته قاره ای زمین یافت می شود.

خواص گرانیت 

خواص فیزیکی این سنگ عبارتند از:

  • محتوای سیلیس بسیار متراکم دارد. از آنجایی که سنگ عمدتاً از سیلیس از ماگما ساخته شده است، حاوی مقدار زیادی سیلیس است.
  • گرانیت به دلیل وجود زیاد سیلیس در ترکیب آن، در برابر پوسیدگی بسیار مقاوم است.
  • گرانیت سنگی است که به راحتی استخراج می شود. این به دلیل وجود یک مفصل دیواری است.
  • مشابه معدن، شکاف و دانه ای که در گرانیت به وفور وجود دارد، پانسمان آن را برای استفاده در مصارف مختلف آسان می کند.
  • خاصیت آذرین گرانیت آن را برای مقاصد ساختمانی بسیار قابل جلا دادن می کند زیرا سطح صیقلی و سخت می تواند نسبتاً بیشتر از سایر سنگ ها دوام بیاورد.
  • گرانیت به دلیل وجود مواد معدنی کمتر، مقاومت مناسبی در برابر آتش دارد.
  • به طور مشابه، گرانیت همچنین به دلیل وجود مواد معدنی کمتر، مقاومت معقولی در برابر یخ زدگی ارائه می دهد
  • گرانیت نسبتاً عاری از شکستگی است.

خواص شیمیایی این سنگ عبارتند از: 

  • گرانیت نمونه ای از سنگ های آذرین است و از این رو بیشترین مقدار سیلیس را در اجزای هسته خود دارد که از 70 تا 77 درصد سیلیس تشکیل شده است.
  • آلومینا نیز در گرانیت در 11 تا 14 درصد ترکیب شیمیایی آن وجود دارد.
  • اکسید پتاسیم و سودا حدود 3 تا 5 درصد از ترکیب آنها را تشکیل می دهند.
  •  گرانیت در حدود 1 درصد از ترکیب خود حاوی آهک است.
  • سایر اجزاء مانند اکسیدهای آهن ، منیزیم، تیتانیوم و آب نیز در مقادیر متغیری از 1% تا 0.03% در این سنگ موجود است.

ساختار مولکول گرانیت

ساختار مولکولی گرانیت به شرح زیر است:

(تصویر به زودی آپلود خواهد شد)

کاربرد سنگ گرانیت 

سطح مقاوم و سخت گرانیت هم به دلیل ماهیت محکم و هم به دلیل ظاهر براق و صیقلی که به راحتی به دست می آید، استفاده زیادی از سنگ را از انسان به دست می آورد. بنابراین، برای شروع، موارد استفاده از این سنگ به شرح زیر است:

  1. موارد استفاده در آشپزخانه:

سنگ گرانیت بیشترین کاربرد را در آشپزخانه منازل به عنوان میز آشپزخانه دارد. به دلیل ظاهر صیقلی و براقشان، به طور گسترده در آشپزخانه ها به عنوان کانتر، پشتی و غیره در سرتاسر دنیا استفاده می شود.

  • موارد مصرف ساختمانی: 

ساختمان های گرانیتی نیز از قرون وسطی در بسیاری از جوامع جایگاهی داشته اند. به دلیل ماهیت محکم سنگ و مقاومت در برابر یخ زدگی و آتش سوزی، گرانیت گاهی اوقات برای ساختن ساختمان ها در سراسر جهان استفاده می شود و هنوز هم استفاده می شود. به غیر از آن، گرانیت همچنین می تواند به عنوان یک سنگ تزئینی برای تزئین ظاهر ساختمان استفاده شود.

  1. موارد استفاده کفپوش:

کفپوش گرانیتی نیز در دنیا بسیار رایج است. به دلیل استحکام و ظاهری که دارند در کف سازی، کاشی کاری و … به وفور استفاده می شود.

  • موارد استفاده متفرقه: 

جدا از مصارف ذکر شده، گرانیت در راهسازی نیز کاربرد دارد، که در آن پایه گذاری گرانیت استحکام لازم را به جاده می دهد، همچنین در پل های آویزان به عنوان بلوک های تقویت کننده برای تحمل وزن پل و غیره استفاده می شود.

آیا میدانستید؟

  • تپه‌های سیاه داکوتای جنوبی که چهار رئیس‌جمهور سابق ایالات متحده را به تصویر می‌کشد، روی گرانیت حک شده است.
  • گرانیت جزء اصلی پوسته قاره زمین است.

انواع مختلفی از سنگ گرانیت وجود دارد که عبارتند از گرانیت سانتا (سنت) Cecilia، گرانیت Uba Tuba، گرانیت سفید کشمیر، گرانیت طلای ونیزی (جدید) ، گرانیت تزئینی Giallo، گرانیت قهوه ای مایل به زرد، گرانیت قهوه ای بالتیک، گرانیت آبی ولگا، کهکشان سیاه گرانیت، گرانیت Bianco Antico، گرانیت مروارید سیاه و گرانیت سیاه مطلق. همانطور که از نام ها پیداست، طبقه بندی عمدتا بر اساس رنگ هایی انجام می شود که بسته به میزان این کانی ها در سنگ گرانیت متفاوت است: کوارتز، فلدسپات، فلدسپات پتاسیم، بیوتیت، مسکویت و آمفیبول.

انواع گرانیت

انواع مختلفی از سنگ گرانیت وجود دارد که عبارتند از گرانیت سانتا (سنت) Cecilia، گرانیت Uba Tuba، گرانیت سفید کشمیر، گرانیت طلای ونیزی (جدید) ، گرانیت تزئینی Giallo، گرانیت قهوه ای مایل به زرد، گرانیت قهوه ای بالتیک، گرانیت آبی ولگا، کهکشان سیاه گرانیت، گرانیت Bianco Antico، گرانیت مروارید سیاه و گرانیت سیاه مطلق. همانطور که از نام ها پیداست، طبقه بندی عمدتا بر اساس رنگ هایی انجام می شود که بسته به میزان این کانی ها در سنگ گرانیت متفاوت است: کوارتز، فلدسپات، فلدسپات پتاسیم، بیوتیت، مسکویت و آمفیبول.

G ranite یک سنگ آذرین روشن رنگ است که دانه هایی دارد که به اندازه کافی بزرگ هستند که با چشم غیر مسلح قابل مشاهده باشد. در زیر سطح زمین در اثر تبلور آهسته ماگما تشکیل می شود. گرانیت عمدتاً از مواد معدنی مانند کوارتز و فلدسپات با مقادیر جزئی میکا، آمفیبول و سایر مواد معدنی تشکیل شده است. این ترکیب معدنی مسئول رنگ قرمز، صورتی، خاکستری یا سفید گرانیت با دانه های معدنی تیره در سراسر سنگ است.

گرانیت یکی از شناخته شده ترین سنگ های آذرین است. بسیاری از مردم با گرانیت آشنا هستند زیرا رایج ترین سنگ آذرین موجود در سطح زمین است و برای ساختن بسیاری از اجسام که در زندگی روزمره خود با آن مواجه می شوند استفاده می شود. برای ساخت کانترها، کاشی‌های کف، سنگ‌فرش، حاشیه‌ها، آج‌های پله‌ها، روکش‌های ساختمانی و بناهای یادبود گورستان استفاده می‌شود. گرانیت در اطراف ما استفاده می شود – به ویژه در ساخت زیرساخت های شهرهای مدرن.

تبلور آهسته ماگما در زیر سطح زمین منجر به تشکیل سنگ گرانیت می شود. بلورهای معدنی بزرگی که در سنگ قابل مشاهده است ثابت می کند که به آرامی از مواد سنگ مذاب سرد می شود. فرآیند خنک‌سازی آهسته باید در زیر سطح زمین اتفاق می‌افتاد و به مدت زمان طولانی نیاز داشت. وجود سنگ در سطح زمین امروزه نشان می دهد که سنگ های گرانیتی بالا رفته و سنگ های پوشاننده به مرور زمان فرسایش یافته اند.

موارد استفاده و کاربردهای گرانیت

گرانیت یکی از سخت ترین مواد شناخته شده برای بشر است. هزاران سال است که به دلیل سختی و استحکام برای اهداف مختلف ساختمانی به طور گسترده مورد استفاده قرار گرفته است

در اینجا برخی از مهمترین کاربردهای گرانیت آورده شده است:

  • از گرانیت در ساخت جواهرات استفاده می شود.

گرانیت از تبلور ماگما تشکیل می شود که سنگ را فوق العاده زیبا می کند. برخی از گرانیت های کمیاب برای ساخت جواهرات و سنگ های قیمتی استفاده می شود. به عنوان مثال – رنگ آبی موجود در هیمالیا به نام گرانیت K2 Azurite یک سنگ نادر است و به عنوان یک سنگ قیمتی استفاده می شود.

  • برای ساخت بناهای تاریخی استفاده می شود

سازه هایی مانند معابد، سنگ قبرها یا بناهایی که قرار است در آزمون زمان مقاومت کنند، معمولاً از گرانیت ساخته می شوند. این روزها روند تغییر کرده است و مصالح زیادی وجود دارد که برای آن استفاده می شود اما قبل از وجود ماشین آلات و تجهیزات مدرن، سنگ گرانیت تنها سنگی بود که برای ساخت بناهای تاریخی مهم استفاده می شد.

  •  مورد استفاده در ساخت مانتو و کف شومینه

گرانیت به طور گسترده برای ساخت مانتو شومینه استفاده می شود، معمولاً در کشورهایی که آب و هوای سرد در طول سال دارند، مانتو شومینه را زیبا می کند و بنابراین اتاق نشیمن را برای دور هم جمع شدن خانواده و دوستان جذاب تر می کند. با استفاده از گرانیت در کف می توان به کف پوشی شیک و عالی با نگهداری کمتر نیز دست یافت. کاشی های گرانیتی در اشکال و اندازه های مختلف همراه با نقش و نگارهای زیبا موجود است .

نمایش بیشتر