دکل مهاری چیست؟
دکل مهاری به دکل هایی گفته می شود که به وسیله سیم مهار به زمین یا تکیه گاه دیگری مهار گردد. این نوع دکل ها به دلیل وزن پایین و سبکی وزن مزیت دارند و در مکان هایی که فضا به قدر کافی موجود باشد استفاده می گردد. دکل مهاری در تهران اغلب در شبکه تلفن همراه، رادیو و بی سیم و شبکه های رایانه ای مورد استفاده قرار می گیرد.
این دکل ها قابلیت نصب در پشت بام منازل و ادارات را داشته و علاوه بر اینکه ارتفاع ساختمان به بلندی محل نصب آنتن ها کمک کرده، در مناطق شهری مزیت فراوان دارد. این نوع دکل ها در صورتی که روی زمین نصب گردد نیاز به فضای زیادی جهت نصب سیم مهارها دارد. این دکل ها بسته به ابعاد و نوع ساخت به چند دسته تقسیم می شوند.اجزای این نوع دکل ها شامل سکشن (بدنه)، بیس پلیت، سیم مهاری، مهار کش، کرپی (کلمس)، صفحه تعادل، گوشواره، تاج سر دکل، تسمه کمربندی، پیچ و مهره و… می باشد.
انواع ساخت دکل مهاری :
حرف G در مقابل عدد نشان دهنده قاعده دکل مهاری می باشد که به طور مثال در دکل G35 یعنی فاصله لوله های اصلی از یکدیگر ۳۵ سانتیمتر و در دکل G45 این فاصله ۴۵ سانتیمتر می باشد. بدنه اصلی دکل از لوله و میلگرد ساخته شده و توسط سیم مهار مفتولی به زمین و یا تکیه گاه مستحکم دیگری متصل می گردد.نصب مهاری در ارتفاعات مختلف معمولا به صورت دستی و با استفاده از ابزار مخصوص این کار انجام می گیرد.
مزایا :
وزن کم / قیمت ارزان/ نصب آسان / قابلیت نصب بر روی پشت بام خانه ها
معایب :
اشغال فضای زیاد / ظرفیت بارگذاری کم
خودایستا :
این دکل ها دارای ۳ یا ۴ پایه ی فلزی هستند که اجزای آن ها بصورت مشبک (Lattice) بوده و به وسیله اعضای خرپایی به هم متصل می شوند. این نوع دکل ها با شیب شهری بالا می روند و بدون نیاز به سیم های مهاری با تکیه بر پایه های اصلی (Leg) حفظ تعادل می کنند. در اغلب مواقع قطعات دکل های خودایستا از نبشی، لوله و ناودانی ساخته میشوند که به وسیله پیچ و مهره و در برخی موارد با جوش به یکدیگر متصل می شوند. مزیت دکل های خود ایستا، ظرفیت بالا و استقامت بیشتر آن نسب به سایر دکل ها می باشد.
این نوع دکل در ۲ نوع تمام نبشی و لوله -نبشی ساخته می شود. در نوع تمام نبشی همه قطعات و سکشن های دکل از نبشی های فولادی ساخته می شود ولی در نوع لوله –نبشی پایه های اصلی دکل از نوع لوله و مابقی از جنس نبشی فولادی است. دکل خود ایستا در دو آرایش ۳ پایه و ۴ پایه ساخته می شود معمولا برای پایداری سازه فلزی دکل های خود ایستا با افزایش ارتفاع سطح مقطع آن کوچک تر می شود.
این نوع دکل ها برای استفاده در ارتفاع های نسبتاً زیاد ، بار زیاد روی دکل، سرعت باد بالا و در مکان هایی که فضای کافی برای نصب دکل مهاری نمی باشد، استفاده می شود.
دکلهای تکپایه یا مونوپل :
دکلهای تکپایه یا مونوپل به دکلهایی گفته میشود که به صورت تکپایه باشد. این دکلها با مقاطع چند وجهی ساخته میشود.این نوع دکلها بر روی یک پایه استوار بوده و لنگر زیادی در پای دکل وجود دارد. لرزش این دکلها به تناسب بقیه دکلها بیشتر میباشد. این نوع دکلها با توجه به فضای کمی که اشغال میکنند در محیطهای شهری که زمین از ارزش بالائی برخوردار است استفاده میشود. ظرفیت باربری آنها محدود بوده و در اکثر مواقع تنها برای شبکه موبایل استفاده میشود. این دکلها تنها با جرثقیل نصب میشود.
دکل دوربین مدار بسته :
دکل دوربین مدار بسته از نوع منوپل (تک پایه) بوده و برای نصب دوربین مدار بسته در جهت افزایش بُرد دید دوربین و کاهش دسترسی غیرمجاز و همچنین ایجاد زاویه دید مناسب کاربرد دارند و با توجه به فضای کمی که اشغال می کنند مد نظر قرار گرفته و در محیط های شهری که زمین از ارزش بالائی برخوردار است استفاده می شود.
ظرفیت باربری آن ها محدود بوده و تنها با جرثقیل نصب می شوند . بنابراین در محلی باید نصب شوند که امکان حرکت و نصب با جرثقیل وجود داشته باشد. بر اساس مورد استفاده آن در شرایط مختلف اقلیمی ( از نظر میزان شدت وزش باد یا قرار داشتن در کنار مسیر های پر ارتعاش ) . و کاربرد آن در جا های مختلف ، بسته به میدان دید مورد نیاز و نیز گاهی بر اساس سلیقه ، در طول های مختلف طراحی و ساخته می شوند .
می تواند از جنس آهن با روکش گالوانیزه و یا بدون روکش بوده و یا حتی در شرایطی خاص از آلومینیوم و یا آلیاژ های دیگر استفاده نمود
انواع دکل را بر اساس کاربرد آن در شهر های ایران کدامند؟
پیشتر از این در مقالات گذشته از انواع دکل های مخابراتی از قبیل و دسته بندی آن ها در تیپ های متفاوت و همچنین دسته بندی بر اساس مورد استفاده مانند دکل برج نوری یا دکل دوربین مداربسته بارها گفته ایم این بار انواع دکل را بر اساس کاربرد آن در شهر های ایران توضیح میدهیم . و همچنین به بررسی دکل ایرانسل و دکل همراه اول و انواع آن در شهر های ایران نیز میپردازیم . شاید شما هم کنجکاو شده باشید که دکل ایرانسل نصب شده بر پشت بام منازل و یا سطح شهر چه کاربردی دارند و آیا مضرات دکل مخابراتی بیشتر است و یا عواید آن . اما بار دیگر بررسی انواع دکل بر اساس دسته بندی های متفاوت خالی ازلطف نخواهد بود ….
دسته بندی انواع دکل
انواع مهاری :
- دکل مهاری جی ۳۵
- دکل مهاری جی ۴۵
- دکل مهاری جی ۵۵
- دکل مهاری جی ۶۵
البته دکل های مهاری فوق بر اساس تعداد اضلاع به دو دسته سه وجهی و چهار وجهی نیز تقسیم میشوند . به طور مثال دکل مهاری G45 سه وجهی. اما کمتر دکل ایرانسلی را میبینید که از این تیپ استفاده کند .
انواع دکل منوپل :
البته تقسیم بندی دیگری برای هر دو نوع دکل منوپل فوق نیز قابل تعریف میباشد بر اساس نوع اتصال میباشد که دو نوع اورلب و فلنجی میباشد . شاید اکث دکل های ایرانسل که دیده اید از این نوع باشد.
انواع دکل خودایستا یا خرپایی :
- خودایستا لوله و نبشی
- دکل خودایستا تمام نبشی
در دکل های خودایستا نیز میتوان دسته بندی را بر اساس تعداد اضلاع به دو دسته دکل خودایستا سه پایه و چهار پایه تقسیم کرد . همچنین انواع دیگری از دکل های خود ایستا وجود دارند که به عنوانن های زیر شناخته میشوند :
- دکل خودایستا NB
- دکل خودایستا ICB
- دکل خودایستا RDS
توضیح تمام موارد ذکر شده و موارد استفاده آنها پیشتر در بخش مقالات سایت به طور مفصل ارائه شده است . این سبک دکل برای دکل های مخابرایت چه دکل ایرانسل چه دکل همراه اول در بخش بین شهری مورد استفاده قرار دارد .
تقسیم بندی دکل از لحاظ کاربرد :
از لحاظ کاربردی میتوان دکل های را با توجه به صنعت و حوزه مورد استفاده مانند دکل های انتقال نیرو در صنعت برق به دسته دکل های برق تقسیم نمود و یا با عنوان کارایی برای پایه دوربین به عنوان دکل دوبین مدار بسته شناخت ، در اینجا چند مورد از استفاده های مرسوم برای انواع تیپ های دکل را یاد آور میشویم :
- دکل دوربین مداربسته
- دکل پرچم
- پایه چراغ راهنمایی
- پایه چراغ خیابانی
- پایه تابلو تبلیغاتی ( بیلبورد )
- برج روشنایی
- پایه چراغ استادیومی
- و …..
انواع دکل مخابراتی شهری
و اما میرسیم به تقسیم بندی دکل و مورد استفاده آن در شهر های ایران
۱) دکل مخابرات قابل استفاده در داخل شهر
نوع اول دکل مخابراتی ، دکل مخابراتی است که روی زمین و در خیابانها نصب میشوند و به دور آنها فنس کشیده شده است. بُرد این نوع از دکل مخابرات عموماً زیر ۱ کیلومتر تنظیم می شود. معمولا اپراتورها تحت عنوان دکل ایرانسل یا دکل همراه اول از این نوع استفاده میکنند و جزو دسته دکل های منوپل و خودایستا هستند عموما .
۲) دکل قابل استفاده در نقاط مسکونی و اداری
نوع دوم دکل ایرانسل روی پشت بام ساختمانها نصب میشوند و اپراتور دوم تلفن همراه کشور بابت نصب این دکلها به مالک ساختمان اجاره پرداخت میکند. برد این نوع از دکل مخابرات بستگی به سایتهای همسایه داشته معمولاً زیر ۵۰۰ متر تنظیم شده است. معروف به دکل BTS هستند و عموما جزو دسته منوپل و یا مهاری هستند .
3) دکل قابل استفاده در نقاط پرتراکم شهری و تجاری
نوع سوم دکل ایرانسل در حاشیه خیابانها و روی دکلهای کوتاه حدود 6 متر نصب میشوند و با هدف تأمین ظرفیت مورد نیاز ترافیکی این مناطق مورد استفاده قرار می گیرند. برد این نوع از دکل های مخابرات نیز بستگی به سایتهای همسایه داشته ولی معمولاً زیر 100 متر تنظیم می شود. این سایت ها در ایستگاه های مترو در زیر زمین، و در بازارهای قدیمی روی دیوار نیز نصب می شوند.
4) دکل مخابرات قابل استفاده در نقاط روستایی و جاده های خارج شهر
نوع سوم دکل ایرانسل در خارج از شهرها و بدور از مناطق مسکونی نصب می شود و برد آنها گاهی تا ۳۵ کیلومتر نیز میرسد. اکثرا جزو دسته دکل های خودایستا عظیم هستند .
منبع: دکل بان