چه مدل برنامه ریزی درسی باعث ضمانت موفقیتم می شود؟ + اصول
برنامه ریزی درسی برای همه یکسان نیست و هر کس مطابق با شرایط خودش باید یک برنامه درسی تنظیم کند تا بتواند در آن موفق شود. برای انجام این کار داشتن یک دفتر برنامه ریزی درسی بسیار ضروری است، زیرا هرکس میتواند بر اساس توان خود و مطابق با شرایطی که دارد، برنامه ریزی صحیحی را پیش گرفته و جزئیات آن را در دفتر برنامه ریزی روزانه خود یادداشت کند.
برنامه ریزی درسی چیست و انواع آن کداماند؟
برنامه ریزی درسی یک فعالیت سازماندهی شده است که شامل درسهایی که باید یاد بگیرید، اهداف و مهارتهایتان میشود. با برنامه ریزی درسی، روش مطالعه صحیح را یاد میگیرید و به تحصیل خود جهت میدهید. اگر برنامه ریزی صحیح داشته باشید، زمان را بهخوبی مدیریت میکنید و آن را هدر نمیدهید، زیرا تمام وظایف خود را طبق برنامه ای از پیش تعیین شده انجام میدهید. برای یک برنامه ریزی دقیق، هم میتوانید از بهترین اپلیکیشن های برنامه ریزی درسی استفاده کنید و هم میتوانید یک دفتر برنامه ریزی درسی تهیه کنید و جزئیات کارهایتان را در آن یادداشت کنید. ۰۹۳۰۲۲۲۰۷۴۷ – ۰۲۱۲۲۱۸۷۴۰۲ – ناچو
انواع برنامه ریزی درسی عبارتاند از:
برنامه ریزی درسی کوتاهمدت
روشهای مختلفی برای برنامه ریزی درسی وجود دارند و عوامل مختلفی بر آنها تأثیرگذار است. یکی از این عوامل مهم زمان است و همین باعث میشود تا دو نوع برنامه ریزی کوتاهمدت و بلندمدت داشته باشیم. نوع کوتاهمدت برنامه ریزی معمولاً برای دورههای زمانی کوچک مانند یک روز، یک هفته یا یک ترم تحصیلی است. یک مثال ساده برای برنامه ریزی کوتاهمدت، برنامه ریزی روزانه است که در ادامه درباره آن بیشتر توضیح میدهیم:
مثال: جزئیترین روش برنامه ریزی درسی، برنامه ریزی روزانه است که بر اساس استانداردهایی که معلم تدوین میکند، پیش میرود. درواقع هدف از برنامه ریزی درسی روزانه، انجام یک سری فعالیت در طول روز و رسیدن به یک یا چند هدف خاص است. اگر میخواهید موفق عمل کنید و هدف بزرگتری مانند کنکور دارید، باید حتماً برنامه ریزی روزانه را جدی بگیرید. اگرچه برنامه ریزی درسی برای کنکور یک برنامه سنگین و کلی است، اما استفاده از طرحهای واحد و هدفهای روزانه با گذشت زمان به برنامههای یکساله تبدیل میشوند. برنامه ریزیهای روزانه به دانش آموزان این امکان را میدهند تا مهارت پردازش اطلاعات و تجربیات زندگی خود را پیدا کنند. همچنین با یادگیری آکادمیک برنامه ریزی جزئی به اهداف بزرگتر خود دست پیدا کنند.
برنامه ریزی بلندمدت
برنامه ریزیهای بلندمدت شامل دورههای زمانی طولانی مانند یک دوره آموزشی و یک سال تحصیلی میشوند. برای اینکه بتوانید یک برنامه ریزی هدفمند و بلندمدت داشته باشید، حتماً باید با اصول برنامه ریزی درسی آشنا باشید. به عنوان مثال اگر قصد دارید به بهترین شکل برنامه ریزی درسی هشتم را انجام دهید و در پایان سال تحصیلی بهترین نتیجه را بگیرید، باید با اصول اولیه برنامه ریزی آشنا باشید.
مهمترین کار برای برنامه ریزی درسی چیست؟
مهمترین کار برای برنامه ریزی درسی تعیین هدف است. اگر شما هدفی برای خودتان مشخص کنید، برای رسیدن به آن هدف قدم های لازم را برمیدارید. شاید یکی از این قدم ها تهیه بهترین کتاب برنامه ریزی درسی باشد، اما مسلماً تا یک هدف نداشته باشید، نمیتوانید از ابزارهایی مانند دفتر برنامه ریزی درسی، کتاب یا جزوههای آموزشی استفاده کنید.
اصول برنامه ریزی درسی کداماند؟
داشتن یک برنامه ریزی استاندارد و صحیح نیازمند آشنایی با مراحل و اصول اصلی آن است. شما باید کارهایتان را اولویتبندی کنید و فهرستی از تمام کارها آماده کنید، سپس باید ساعتهای مطالعه را مشخص کنید، برای استراحت تفریح و خواب زمان دقیقی را در نظر بگیرید و متناسب با توانایی و سطح دانش خودتان یک برنامه ریزی دقیق انجام دهید. مهمترین کارهایی که باید انجام دهید، عبارتاند از:
1. اهداف یادگیری را تعیین کنید
برنامه ریزی درسی یک طرح کلی از اهداف آموزشی را به شما نشان میدهد. وقتی بدانید چه اهدافی برای یادگیری دارید، خودتان ابزارهای دستیابی به آنها را پیدا میکنید و برای رسیدن به اهدافتان تلاش میکنید.
2. کارها را اولویتبندی کنید
چه بخواهید برنامه ریزی درسی متوسطه اول را انجام دهید، چه قصد داشته باشید برنامه ریزی درسی ارشد را سازماندهی کنید بههرحال باید کارهایتان را اولویتبندی کنید و به ترتیب اهمیت، کارهای خودتان را مشخص کنید. اولویت هر کس با فرد دیگر فرق دارد. بعضی از افراد در یک درس موفقتر عمل میکنند، ولی بعضی دیگر اینطور نیستند.
3. مشخص کردن زمان دقیق مطالعه
شما باید برای هر روز، هر هفته و حتی هر دقیقه خودتان برنامه ریزی کنید. با تعیین ساعتهای مطالعه روزانه و هفتگی، مشخص میشود که کمیت و کیفیت مطالعه شما به چه صورت است و بهمرور زمان میتوانید ساعات مطالعه روزانه خودتان را افزایش دهید. به این صورت میتوانید یک زمان استاندارد برای یادگیری دروس در نظر بگیرید و این نکته را بدانید که بهترین بازه زمانی برای یادگیری مطالب توسط شما چقدر است. بعد از پیدا کردن واحد زمانی استاندارد، حتماً زمان استراحت برای خود در نظر بگیرید.
4. مشخص کردن زمان استراحت و خواب
اگر به فکر برنامه ریزی درسی کنکور انسانی هستید و سخت تلاش میکنید، از استراحت، تفریح و خواب غافل نشوید! زیرا بدون خواب کافی و استراحت، نمیتوانید موفق شوید. حتماً بعد از مطالعه دروس ۱۵ تا ۳۰ دقیقه را با توجه به شرایط خود، برای استراحت در نظر بگیرید. برای برنامههای هفتگی و ماهانه خود نیز برنامههای تفریح در نظر بگیرید تا بتوانید فشاری که روی ذهنتان وارد میشود، کاهش دهید.
5. تعیین زمان برای مطالعه درسهای عقب مانده
گاهی اوقات برنامه درسی آنطور که میخواهید پیش نمیرود. مثلاً شما نهایت تلاشتان را برای برنامه ریزی درسی آزمون وکالت انجام دادهاید، اما به خاطر یک اتفاق غیرمنتظره از برنامه خودتان عقب ماندهاید و سردرگم شدهاید. پس بهتر است از قبل فکر این اتفاقها را بکنید و یک واحد زمانی برای جبران دروس عقب افتاده در نظر بگیرید. به عنوان مثال، ۱۰ درصد از زمان کل هفته را برای اتفاقهای غیرمنتظره کنار بگذارید. گاهی اوقات هیچ اتفاق پیش بینی نشدهای نمیافتد، اما شما در یک درس ضعیف هستید و نیاز به مطالعه بیشتری دارید. در این مواقع است که میتوانید از زمان جبرانی استفاده نمایید.
6. زمانی را برای تست زدن در نظر بگیرید
اگر تصور کنید فقط درس خواندن میتواند به شما کمک کند تا در کنکور موفق شوید، باید بگوییم که اینطور نیست. اگر میخواهیدبهترین طریقه برنامه ریزی درسی را داشته باشید، باید بازه زمانی خاصی را به تست زدن اختصاص دهید. این کار به شما کمک میکند تا مطالبی که یاد گرفتهاید در ذهنتان تثبیت کنید و آرام آرام برای آزمون کنکور هم آماده شوید. پس اگر در حال برنامه ریزی درسی تجربی برای کنکور هستید، حتماً بعد از مطالعه هر فصل، تستهای آزمایشی آن فصل را انجام دهید، حتی میتوانید زمانی برای تست زدن روزانه در نظر بگیرید. اینطوری هم میتوانید درسهایی که خواندهاید مرور کنید، هم تستهای آزمایشی یا تکمیلی را انجام دهید.
7. برقراری تعادل میان مطالعه دروس
اصل دیگری که هنگام یادداشت کردن در دفتر برنامه ریزی درسی باید به آن توجه کنید، ایجاد تعادل و مشخص کردن ترتیب مطالعه دروس است. مثلاً اگر قصد دارید برنامه ریزی درسی برای کنکور رشته انسانی را انجام دهید، باید بر اساس ضرایب دروس و ارزش آنها ترتیب مطالعه را مشخص کنید. بههرحال دروس حفظ کردنی در رشته انسانی اهمیت بیشتری از ریاضی و فیزیک دارند، بنابراین بهجای اینکه وقت خودتان را برای مطالعه درسهایی مانند شیمی، یا فیزیک صرف کنید، بهتر است به درسهایی برسید که اولویت بیشتری برای رشته شما دارند و ضریب آنها در کنکور بالاتر است.
8. ارزیابی نهایی برنامه ریزی درسی
اگر یک کتاب برنامه ریزی درسی را در اختیار داشته باشید، میتوانید به فعالیتهای خودتان بازخورد بدهید و آنها را ارزیابی کنید. اگر برنامهای که برای خودتان نوشتهاید ارزیابی کنید، متوجه نقاط قوت و ضعف آن میشوید. همچنین باید در آزمونهایی که بهصورت سراسری برگزار میشوند، شرکت کنید تا دریابید که ترفند برنامه ریزی درسی شما موفق بوده یا خیر.
خرید دفتر برنامه ریزی؛ یک راهکار ساده و ارزان برای برنامه ریزی درسی
یکی از روشهای برنامه ریزی درسی، برنامه ریزی با استفاده از بولت ژورنال یا دفتر برنامه ریزی درسی است. این دفترها برای برنامه ریزی درسی کنکور تجربی و انسانی بسیار مفید هستند و به درد دانشآموزانی می خورند که برای تمرکز کردن دچار مشکل میشوند. با استفاده از این دفترها دانش آموزان میتوانند کارهای روزانه، هفتگی و ماهانه خود را داخل دفتر یادداشت کنند. به این صورت علاوه بر برنامه ریزی درسی، عادتهای روزانه خود، کارهایی که موجب تقویت حافظه آنها میشود و هر کاری که در روزهای هفته باید انجام دهند را یادداشت میکنند و همیشه آنها را به خاطر خواهند داشت. اگر شما هم برای برنامه ریزی درسی یازدهم تجربی به دنبال یک راهکار ساده و کم هزینه میگردید، پیشنهاد ما به شما خرید دفتر برنامه ریزی درسی از گروه ناچو و یادداشت کردن تمام جزئیات برنامه درسی در آن است.