اخبار سلامتکسب و کار ایرانی

آیا جوانه گندم برای معده ضرر دارد؟

بسیاری از افراد کاملاً مطمئن نیستند که چیست. محصولات دکتر بیز یکی از محصولات فوق‌العاده مفید برای سلامت است که به‌دلیل سادگی و بی‌ادعایی بیش‌ازحدش، هنوز به اندازه کافی توجه‌ها را به خود جلب نکرده است. جوانه گندم بخشی از هسته گندم است که با آسیاب‌شدن گندم به آرد از بین می‌رود و درواقع، یک غله کامل محسوب می‌شود. در طب سنتی روی خواص جوانه گندم برای لاغری تاکید زیادی شده و برای اغلب رژیم‌های سالم نیز تجویز می‌شود. به‌همین علت، این مقاله را به‌طور کاملا ویژه به تاثیرات جوانه گندم روی لاغری و کاهش‌وزن، طرز تهیه، روش، زمان و میزان مصرف آن اختصاص داده‌ایم.

جوانه گندم چه تاثیری روی لاغری دارد؟

جوانه، قلب مغذی گندم و حاوی پروتئین،، فیبر و موادمعدنی زیادی است. موادمغذی جوانه‌ها شامل فولات، ویتامین E و تیامین می‌شود. معمولا پیشنهاد می‌شود اگر می‌خواهید طعمی فوق‌العاده و آجیلی ملایمی به غذایتان بیفزایید، جوانه خام یا برشته را به اسموتی‌ها، کاسرول‌ها، خورش‌ها و سوپ‌ها اضافه کنید. 2 قاشق غذاخوری جوانه گندم این ارزش غذایی را دارد:

  • 45 کالری انرژی
  • 1 گرم چربی غیراشباع
  • 2 گرم فیبر غذایی
  • 10 درصد از نیاز روزانه به فولات
  • 8 درصد از نیاز روزانه به فسفر، منیزیم و روی
  • 15 درصد از نیاز روزانه به ویتامین E
  • 10 درصد از نیاز روزانه به تیامین

خواص عمده جوانه گندم برای لاغری سالم، عبارتند از:

  • ویتامین E: ویتامین E از سلول‌های مغز گرفته تا غشای سلولی را محافظت می‌کند و برای عملکرد سیستم ایمنی، سم‌زدایی و مبارزه با رادیکال‌های آزاد مهم است.
  • فیبر: فیبر جوانه گندم می‌تواند برای متعادل‌کردن قند خون، هضم سالم و کنترل کلسترول مفید باشد.
  • ویتامین‌های B: جوانه گندم حاوی مانند فولات، تیامین و ویتامین B6 است. این ویتامین‌ها می‌توانند برای سلامت قلب و آرامش روانی هنگام مفید باشند.
  • اسیدهای چرب: جوانه گندم منبع اسیدهای چرب امگا 3 است که می‌توانند به کاهش التهاب و کلسترول و حمایت از سیستم عصبی در کمک کنند.

جوانه گندم به‌عنوان یک مکمل، ارزش غذایی بسیار بالایی دارد و یک منبع عالی از پروتئین‌های گیاهی، همراه با فیبر و چربی‌های سالم، منیزیم، روی، تیامین، فولات، پتاسیم و فسفر محسوب می‌شود که آن را برای افزودن به رژیم غذایی لاغری مناسب می‌کند.

برخی معتقدند این ماده مغذی می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن و سلامت قلب و عروق کمک کند. تحقیقات نشان می‌دهد می‌توانند خطر بیماری قلبی را کاهش دهند و به حفظ وزن سالم کمک کنند.

به گفته سازمان ایمنی غذای اروپا، شواهد کافی وجود دارد که نشان می‌دهد روغن جوانه گندم می‌تواند به کنترل سطح کلسترول کمک کند، اما این‌که بتواند از پوست در برابر پیری زودرس محافظت کرده یا به کاهش فشارخون، عملکرد مغز یا هضم غذا کمک کند، هنوز قطعیت ندارد. جوانه گندم برای حفظ سلامت قلب زنان یائسه و کمک به درمان علائم یائسگی می‌تواند مفید باشد، اما تحقیقات درمورد آن هنوز کامل نیست.

عصاره تخمیرشده این جوانه نیز برای درمان سرطان و بیماری‌های خودایمنی مانند آرتریت روماتوئید مورد بررسی قرار گرفته است. روغن جوانه گندم از هسته دانه گندم استخراج شده، سرشار از ویتامین E است و می‌تواند التهاب را کاهش داده و سلامت شناختی را تقویت کند. همچنین وقتی به‌صورت موضعی استفاده شود، باعث درخشندگی و لطافت پوست و مو می‌شود. این روغن نیز منبع خوبی از ویتامین B6 و اسید فولیک، منیزیم، پتاسیم و فسفر است.

جوانه قلب مغذی گندم و حاوی پروتئین،، فیبر و موادمعدنی زیادی است.

آیا جوانه گندم عوارض جانبی دارد؟

افرادی که به گلوتن حساسیت دارند، باید از مصرف مکمل‌های جوانه گندم که حاوی گلوتن است، اجتناب کنند. همچنین، کسانی که رژیم غذایی کم‌کربوهیدرات دارند نیز باید مراقب سهم جوانه گندم خود باشند، زیرا یک فنجان از آن حاوی تقریبا 60 گرم کربوهیدرات است.

روغن جوانه گندم سرشار از تری‌گلیسیرید است وافراد مبتلابه بیماری قلبی باید میزان مصرف خود را کنترل کنند، زیرا سطوح بالای تری‌گلیسیرید با اثرات نامطلوب سلامتی مرتبط است. عصاره جوانه گندم نیز در برخی افراد عوارض جانبی خفیفی مانند اسهال، حالت تهوع، نفخ و سرگیجه ایجاد می‌کند.

ویژگی‌های جوانه گندم به‌عنوان یک ابرغذا (سوپرفود)

به دلایل زیر، جوانه گندم را سوپر فود یا ابرغذا در رژیم‌های لاغری می‌نامند:

موادمغذی متراکم جوانه گندم

این مکمل مفید سرشار از ویتامین‌ها، موادمعدنی و پروتئین‌هایی است که برای بدن ضروری هستند. از این جوانه حتی برای مبارزه با سوءتغذیه نیز استفاده شده است.

ویتامین E موجود در جوانه گندم

ویتامین E یک آنتی‌اکسیدان طبیعی است که به مقابله با التهاباتی که می‌تواند باعث بروز مشکلاتی مانند آرتریت، بیماری‌های قلبی و برخی سرطان‌ها شود، کمک می‌کند.

فیبر جوانه گندم

جوانه گندم سرشار از فیبر است که باعث می‌شود سیستم گوارشی به‌خوبی عمل کرده و سموم را از بدن دفع کند. این ماده مغذی می‌تواند به جلوگیری از انتقال باکتری به معده و روده کمک کند و هضم بهتر غذا در روده و معده را رقم بزند.

جوانه گندم سرشار از فیبر است که باعث می‌شود سیستم گوارشی به‌خوبی عمل کند.

ویتامین B جوانه گندم

ویتامین B موجود در جوانه گندم برای افزایش متابولیسم و ​​کمک به بدن در سوزاندن کالری‌ها به‌جای ذخیره‌کردن آن‌ها به‌عنوان چربی شناخته شده است. ویتامین B برای افزایش سطح انرژی نیز مفید است و به افراد این امکان را می‌دهد که بتوانند تمرینات ورزشی سخت‌تر و طولانی‌تری داشته باشند.

سادگی استفاده از جوانه گندم

یکی از بهترین ویژگی‌ها درمورد جوانه گندم این است که استفاده از آن آسان و راحت است! به‌راحتی می‌توان آن را به تعدادی از دستورالعمل‌های موردعلاقه اضافه کرد یا آن را روی ماست یا بلغور جو دوسر پاشید و به‌عنوان مکمل در اسموتی‌های موردعلاقه یا ، سوپ‌ها، خورش‌ها، کوکوها و خوراک‌های سبزیجات نیز استفاده نمود.

طرزتهیه جوانه گندم برای لاغری

جوانه گندم بخشی از هسته گندم و مسئول کمک به گیاه در تولیدمثل و ایجاد گندم‌های جدید است. اگرچه این ماده مغذی از اکثر محصولات گندم فراوری‌شده حذف می‌شود، اما جزء اصلی غذایی گندم در غلات کامل را تشکیل می‌دهد. پودر جوانه گندم به برخی از گرانولاها، غلات و نان‌های خاص مانند نان ذرت اضافه شده و به‌صورت خام نیز قابل خوردن است.

جوانه‌ها یک افزودنی محبوب برای سالاد، پای میوه، ماست، بستنی و غلات گرم یا سرد به‌شمار می‌روند و می‌توانند جایگزین سالم‌تری برای آرد سوخاری در کتلت، کوفته، رولت گوشت و پیراشکی باشند. جوانه گندم را می‌توان به‌راحتی در خانه با خیساندن دانه‌های مرغوب گندم در یک ظرف کم‌عمق تهیه کرد. در تمام مراحل این خیساندن که سه روز طول می‌کشد، باید ظرف از آب اضافی خالی شود. در هوای سرد ممکن است 24 تا 36 ساعت بیشتر برای کامل‌شدن جوانه‌زنی لازم باشد.

دانه گندم جوانه‌زده طعمی لطیف و پرطراوت دارد، کاملا نرم است و می‌توان از آن در انواع سالاد استفاده کرد. جوانه‌ها اگر در کیسه فریزر پلی‌اتیلنی نگهداری شوند، حدود دو هفته در یخچال ماندگاری دارند. ازطرف‌دیگر، دانه‌های جوانه‌زده را می‌توان در آفتاب خشک کرد و در یک آسیاب سنگی یا برقی به‌صورت پودر درآورد.

از پودر جوانه می‌توان به‌عنوان سس سالاد، غلظت‌دادن به سس اسپاگتی و مکمل شیر یا کشک استفاده نمود و طعمی خامه‌ای به این موادغذایی بخشید. جوانه گندم پولکی قبل از این‌که فاسد شود، می‌تواند به‌مدت یک هفته در بطری‌های محکم در قفسه آشپزخانه به‌‎راحتی نگهداری شود، اما عمر ماندگاری آن در یخچال بیش از سه هفته است.

همچنین جوانه‌ها را می‌توان کاملاً در آفتاب خشک و کمی برشته کرد و بعد از خرد‌کردن به‌عنوان غلات صبحانه مصرف نمود. جوانه اگر کاملا آسیاب شود، می‌تواند برای تهیه کتلت‌ها و کوکوهای خوشمزه و تقویت آردهای دیگر نیز استفاده شود. درطول جوانه‌زنی، ارزش غذایی گندم به‌شدت افزایش می‌یابد و افزایش قابل توجهی در محتوای پروتئین، ویتامین‌های B و سایر موادمغذی آن نیز به‌وجود می‌آید. طریقه مصرف سبوس برنج قهوه ای دکتر بیز برای لاغری  از روش ساده زیر استفاده می شود:

  • دانه‌های گندم را به‌مدت 6 تا 8 ساعت در یک شیشه با آب سرد خیس کنید.
  • پس از آبکشی دانه‌ها، شیشه را برعکس کرده یا در مکانی نسبتا گرم و دور از نور خورشید قرار دهید.
  • بذرها را روزی 3 تا 4 بار با آب تمیز شسته و سپس به خوبی آبکش کنید.
  • روز دوم جوانه‌ها شروع به سرزدن می‌کنند و تا روز چهارم یا پنجم، جوانه‌های نورس و ترد را مشاهده خواهید کرد.
  • وقتی جوانه‌ها کمی بلند شدند، آن‌ها را از شیشه خارج کرده و در یک ظرف دربسته یا نایلون زیپ‌دار در یخچال نگهداری کنید.

 

نمایش بیشتر