زمان و مراحل برنامه کوددهی سیر برای بزرگ شدن غده
سیر و پیاز جزو سبزی های پیازی هستند که تقریبا در تمام نقاط دنیا به جز قطب و جنگل های استوایی قابل کشت می باشند. این سبزیجات به شدت به کمبود مواد آلی خاک حساسند. استفاده از انواع کودها در بالا بردن میزان محصول نقش عمده ای دارد.
برنامه غذایی پیاز
.مرحله اول : نیاز غذایی پیاز قبل از کشت:
قبل از کاشت پیاز لازم است از مزرعه آزمون خاک گرفته شود و کودهای مورد نیاز خاک در زمان قبل از کاشت و یا به اصطلاح زیر شخم براساس آزمون خاک تجویز و مصرف شود که عموما از کودهای اوره با پوشش گوگردی، فسفات ، پتاسیم ، گوگرد جامد و کودهای دامی پوسیده و یا کود مرغی استفاده می شود. استفاده از هر نوع کود به هر میزان، فقط با توجه به آزمون خاک توصیه می شود زیرا این احتمال وجود دارد که خاک شما بطور مثال اصلا نیاز به کود فسفات نداشته باشد و یا کمتر از میزان مصرف شما نیاز داشته باشد در حالی است که شما از یک طرف هزینه سنگینی برای مصرف آن کود پرداخت کرده اید و از طرف دیگر بجای تقویت خاک، باعث مسمویت خاک هم شده اید.
ضمنا با توجه به هزینه های سنگین کودهای شیمیایی، بجای خرید یک کیسه کود مازاد بر نیاز خاک، براحتی می توانید با آن هزینه، آزمون خاک و تشخیص عناصر مورد نیاز را با میزان دقیق انجام داده و علاوه بر آن، از نوع بافت خاک و حتی زراعت مناسب قابل کشت در این خاک نیز مطلع شوید و اگر نیاز به تغییر بافت خاک برای کشت محصول مورد نظرتان هم داشته باشید می توان آن را به درستی با مصرف کودهای دامی پوسیده و پرلیت و ماسه انجام دهید.
نیاز غذایی در زمان کاشتن بذر پیاز
قبل از پاشیدن بذر در زمین با بذرمال کردن آنها با کودهای محرک رشد نظیر هیومیک اسید و جلبک ها درصد و سرعت جوانه زنی را افزایش دهید.
نیاز غذایی در مرحله رویش اولیه برگ های پیاز:
در این مرحله کودهای کلات آهن مورد نیاز است که بهتر است با یک محرک آمینواسید و یا جلبک ترکیب شود که این کودها برای ایجاد شاخ و برگ بسیار مناسب و توصیه می شود
.توصیه کودی ما:
استفاده از کودهای و یا کود 18.77.0 و یا کودهای و یا کودهای توصیه می شود که بهتر است هریک از این کودها بهمراه آمینواسید یا جلبک نظیر ماکسی و یا و یا مصرف شوند.مصرف این کودها بصورت آبیاری و یا محلولپاشی امکان پذیر است اما بعلت شاخ وبرگ کم پیاز، مصرف این دوره کوددهی بصورت آبیاری بهتر می باشد.
نیاز غذایی در مرحله تشکیل غده پیاز
در این مرحله کودهایی با پتاس بالا ولی با ازت و فسفر کمتر نیاز می باشد که به همراه عناصرریزمغذی جهت تولید غده های سالم و یک دست با ماندگاری بالاتر توصیه می شود.
توصیه کودی ما:
هر کودهای پتاس بالایی نظیر و یا ویا و یا هر کود دیگری که میزان پتاسش بالاتر از فسفر و ازت باشد بهمراه یک کود میکرو کامل ریزمغذی نظیرکود ایتالیا و یا و یا هر کمپلکس ریزمغذی دیگر توصیه می شود.
نکته: در این مرحله بعلت ترکیب کود پتاس بالا با ریزمغذی ها بهتر است بصورت محلولپاشی انجام شود زیرا عناصر ریز مغذی در خاک هایی با پی اچ بالا تر از 6.5 جذب نمی شوند و کوددهی فقط برای شما هزینه محسوب می شود.
نکته اینکه در صورت مصرف سولوپتاس ها بهتر است بصورت آبیاری مصرف شود اما بقیه کودها با دو روش قابل مصرف هستند.و همچنین در این دوره رشدی مصرف کودهای کلسیم بور نیز توصیه می شود بور به جذب بیشتر کلسیم کمک می کند. کودهایی نظیر کلسیزن آگویلا، کود کلسیم بور نیچر و یا ترکیب کلسیم 27 درصد با بور 11 درصد اسپانیایی و یا سایر کودهایی که این دو عنصر را به مقدار بالایی داشته باشند.
نکته: اول اینکه پتاس و کلسیم دو عنصر تنبل و دیر جذب هستند پس با هم مخلوط نشوند و در یک اختلاف زمانی 10 روزه هر کدام مصرف شوند و بهتر است اول کلسیم و بعد پتاسیم مصرف شود استفاده از کلسیم به عنوان آخرین مرحله کوددهی قبل از برداشت برای افزایش عمر انبارمانی و ماندگاری محصول توصیه می شود.و دوم اینکه در صورت مصرف کودهای نیترات کلسیم جامد یا مایع، بهتر است بصورت آبیاری مصرف شوند.
یادآوری مهم: مصرف گوگرد مایع از ابتدای رشد برگی پیاز تا تشکیل غده می تواند به رشد رویشی پیاز کمک کند زیرا با مصرف گوگرد مایع ،عناصر مانده در خاک ، آزاد شده و در اختیار گیاه قرار می گیرد و علاوه بر این گوگرد باعث جلوگیری از قارچ در پیاز نیز می شود. هر چقدر استفاده از کودهای گوگردی به فرم سولفات بیشتر باشد طعم تند محصول بیشتر می شود.
نکته طلایی و کلیدی برنامه کامل تغذیه سیر و پیاز
۱- میزان توصیه شده کود جهت محلولپاشی برای هزار لیتر آب و میزان توصیه کود برای مصارف آبیاری یک هکتار می باشد.
۲- در خاک های قلیایی و شور توصیه می شود مصرف کودهای گوگردی و کودهای هیومیک اسید نظیر و یا تکرار گردد.
۳- جهت حلالیت بهتر کود و یا سموم پودری ابتدا آن را در یک گالن 5 لیتری به تدریج ریخته و کاملا حل نموده و سپس به تانکر مرکزی انتقال داده شود.
۴- در صورت ممکن با تاتکرهای دارای همزن سمپاشی کنید.
۵- بهترین زمان جهت محلولپاشی غروب و یا اوایل صبح می باشد
۶- جهت اختلاط چند کود و یا سم ابتدا در مقادیر کوچک تست و بعد مصرف نمایید.
۷- محلول کود اماده شده حتما و حنما می بایست ظرف چند ساعت مصرف گردد سیر گیاهیست علفی و دائمی که ساقه آن ارتفاعی ۴۰ سانتی متری دارد و قسمت زیر زمینی آن متورم و مرکب از ۵ تا ۱۲ قطعه و محصور در غشاهای نازک و ظریف به رنگ خاکستری مایل به سفید می باشد. برگ های این گیاه باریک و نواری شکل به رنگ سبز تیره و گل های آن کوچک و صورتی رنگ است که به صورت یک چتر در انتهای ساقه نمایان می شود.
از نظر گیاه شناسی سیر در دسته بندی سبزیجات قرار می گیرد و یک گیاه چند ساله است که از خانواده پیاز بوده و در کنار تره فرنگی، موسیر، تره، پیاز و پیازچه رده بندی می شود. این گیاه دارای پیاز است و برگ های بلند آن معمولا پیش از استفاده از آن جدا میشوند؛ هرچند که برگ های سیر خوراکی هستند اما بیش تر از ریشه آن مورد استفاده قرار می گیرد. ریشه سیر در یک پوسته نازک و کاغذی پوشیده شده است که معمولا قبل از مصرف از آن جدا می شود.
سیر سرشار از فولیک اسید، ویتامین C، کلسیم، آهن، منیزیم، پتاسیم و مقدار کمی روی و ویتامین های ب۱ ب۲ و ب۳ است، همچنین سیر یک آنتی بیوتیک طبیعی، ضد قارچ و ضد ویروس قوی می باشد. در ميان فرآورده هاي مختلف سير، اسانس سير داراي عملکرد ضد میکروبی قوی تری است به طوری که نسبت به پودر سیر و سیر تازه به ترتیب ۲۰۰ و ۹۰۰ برابر اثرات ضد میکروبی قوی تری دارد. به علاوه استفاده از اسانس و عصاره سیر در صنایع غذایی از سوی موسسه غذا و داروی ایالات متحده آمریکا ایمن معرفی شده است. سیر حاوی پتاسیم و ژرمانیوم است که موجب بهبود سلامتی می شوند. ژرمانیوم می تواند یون های مثبت را خنثی نماید و با تسهیل جریان خون سبب افزایش سطح انرژی بدن و رفع دردها و کوفتگی ها در بدن شود.
مهم ترین خواص سیر مربوط به آلیسین می باشد، آلیسین یک ترکیب روغنی با رنگ زرد روشن است که عطر خاص سیر را به وجود می آورد؛ به آلیسین روغن سیر هم گفته می شود. بهترین زمان برای کاشت این گیاه روزهای کوتاه و دمای پایین در پاییز و یا اوایل زمستان در مناطق گرمسیری و نیمه سردسیری است.
مراحل و زمان کود دهی سیر
برای داشتن یک برنامه کود دهی دقیق برای سیر، تنها شناخت عناصر مورد نیاز برای آن کافی نیست، چرا که باید بدانیم چه کود و چه عناصری را باید در مراحل مختلف رشد به این گیاه بدهیم، در غیر این صورت به جای کمک کردن به رشد گیاه، باعث آسیب جدی به آن می شویم. اما اگر زمان استفاده از و ارگانیک حاوی عناصر ماکرو مانند نیتروژن، فسفر و پتاسیم و عناصر ریز مغذی را بدانیم، باعث بهره وری بیش تر محصول می شویم.
کود دهی سیر دارای مراحل مختلفی می شود که به شرح زیرند:
✓ کود دهی پیش از کشت
✓ کود دهی زمان نشاء
✓ کود دهی پس از انتقال به زمین اصلی
✓ کود دهی زمان ۴ تا ۶ برگی
✓ کود دهی زمان ۶ تا ۸ برگی
✓ کود دهی زمان تشکیل غده
✓ کود دهی برای پر شدن غده
خواص سیر
- درمان عفونت های تنفسی
- تسکین دندان درد
- از بین بردن زگیل
- درمان سینوزیت
- از بین بردن نفخ، یبوست و درد معده
- رفع گل مژه
- افزایش رشد مو، ریش و سبیل
کودهای مناسب سیر
هیومیک اسید
هیومیک اسید در واقع یک اصلاح کننده خاک به شمار می رود و در نهایت باعث بهبود سلامتی و رشد سیر می شود، به همین دلیل است که در و در تمامی مراحل پرورش، باید در برنامه غذایی و کود دهی سیر باشد. هیومیک اسید علاوه بر اینکه باعث کم شدن رشد فرسایش خاک می شود، عامل اصلی کم شدن تنش ها و بیماری های مختلف سیر نیز می باشد، این ماده همچنین می تواند خاک را از وجود فلزات سنگین که برای گیاه مضر هستند پاک کند.
کود پتاسیم
پتاسیم برای غده سازی و میوه دهی بیش تر و رشد سیر بسیار مورد نیاز است. این ماده همچنین میزان تحمل سیر در برابر هجوم آفات، خشکسالی یا پر آبی افزایش می دهد. علاوه بر این باعث افزایش میزان پروتئین، قند و نشاسته در درختان و میوه ها می شود، به همین دلیل این ماده از ابتدای رشد تا زمان میوه دهی باید در برنامه کود دهی سیر وجود داشته باشد؛ در واقع پتاسیم عامل اصلی تشکیل میوه در سیر است. توجه داشته باشید که اگر کودهای پتاس بالا را در دوره رشد سیر استفاده می کنید، باید آن ها را به صورت محلول در آب مصرف کنید.
کودهای فسفر
این ماده یکی از عناصریست که نقش بسیار مهمی در جذب و تبدیل انرژی خورشیدی به ترکیبات مورد نیاز و قابل استفاده در گیاهان دارد. در واقع کودهای حاوی فسفر به عنوان کاتالیزوری قوی در رشد سیر عمل می کند، همچنین باعث تشکیل و رشد بهتر ریشه ، افزایش استحکام ساقه، برگ و ریشه، افزایش مقاومت در برابر بیماری های مختلف و بهبود کیفیت سیر می شود. کمبود و عدم جای گذاری صحیح آن در برنامه غذایی و کوددهی سیر باعث عدم رشد و بروز بیماری های مختلف در آن می شود.
کود حاوی نیتروژن
نیتروژن عنصر اصلی در کلروفیل گیاهان است، این ماده نقش اصلی را در ساخت قند در گیاهان ایفا می کند و باعث بهبود عملیات فتوسنتر در آن ها می شود. علاوه بر این ، باعث بهبود تشکیل پروتئین و انتقال آن به بافت های سلولی سیر می شود، به همین خاطر نیز نقش اصلی در تنظیم برنامه کود دهی سیر دارد. بیشتر کشاورزان برای تامین نیتروژن در این گیاه، از کودهای اوره برای سیر استفاده می کنند.