دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن کدامند؟

طلاق در اصطلاح حقوقی به معنای انحلال ازدواج با رعایت تشریفات خاص است. زن و مردی که دیگر امید و دلبستگی برای ادامه زندگی مشترک خود ندارند، به منظور جدایی و خاتمه دادن به ازدواج خود، از راه طلاق اقدام می‌کنند.

تشریفات خاص برای طلاق عبارتند از: ثبت نام در سامانه طلاق، انجام مشاوره قبل از طلاق و ثبت و تنظیم دادخواست در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی. در حالی که حق طلاق و جدایی در قانون مدنی ایران با مرد می‌باشد. اما برای طلاق روش‌های متعدد دیگری نیز وجود دارد و صرفا حق درخواست طلاق برای مرد نیست.

بسیاری از مراجعان ما در خصوص طلاق از جانب زن سوالاتی داشته اند که حامد امیری بهترین وکیل طلاق در اصفهان برای دادن پاسخی جامع و کامل این مقاله را تهیه نموده و شما را در خصوص این موضوع راهنمایی کرده اند.

ازدواج |اعتیاد |اقامت

نحوه طلاق از جانب زن و مراحل آن

ماده 1133 قانون مدنی در خصوص طلاق از طرف زن بیان داشته است:« مرد می‌تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید.» البته توجه داشته باشید که استفاده از لغت مرد در قانون مدنی به این معنا نیست که زن حق درخواست طلاق نخواهد داشت. از این رو طلاق انواع گوناگونی دارد که عبارت است از: طلاق از طرف مرد، طلاق توافقی، طلاق از طرف زن.

در طلاق از طرف زن، خواهان طلاق زن خواهد بود. لذا با تسلیم دادخواست می‌تواند درخواست طلاق کند. اما تفاوتی که میان طلاق از طرف زن با طلاق از سوی مرد وجود دارد، تنها در تسلیم ادله برای قاضی است. زمانی که زن قصد طلاق دارد، بایستی برای جدایی ادله‌ای را برای قاضی اثبات کند تا بتواند طلاق بگیرد.

دلایل محکمه پسند برای طلاق از سوی زن

دلایل محکمه پسند برای طلاق از جانب زن عبارت است از: طلاق به علت عسر و حرج، همچنین یکی از شروط دوازده‌گانه ضمن عقد که مرد آن را امضا کرده است، زن می‌تواند این ادله را برای قاضی با شهود یا به هر روشی که برای قاضی منطقی و محکمه پسند باشد اثبات کند تا رای به طلاق وی را صادر کند. اما اگر که زن برای طلاق دلیل محکمه پسند هم داشته باشد، باز هم برای طلاق بایستی مراحل تشریفاتی مربوط به آن را پشت‌سر گذارد که در ادامه بهترین وکیل اصفهان آن را توضیح می‌دهد.

راه‌های طلاق از جانب زن

برای طلاق به تقاضای زن روش‌های متعددی وجود دارد که وکیل خانواده در اصفهان در این بخش به چند مورد از مهمترین آنها اشاره می‌کند:

  1. عدم پرداخت نفقه از جانب مرد:

بر اساس ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی، در صورتی که زن بتواند استنکاف شوهر خود از پرداخت نفقه یا عدم توان وی را در دادگاه اثبات نماید، دادگاه مرد را ملزم به طلاق زن خواهد کرد و در صورت عدم رعایت حکم، قاضی یا نماینده وی حکم طلاق را اجرا و طلاق را امضا می‌نماید.

  1. عسر و حرج زن:

شاید اصلی‌ترین و مرسوم‌ترین راه طلاق از جانب زن و درخواست طلاق از همسر عسر و حرج زن است. بر اساس ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی: «زن حق دارد در صورت مشکل بودن ادامه زندگی مشترک، ترک زندگی خانوادگی توسط مرد، اعتیاد به مواد مخدر، حکم قطعی حبس به مدت ۵ سال یا بیشتر، ضرب و شتم و سایر سوءاستفاده‌های مالی غیرقابل تحمل و ابتلا به بیماری‌های صعب العلاج از دادگاه خانواده تقاضای طلاق کند.» مصادیق سختی‌های بیان شده محدود نبوده و امکان دارد موارد دیگری هم در آن گنجانده شود. بهتر است در این باره حتما با وکیل طلاق در اصفهان یا شهر محل سکونت خود مشورت کنید.

  1. شروط دوازده‌گانه ضمن عقد:

شروط درج شره در عقد که در صورت تحقق هر کدام از آنها زوجه حق دارد درخواست طلاق کند. مراجعه به شرایط ازدواج با عنوان علل طلاق به تقاضای زن از ظرافت‌ها و پیچیدگی‌هایی برخوردار است که نیازمند مشاوره و مشورت با وکیل طلاق است.

  1. وکالت بلاعزل طلاق:

درج وکالت برای طلاق تحت عنوان شرط ضمن عقد ازدواج یا به موجب سایر عقود لازم به زن این امکان را می‌دهد هر زمان خواست خود را به نمایندگی از مرد طلاق بدهد.

مراحل طلاق از جانب زن

زنی که بخواهد درخواست طلاق بدهد لازم است مراحل زیر را طی کند:

  • ثبت نام در سامانه طلاق و مراحعه به مشاوره قبل از طلاق که تعداد این جلسات ۵ جلسه بوده و دست کم ۴۵ روز طول خواهد کشید.
  • تنظیم و ثبت دادخواست طلاق در یکی از شعب دفاتر خدمات الکترونیک قضایی محل اقامت زن و یا محل اقامت مرد. اگر طلاق توافقی نباشد یا زن حق طلاق از طرف مرد برای طلاق نداشته باشد عنوان دادخواست ناچارا طلاق از سوی زن خواهد بود.
  • از دفتر خدمات الکترونیک قضایی دادخواست به دادگاه خانواده ارجاع داده می‌شود و بررسی پرونده شروع خواهد شد.
  • پرونده به منظور بررسی به یکی از شعب دادگاه ارجاع شده و زمان رسیدگی در آنجا مشخص می‌شود. زمان و تاریخ آن برای زوجین از طریق سامانه ثنا ابلاغیه الکترونیکی می‌شود.
  • موقع رسیدگی به پرونده طلاق از سوی زن، قاضی از او عللی که بر اساس آن تصمیم به طلاق گرفته است را اثبات کند تا طلاق میسر گردد. در این صورت زن به جهت اثبات ادله خویش می‌بایست از دو طریق اقدام کند:

الف) اثبات یکی از شروط دوازده‌گانه طلاق که در سند ازدواج قید گردیده و مرد آن را امضا کرده است.

ب) اثبات عسر حرج خود در دادگاه؛ عسر و حرج مشمول مصادیق گوناگونی است و هر موردی که ادامه زندگی را برای زن با مشقت و سختی همراه سازد به گونه‌ای که دیگر زن تحمل ادامه‌ زندگی را نداشته باشد عسر و حرج محسوب می‌گردد. اگر زن قادر به اثبات یکی از این موارد باشد در حالی که رسیدگی به دعوای طلاق از سوی زن سه مرحله‌ای بوده، ولی در این دعوی زن امکان دارد پیروز باشد. اما برای دستیابی به این پیروزی بایستی صبور باشد. زیرا روند رسیدگی با اثبات دلایل به قاضی طولانی خواهد بود. در نتیجه رای طلاق و اجرای آن در دفترخانه ازدواج و طلاق است.

ازدواج |اعتیاد |اقامت

طلاق از سوی زن چقدر طول می‌کشد؟

یکی از مهم‌ترین سوالاتی که برای خانم‌ها به وجود می‌آید و در جلسات مشاوره حقوقی از وکیل خوب در اصفهان می‌پرسند این است که طلاق به درخواست آنها چقدر طول می‌کشد؟ در پاسخ این سوال باید گفت: رسیدگی به درخواست طلاق از سوی زن نیز مانند رسیدگی به تقاضای طلاق از سوی مرد، سه مرحله‌ای بوده و همچنین مدت زمان طولانی‌تری در مقایسه با طلاق توافقی خواهد داشت. رسیدگی سه مرحله‌ای به شرح زیر است:

زوجه نخستین گام را با تسلیم دادخواست به همراه دلایل محکمه پسند برای جدایی و طلاق به شعب یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی بر می‌دارد. سپس دادخواست زن به دادگاه خانواده به منظور بررسی ارجاع داده می‌شود. چنانچه پس از بررسی دلایل زن در دادگاه بدوی حکمی صادر شود که به ضرر یکی از زوجین باشد، ایشان ظرف مدت ۲۰ روز فرصت دارند که در دادگاه تجدید نظر به این حکم اعتراض کنند.

اگر یکی از زوجین ظرف مدت مقرر به حکم دادگاه بدوی که به ضرر وی صادر شده است اعتراض کند، بعد از اعتراض او بررسی مجدد در دادگاه تجدید نظر شروع شده و طرفین، فقط با ارسال لایحه دفاعیات هود را به دادگاه تجدید نظر اعلام می‌کنند. زیرا رسیدگی در این دادگاه به صورت غیر حضوری است. دادگاه تجدید نظر پس از بررسی‌های کامل حکم صادر خواهد کرد.

 چنانچه به حکمی که از دادگاه تجدیدنظر صادر شده، طرفین بازهم معترض باشند، قادرند ظرف مدت ۲۰ روز به این حکم اعتراض وارد کنند. به اعتراض به حکم دادگاه تجدید نظر، فرجام خواهی گفته می‌شود. در این شرایط پرونده به منظور رسیدگی به دیوان عالی کشور ارجاع داده می‌شود.

با توجه به این مسئله که رسیدگی به درخواست طلاق از سوی زن سه مرحله‌ای است، امل بایستی این موضوع را هم در نظر داشت که تمام مراحل ذکر شده را حتما نباید طی کرد، بلکه با توجه به اعتراضات طرفین به احکام دادگاه بدوی و تجدیدنظر، ممکن است این مراحل سپری شود یا طی نشود.

مدت زمان رسیدگی به درخواست طلاق از طرف زن را می‌توان چنین برآورد کرد که در بهترین حالت خود و با احتساب ۴۵ روز جلسات مشاوره قبل از طلاق و تیز مدت زمان اعتراض به احکام صادره از سوی دادگاه بدوی و تجدیدنظر که برای هر کدام ۲۰ روز طول خواهد کشید، در این شرایط جدایی یا طلاق بدون اعتراض زوجین تقریبا بین ۳ ماه تا یک سال علی‌رغم اعتراضات طرفین طول خواهد کشید. اما باز هم این مدت در تمامی شهرها و شعبه‌های رسیدگی کننده در دادگاه‌ها یکسان نخواهد بود.

سخن پایانی

همانطور که در این مطلب بیان شد در طلاق از طرف زن، خواهان طلاق زن خواهد بود. لذا با تسلیم دادخواست می‌تواند درخواست طلاق کند. اما تفاوتی که میان طلاق از طرف زن با طلاق از سوی مرد وجود دارد، تنها در تسلیم ادله برای قاضی است. زمانی که زن قصد طلاق دارد، بایستی برای جدایی ادله‌ای را برای قاضی اثبات کند تا بتواند طلاق بگیرد.

دلایل محکمه پسند برای طلاق از سوی زن عبارت است از: طلاق به علت عسر و حرج، همچنین یکی از شروط دوازده‌گانه ضمن عقد که مرد آن را امضا کرده است، زن می‌تواند این ادله را برای قاضی با شهود یا به هر روشی که برای قاضی منطقی و محکمه پسند باشد اثبات کند تا رای به طلاق وی را صادر کند.

سوالات متداول

  • آیا زن می تواند بدون دلیل محکمه پسند دادخواست طلاق بدهد؟

زن بدون اثبات عسر و حرج و داشتن حق طلاق قادر به درخواست طلاق نیست که موارد آن در مقاله کاملا توضیح داده شده است.

  • صرف ابراز کراهت زن نسبت به مرد برای او حق طلاق ایجاد می‌شود؟

خیر صرف ابراز کراهت شدید سبب ایجاد طلاق نمی‌گردد ولی در مواردی این کراهت از مصادیق عسر و حرج بوده و زوجه از طریق آن قادر به درخواست طلاق است.

  • آیا زن می‌تواند درخواست طلاق بدهد یا خیر؟

بله طلاق انواع متعددی دارد مثل درخواست طلاق از جانب زن، درخواست طلاق از جانب مرد و طلاق توافقی که شرایط این درخواست در مقاله کاملا توضیح داده شده است.

نمایش بیشتر