مقدار بار مجاز در پروازهای داخلی و خارجی چقدر است؟
چمدان خود را بستهاید و بلیط هواپیما تهران استانبول در دست، به سمت فرودگاه حرکت میکنید. در هنگام تحویل دادن ساک و کیف خود، متوجه میشوید که وزن و مقدار بار شما بیش از حد مجاز شرکت هواپیمایی است. این داستان بر اساس واقعیت است! اما نگران نباشید. هنوز هم میتوان از این رخداد جلوگیری کرد. اما چطور؟ قبل از اقدام به سفر و خرید بلیط هواپیما، لازم است اطلاعات خود درباره یکی از مهمترین مسائلی که در بسیاری موارد توسط مسافران نادیده گرفته میشود را بروز کنید.
حداکثر بار مجاز در هواپیما به ازای هر نفر چقدر است؟
در تمامی کلاس های اکونومی به جز کلاس نرخ Y، هر مسافر اجازه دارد تا ۲۰ کیلوگرم بار و چمدان با خود همراه داشته باشد. کلاس نرخی Y یکی دیگر از کلاسهای پروازی است که حداکثر بار مجاز در آن به ۲۵ کیلوگرم میرسد. همچنین در پروازهای فرست کلاس و تجاری وزن بار مجاز برای هر مسافر ۳۰ کیلوگرم خواهد بود. در تمامی این شرایط، مقدار بار مجازی که میتوانید با خود به کابین هواپیما ببرید، ۷ کیلوگرم است.
چرا حداکثر وزن بار در هواپیما نباید بیشتر از ۳۰ کیلوگرم باشد؟
اگر بخواهیم یک قرارداد کلی را در مورد حداکثر بار مجاز در اکثر پروازهای داخلی و خارجی داشته باشیم، به عدد ۳۰ کیلوگرم میرسیم. اما چرا ۳۰ کیلوگرم؟ بر اساس قوانین بینالمللی، ؛ به این علت که حمل بسته های بار و یا چمدان با بیش از ۳۰ کیلوگرم وزن برای سلامتی کارکنان فرودگاهها زیان آور است و بسیاری از شرکتهای هواپیمایی مجاز به پذیرش باری بیش از این مقدار نیستند. چمدان یا کیف دستی شما در کابین باید داشته باشد. حال اگر بار بیش از ۳۰ کیلوگرم همراه ما باشد چطور؟
قوانین بار هواپیما و نرخ اضافه بار
چنانچه باری که با خود حمل می کنید بیشتر از میزان مشخص شده ایرلاین باشد، مشمول قوانین اضافه بار هواپیما خواهید شد. در این صورت بر اساس معیارهایی همچون مبدا، مقصد و نوع کلاس پروازی، میبایست مبلغی را به عنوان هزینه اضافه بار پرداخت کنید. برای پرداخت این هزینه یا میتوانید قبل از پرواز و هنگام خرید بلیط هواپیما، در دفاتر فروش بلیط و آژانسهای هواپیمایی، مقدار اضافه بار خود را گزارش دهید یا اینکه این گزارش را در فرودگاه و هنگام پذیرش بار بپردازید.
توصیه ما به شما این است که از راه اول، یعنی در هنگام خرید بلیط هواپیما استفاده کنید زیرا هزینه به مراتب کمتری دارد. به طور میانگین
مقدار بار مجاز در پروازهای خارجی و پروازهای داخلی
مقدار بار مجاز در پروازهای خارجی و داخلی بر اساس مسیر هوایی، شرکت هواپیمایی و کلاس پروازی انتخاب شده متفاوت است. وزن بار مجاز در هواپیما از ۲۳ کیلوگرم تا ۵۰ کیلوگرم با توجه به موارد مذکور تغییر می کند. میزان بار مجاز در پروازهای خارجی پر استفاده که از فرودگاه امام خمینی به مسیر کشورهای اروپایی و آسیایی پرواز می کنند در هواپیمایی های مشهور ایرانی همچون ایران ایر، ماهان، امارات ایرلاین، قطرایرویز، ترکیش ایرلاین، ایرلاین اتحاد و دیگر شرکت های هواپیمایی بین المللی مشهور به شرح زیر است:
این مقدار بار مجاز در پروازهایی که به مقصد قاره آمریکا انجام می شوند کمی بیشتر از این مقدار است و در بیشتر هواپیمایی ها تا ۴۶ کیلوگرم است. البته این مقدار برای پروازهای اکونومی است و در پروازهای بیزینس و فرست کلاس تا ۶۴ کیلوگرم افزایش می یابد.
بعضی از ایرلاین های مشهور اروپایی نیز حداکثر وزن بار کمتری برای مسافران در نظر می گیرند و این مقدار در تمام کلاس های پروازی تا ۲۳ کیلوگرم است.
لوازم مجاز برای ورود به کابین هواپیما
اما برویم به سراغ یکی از موضوعات مهم در هر پرواز، آن هم اینکه چه لوازمی را می توان به هواپیما برد؟ یا به عبارت دیگر بار های مجاز هواپیما چیست؟ از جمله بارهایی که به عنوان لوازم مجاز در هواپیما محسوب می شوند می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
لوازم ممنوعه در هواپیما
وسایلی که ورود آنها با کابین هواپیما مجاز نیست لوازم نوک تیز یا لبه تیز از قبیل ناخن گیر، قیچی، چاقو، سوهان ناخن و ابزار مغناطیسی است. علاوه بر این، به همراه داشتن هر نوع مایعات، از قبیل آب معدنی، انواع نوشیدنی، ژل مو، خمیر دندان، کرم ها، ترکیبی از مایعات و جامدات، عطر و هر نوع اسپری، به داخل کابین هواپیما اکیداً ممنوع است. آیا بردن عطر به کابین مجاز است؟ بله. در صورتیکه عطر خود را به صورت بسته بندی از فریشاپ فرودگاه (Free Shop) تهیه کرده باشید، مانعی برای ورود آن وجود ندارد.
قوانین گم شدن بار در هواپیما
خوشبختانه در صورت گم شدن بار همراه مسافر، نیازی به پرداخت هزینه از طرف مسافر نیست! در صورت مفقودی مسئولیت آن بر عهده شرکت هواپیمایی است. در قوانین بین المللی این هزینه برای پروازهای داخلی کشورهای آمریکایی ۲۵۰۰ دلار و برای پرواز های بین المللی . در این گونه موارد، بیمههای مسافرتی مختلفی وجود دارد که با مراجعه به سایت هواپیمایی، میتوانید به سادگی از جزئیات آن باخبر شوید. حالا که با مهمترین قوانین بار مجاز هواپیما آشنا شدید، قصد داریم این قوانین را به صورت دقیقتری با تفکیک چند هواپیماییهایی شناختهشده ایران بررسی کنیم.
قوانین بار مسافر در هواپیمایی ایران ایر
در پروازهای ، وزن بار هر مسافر، به بستگی دارد. در کلاس های گوناگون، این میزان از ۲۰ تا ۵۰ کیلوگرم متغییر بوده و هچنین هر مسافر نسبت به کلاس پروازی خود مجاز است باری با وزن ۵ تا ۷ کیلوگرم را در داخل کابین به همراه داشته باشد و در صورت افزایش وزن بار، می بایست هزینه ای اضافه برای حمل بار پرداخت نماید.
میزان بار مجاز هواپیمایی ماهان چقدر است؟
میزان مجاز بار تحویلی هر مسافر به قسمت بار هواپیما را حداکثر ۳۰ کیلوگرم اعلام کرده است و علاوه بر آن هر مسافر را به صورت رایگان، مجاز به حمل یک کیف دستی دانسته که این میزان در و در پروازهای بیزینس کلاس، ۷ کیلوگرم است
قوانین بار ایرلاین آسمان
هواپیمایی آسمان، وسایل شخصی، پول، جواهرات، اقلام با ارزش و مدارک را در دسته بندی اقلام مجاز به حمل در کیف دستی مسافر به داخل کابین هواپیما برشمرده و اجازه ورود به افرادی که وسایل شکستنی، تیز و برنده به همراه داشته باشند را به داخل کابین هواپیما نمی دهد.
مسافران هواپیماهای این شرکت تنها مجاز هستند کیف دستی تا ابعاد ۵۶ سانتیمتر طول، ۴۵ سانتیمتر عرض و ۲۵ سانتیمتر ارتفاع و تا وزن پنج کیلوگرم را در داخل کابین به همراه داشته باشند و هر مسافر نیز تنها مجاز به همراه داشتن یک کیف دستی در داخل هواپیما است. در صورتی که مسافر قصد دارد باری بیشتر از مقدار ذکر شده در داخل هواپیما به همراه داشته باشد، تنها
نکات مهم و مقررات حمل بار مسافر هواپیما
اگر اهل سفر با هواپیما باشید، حتما میدانید که تمام ایرلاینهای دنیا، بار شما را به صورت رایگان تا مقصد حمل میکنند. هرچند، بار مجاز هواپیما برای هر مسافری، سقفی معین دارد و اگر حجم بیشتری از وسایل را به همراه داشته باشید، لازم است هزینه اضافه بار هواپیما را به صورت جداگانه پرداخت کنید. اما قیمت اضافه بار در ایرلاینهای مختلف چقدر است و چگونه محاسبه میشود؟
تفاوت بار اصلی و دستی در هواپیما
بار دستی شامل همان وسایلی میشود که بردن آنها به داخل کابین هواپیما مجاز است؛ موادی از قبیل خوراکی، نوشیدنی و لوازم شخصی مانند لپ تاپ و موبایل یا اشیای گرانقیمت که بهتر است تا انتهای سفر همراهتان باشند. بار دستی را نمیتوان روی زمین یا جلوی پا نگه داشت و حتما باید آن را داخل محفظهای که بالای هر صندلی تعبیه شده، قرار دهید. اندازه و حجم وسایل همراه در پروازها و هواپیماهای مختلف، محدودیتهای خاص خود را دارد، ولی عموما نباید بیشتر از ۷ کیلوگرم یا با طول بالاتر از ۵۶ سانتیمتر باشد.
میزان مجاز بار دستی در پروازهای خارجی معمولا کمی بیشتر است و در برخی از کلاسهای پروازی به ۱۵ کیلوگرم نیز میرسد. به علاوه، همراه داشتن دخانیات، ابزارآلات، وسایل تیز و برنده، وسایل آتشزا و همچنین هر نوعی از حیوانات به داخل کابین، اکیدا ممنوع است. شرکتهای هواپیمایی همچنین همراه داشتن مایعاتی با حجم بیشتر از ۱۰۰ میلیلیتر در داخل کابین را ممنوع اعلام کردهاند و چنین وسایلی باید همراه با چمدان، به بخش بار تحویل داده شود.
هزینه اضافه بار هواپیما چیست؟
بار اصلی، مقدار معینی از وسایل همراه مسافر است که بدون دریافت هزینه، توسط شرکت هواپیمایی حمل میشود. مقدار بار مجاز در کلاسهای مختلف پروازی و شرکتهای هواپیمایی مختلف، معمولا بین ۲۰ تا ۵۰ کیلوگرم است و اگر بار مسافر بیشتر از مقدار اعلامی توسط شرکت باشد، باید هزینه آن به صورت جداگانه پرداخت شود. به علاوه، ممکن است ابعاد بار یا ماهیت آن، هزینههای اضافی برای شما بتراشد. اگرچه فاکتورهای مختلفی مانند تعداد، وزن و حجم بار اضافی روی هزینه نهایی اثرگذار هستند، ولی به صورت کلی، هزینه اضافه بار به ازای هر کیلوگرم، معادل یک درصد از مبلغ بلیط شما در همان سفر در نظر گرفته میشود.
اگر از زیاد بودن حجم بارتان مطمئن هستید، توصیه میکنیم حداقل یک ساعت زودتر از زمان همیشگی به فرودگاه مراجعه کنید تا تشریفات مربوط به وزنکشی و پرداخت هزینهها با سرعت بالاتری انجام شود. به علاوه، توصیه میکنیم پیش از خرید بلیط یا انتخاب کلاس پروازی، حتما در مورد محدودیتهای اضافه بار و هزینههای مربوط به آنها اطلاعات کافی پیدا کنید تا در فرودگاه و پیش از سفر، به مشکل نخورید.
برگرفته از: سایت علی بابا